Last news in Fakti

29 Март, 2021 17:57 4 439 12

Откажете се от тези лоши кулинарни навици

  • готвене-
  • кухня-
  • храна-
  • грешки-
  • навици

Това са едни от най-честите грешки, които домакините допускат при готвене

Откажете се от тези лоши кулинарни навици - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка домакиня допуска грешки в кухнята, които не просто оказват негативно влияние върху вкуса на храната, но могат да се окажат и наистина опасни за здравето. Ето от кои кулинарни навици е по-добре да се отървете завинаги, пише actualno.com.

Една дъска за рязане за всички продукти

Повечето храни не трябва да се режат на една и съща дъска, дори ако след това се смесват в процеса на готвене. Дори и след измиване на дъската, върху която сте рязали месото, по нейната повърхност остават бактерии. И ако след това използвате тази дъска за рязане на хляба, вредните микроорганизми със сигурност ще попаднат върху него.

Размразяване и мариноване на храната при стайна температура

При стайна температура бактериите започват да се размножават по-бързо и това е опасно за здравето. Месото и рибата трябва да се размразяват на долния рафт на хладилника. Това правило важи и за мариноване на месото.

Често разбъркване на ястието по време на готвене

Честото разбъркване не позволява на продуктите да се изпържат добре. Освен това има вероятност да превърнете ястието в каша.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hmhmhm

    3 2 Отговор
    i ba ви у спицялистити - а как да го ядем, после ...
  • 2 За, помия,суров боб и шпек

    2 2 Отговор
    Дъска не трябва,, наближават отново гладните години...!
  • 3 Рошко

    12 1 Отговор
    Събинче събинче наистина се чудя кой ти е дал и не само на тебе дипломите,
  • 4 Не сме от крадливите

    1 0 Отговор
    Съседе....!
  • 5 инж технолог

    6 2 Отговор
    Месото и рибата трябва да се размразяват на долния рафт на хладилника. Това правило важи и за мариноване на месото. КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ?!?! ВИЕ ИЗОБЩО ЧЕТЕТЕ ЛИ КАКВО ПИШЕТЕ? А? РИБАТА НЕ Е ЛИ МЕСО? МАРИНОВАНЕТО В ХЛАДИЛНИКА ЛИ СЕ ПРАВИ? НА ДОЛНИЯ РАФТ. А АКО Е ГОРНИЯТ? РАЗМРАЗЯВАНЕТО НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ СЕ ПРАВИ НА ВЪЗДУХ,СТАЕН ВЪЗДУХ,СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Катили

    4 0 Отговор
    Ако питате "групата англиски учени", които освен, че са пакистанци, но са и привърженици на еднополовата лИбФ, то ще се окаже, че яденто с УСТА е вредно, понеже може да поемете бактерии. Всичко трябва да се приема везнозно и да е приготвено от някоя фармацевтична-мегакомпания, за да е сигурно, че няма да се натровите с бактерии.
    Разбира се, тези учЕни, няма и дума да отворят за ГМО, глифозиди, PTFE, хормони на растежа, тежки метали и пр.
    п.п.
    Дайте ми на мен чисто, ама на истина чисто месо, зърно, плодове и зеленчучи, а вие си яжте зенеката, байсефа, дюпонт-а и пр., па не ме мислете!
  • 7 Шорош

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "инж технолог":

    В НБУ, степендиантите на Дьорт Шорош не ги учат ,че рибата е месо. За тях всичко иде от лабораториите и ако решиш да си откъснеш ябълка от клон и да я изядеш, има опасност да изядеш някоУ бактерия.
  • 8 Виж ко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "инж технолог":

    Наготово да, яде човек е най лесно.... но зависи какво....!
  • 9 Жайме

    3 0 Отговор
    Прав е човекът с хранително образование-инженер-технологът. Хладилникът не е място за размразяване на храни,а за съхраняване.
  • 10 Фикус

    1 0 Отговор
    Тази рошавата гуспуджъ с черпака хубаво духа. Ще ми сготви ли рибка?
  • 11 кабел

    6 0 Отговор
    Рибата стана най-скъпият хранителен продукт в магазините. Пържената риба днес я продават по 7 лева на порция. А дали мога да се нахряня с 1 порция,това е отделен въпрос?!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.