28 Март, 2021 22:29 3 430 10

Любопитни факти за кожата

  • кожа-
  • любопитно-
  • факти-
  • любопитни факти-
  • тяло

Знаете ли, че тя е най-големият орган в тялото ви?

Любопитни факти за кожата  - 1
Снимка: shutterstock

Кожата е най-големият човешки орган. Освен терморегулатор, тя изпълнява множество функции в организма, а именно защитна, сетивна, хормонална, секреторна и прочее.

Вижте няколко интересни неща, които не сте подозирали за този орган:

Съставът на кожата

Този орган сам по себе си съдържа няколко слоя – епидермис, дерма и подкожие (което се състои от колаген и мазнини). Това, което реално виждаме е епидермисът, чиито клетки наподобяват мозайка – ако се загледаме дори можем да ги забележим на ръката си.

Белезите, които се получават в следствие на механичен удар, всъщност се причиняват от дермата. Тъй като тя не може да се възстанови, горният слой „хлътва“ във формата на получената рана.

Някои хора не развиват пръстов отпечатък

Този феномен се дължи на редки генетични проблеми. В нормалните случаи индивидът започва да развива пръстовите си отпечатъци след третия месец от зародишното си развитие.

Кожата е най-големият човешки орган

Нейната площ е 2 кв.м. Интересното тук е, че на места тя е по-дебела, а на други, по-тънка. Дебелината ѝ на 90% се определя от средния слой – дермата. Например кожата на клепачите тя е най-тънка (около 0,05 мм), а на дланите и стъпалата е най-дебела – около 1,5 мм.

Тежестта на кожата

Може би не ви се вярва, но тя представлява 16% от общото тегло. Едрият кокал вече не е единственото оправдание.

Прахът и кожата

Около 70% от праха в дома ви се състои от мъртви кожни клетки. Причината е, че този орган изхвърля мъртвите си клетки на всеки 24 часа и се „подновява “ на всеки 28 дни. Това се случва доста лесно, тъй като на всяка минута произвеждаме около 40 000 кожни клетки. За съжаление тези процеси се забавят с течение на възрастта.

За цвета на кожата

Всички хора имат един и същи пигмент, който отговаря за цвета на кожата – меланин. Разликата в цвета между хората от различните раси и между тези от една и съща раса се крие в това колко от този пигмент се съдържа и е разпределен в кожата.

Също така, колкото и да не ви се вярва, цветът на кожата на човека се мени спрямо възрастта му. Например цветът на кожата на едно здраво новородено бебе е с наситено червен и пурпурен цвят, а краката, със синкав оттенък. След това в период от 6 месеца цветът на кожата му отново се променя.

Кожата е нашият термостат

Когато ни е горещо, кръвоносните съдове се разширяват и топлината се отделя посредством кожата и обратно, когато температурата извън тялото е чувствително по-ниска, кръвоносните съдове се свиват и тялото задържа топлина.

В тази връзка, в горещо време тялото ни освобождава средно 3 литра пот на ден. Областите, в които не се потим, са кожата около ноктите, периферията около устните и върха на пениса.

Начинът, по който спим, влияе на кожата ни

Научно доказано е, че ако спим по корем с лице на възглавницата или настрани, е вероятно да предизвикаме поява на бръчки.

Кожата изпълнява защитна функция

Тя защитава тялото от ултравиолетова радиация, дехидратация, микроорганизми и механични травми. За това се грижат креатинът и меланинът в нея.

Меланомът е тип рак на кожата

Колкото повече меланин отделя кожата, толкова по-тъмен става тенът и толкова по-сериозна е работата на организма да се справи с вредното въздействие на слънцето. Прекомерният синтез на меланин е опасен. Това се случва при прекалено дълго излагане на пряка слънчева светлина или на солариум и може да предизвика именно меланом. Както са казали хората- всичко, което е много, е вредно.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    4 1 Отговор
    Ще ви смъкнем скоро миризливата кожата соросня факт !
  • 2 АПАРТЕЙД

    6 1 Отговор
    Черния цвят на кожата мирише на лошо!
  • 3 Брендица

    4 1 Отговор
    А, маТрачева забрави за сексуалната функция. Понякога при допир на кожата..

    Коментиран от #4

  • 4 Без уши

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Брендица":

    Веднага ти отговарям: не при допир, а при достатъчно продължително триене на дадена част или зона, може да достигнеш до върховно удоволствие. За някои такава зона са ушите.

    Коментиран от #6

  • 5 кожодер

    0 1 Отговор
    Хора, които нямат пръстов отпечатък, освен това нямат зърна и нямат потни жлези. Болестта е генетична.
  • 6 Брендица

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Без уши":

    Да, силна ерогенна зона. Настръхнах само при мисълта, която ми прати с отговора..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 глоги

    1 1 Отговор
    Знаете ли, че тя е най-големият орган в тялото ви? НЕ,НЕ ЗНАЕМ. ТЪПИ СМЕ И НЕ СМЕ ХОДИЛИ НА УЧИЛИЩЕ!
  • 9 цербер

    1 1 Отговор
    Областта на кожата,която не се поти е в периферията около ноктите, устните,срамните устни,клитора и върха на пениса.
  • 10 С кожата, съм 503 кг

    2 0 Отговор
    Без, кожата, съм 500кг и винаги съм била небесно кафява, ох горката аз, срам за, родата, от,, ккпър,..... ше свинявате,, неграмотна,, съм от една страна...!