Last news in Fakti

18 Март, 2021 13:26 1 978 11

„Пърсъвиарънс“ записа звуците от движението си по Марс (АУДИО)

  • наса-
  • марс-
  • пърсъвиарънс-
  • perseverance-
  • звуци

Най-новият роувър на НАСА записа собствените си звуци, добавяйки съвсем ново измерение към изследването на Марс

„Пърсъвиарънс“ записа звуците от движението си по Марс (АУДИО) - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Стържене, скърцане и дрънчене са звуците, които марсоходът "Пърсъвиарънс" (Perseverance) издава докато се движи по повърхността на Марс. Това разкриха от НАСА, споделяйки аудио, записано от самия роувър.

От 18-ти март насам марсоходът вече оставя следи по повърхността на Марс, а чувствителният микрофон, който носи, засече първо звуците, които издават шестте колела на Perseverance, докато се търкалят из прашния, неравен терен.

"Ако чуя тези звуци, докато шофирам автомобила си, бих спрял веднага, за да повикам пътна помощ. Но ако се замислиш какво чуваш и къде е записано, става съвсем логичн", шеговито казва инженерът от мисията Дейв Грюъл в изявление.

Микрофонът на роувъра беше предназначен да запише спускането му на Червената планета. Специалистите от мисията обаче искаха да чуят и как се движи по повърхността. Записът - общо 16 минути от първото придвижване на Perseverance на 27,3 м на 7 март, беше разпространен от НАСА.

Много хора не осъзнават, че колелата са метални, когато видят снимките“, отбелязва Ванди Верма, старши инженер и шофьор на роувъра в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Южна Калифорния. „Когато тези колела се движат по скали, всъщност е много шумно".

Perseverance - най-големият и авангарден роувър на НАСА, който се намира на Марс, кацна близо до делтата на древна река на 18 февруари, за да търси признаци за съществувал в миналото живот. От най-обещаващите скали ще бъдат взети проби, които да бъдат донесени на Земята.

Роувърът има два микрофона. Единият вече записа звуците от вятъра на Марс и от изследователските лазери. Другият беше предназначен да запише спускането и кацането.

Той не успя да документира пристигането на роувъра на Червената планета, но записа първото изпитателно придвижване на 4 март. Чува се и неочаквано високо дращене, чието естество инженерите още не могат да определят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    1 2 Отговор
    абе нали щяха да кацат на Марс и екипаж събираха? кво стана 6матки?:)
  • 2 Катрань

    1 1 Отговор
    Обясни, какво е, пърси мърси, тва да, не е,, депелтоара,,... целостно почистване, само парчето там, кой знае колко струва.!?
  • 3 232323

    1 1 Отговор
    Нещо, някакви кофи дрънчат в скоростната🙂
  • 4 цербер

    5 0 Отговор
    Стържене, скърцане и дрънчене са звуците,които издава българското правораздаване.
  • 5 Петър

    6 1 Отговор
    Биалетка има разбита,и ляв вътрешен накрайник.
  • 6 Аз Негодника

    1 1 Отговор
    НАСА са частна затворена организация,която нищо не споделя със светът.Освен редактирани снимки,анимации,и клипове създадени на земята.Преди години съобщиха че ще дадът пресконференция която ще промени светът,накрая излязоха и казаха,пресконференция няма да има.БОКЛУЦИ.ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИ...Китайците същата работа лунохода претъпкана с камери и техника,накрая дадоха едни анимации,всеки за себе си.Навсякъде едни и същи анимации и редактирани снимки и клипове създадени на земята,никакви снимки и реални видиа няма.

    Коментиран от #7

  • 7 На марс отдавна НЯМА АТМОСФЕРА ТАКА

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Аз Негодника":

    Че НЯМА КАК ДА СЕ ЧУВА НЕЩО ОТВЬН. ЗВУЦИ ВЪТРЕ ОТ ТАРАЛЯСНИКА МОЖЕ ДА ИМА СЪС СИГУРНОСТ.....

    Коментиран от #8

  • 8 ехооо

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "На марс отдавна НЯМА АТМОСФЕРА ТАКА":

    Кацането беше с парашут, на Пърси има и минихеликоптер. На Марс се случват прашни бури, така че атмосвера има, и могат да се чуват звуци!

    Коментиран от #9

  • 9 Тва пи фимите ли го гледа или БЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ехооо":

    ТАм.... НЯМА ОЗОНОВ ЗАЩИТЕН СЛОЙ КАТО ТУКА. Марс няма магнитни полюси и съответно магнитно поле което да го защитава от СЛЬНЧЕВИЯ ВЯТЪР. ЗАБРАВИ ЗА ВОДА АТМОСФЕРА ИМА МИНИМАЛНА ГРАВИТАЦИЯ ОТ КОЯТО ЕВЕНТУАЛНО ПРИ ЕВЕНТУАЛНО КАЦАНЕ НАИСТИНА ША СА ДИГНИ ПУШИЛКА ЗА ДЬЛГО ВРЕМЕ.

    Коментиран от #10

  • 10 П. П.

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тва пи фимите ли го гледа или БЕ":

    От температурните разлики се получават движение на финни прахови частици които заради слабата гравитация блуждаят дьььлго време преди да се примарсят.
  • 11 Гост

    0 0 Отговор
    Дрънка на варел кат теслата на илон.