Last news in Fakti

25 Март, 2021 16:05 15 128 7

Рецепта за вечеря: Класически лучник

  • лучник-
  • пита-
  • лук-
  • пости-
  • какво да сготвя

Подходящ за постите

Рецепта за вечеря: Класически лучник - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

500 грама брашно

7 грама суха мая

2 чаени лъжици сол

2 чаени лъжици захар

3 супени лъжици зехтин

За плънката:

2 глави лук

3 стръка праз

1/2 кафена чаша олио

2 чаени лъжици червен пипер

1 чаена лъжица чубрица

2 домата

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за лучник е подготовката на тестото, пише supichka.com. В купа изсипвате захарта и маята и добавяте 250 мл топла вода. Разбърквате добре и оставяте за около 10 минути докато шупне и втаса. Пресявате брашното, добавяте солта, добавяте и втасалата мая и олиото и омесвате до получаване на меко тесто. Включвате фурната на 50 градуса, слагате тестото в купа, намазвате го с олио и го оставяте във фурната, докато удвои обема си.

Докато тестото втасва, подгответе плънката на лучника. Почистете и нарежете лука и праза на ситно. В дълбок тиган или тенджера изсипете олиото и след като се сгорещи добавете нарязаните лук и праз. След като омекнат добавете почистения и нарязан на ситно домат / доматеното пюре, както и подправките. Добавете и 1 равна чаена лъжица сол и разбъркайте добре.

След като тестото е втасало го разделете на две части едната от които два пъти по-голяма от другата. Разточете двете топки тесто на две кори. Намажете малка тава с олио и с сложете в нея по-голямата кора, като имате предвид, че трябва да кората да е толкова голяма, че да излиза от тавата. Изсипвате плънката, слагате върху плънката втората кора и накрая запечатвате лучника, като “залепяте” останалите извън тавата краища на долната кора. По желание може да намажете лучника с разбито яйце.

Слагате лучника в сгрятата фурна за 15 минути да втаса, след което усилвате на 180 градуса фурна за около 30 минути, или докато лучникът придобие леко златист цвят.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оракул

    12 6 Отговор
    За много Българи лучникът за вечеря или закуска е деликатес,който не могат да си позволят заради бедността и мизерията,в която живеят благодарение на ОПГ ГЕРБ.Но възмездие ще има много скоро.

    Коментиран от #7

  • 2 Илия

    1 4 Отговор
    Дай нещо боб яхния с наденица ма....стига с тоз триволяк
  • 3 jorj

    3 2 Отговор
    Мързел, мързела и дървени философи с червени промити мозъци докарват хората до бедност.
  • 4 jorj

    0 3 Отговор
    Мързел, мързела и дървени философи с червени промити мозъци докарват хората до бедност.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лудата, с носа

    2 0 Отговор
    Щом само с две топки се прави, наемам се...!
  • 7 Абе ходи

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Оракул":

    На село и насади лук, 😊е нее както да пиеш безплатно бира и ядеш кебапчета на Божков на паветата.