Last news in Fakti

23 Май, 2021 16:05 4 630 5

Рецепта за вечеря: Индийски хляб на тиган

  • наан-
  • индийска кухня-
  • хляб-
  • на тиган-
  • какво да сготвя

Известен като наан

Рецепта за вечеря: Индийски хляб на тиган - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша пълнозърнесто брашно
1 супена лъжица олио
1 1/4 чаена чаша кисело мляко
4-5 супени лъжици топла вода
1 чаена лъжичка сода за хляб
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
щипка сол

За поръсване:

сусам
пресен магданоз
разтопено масло

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в голяма купа и добавете солта, бакпулвера и содата. Разбъркайте добре.
Направете кладенче в средата и изсипете в него олиото и киселото мляко.
Започнете да смесвате съставките, като добавите 4-5 супени лъжици топла вода /или повече/ до замесването на меко тесто.
Покрийте купата с чиста памучна кърпа и я оставете на страна за около 30 минути.
Разделете тестото на 8 равни топки и разточете всяка една от тях върху набрашнена повърхност.
Поръсете със сусам и пресен магданоз.
Загрейте голям тиган с незалепващо покритие на средно силен огън.
Сложете първата разточена питка в тигана и го покрийте с капак. Когато започнат да се образуват мехурчета, обърнете и опечете от другата страна. Повторете с останалите.
Намажете ги с разтопеното масло, докато са още горещи и ги поднесете, пише Framar.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Счупи тъпомера

    5 1 Отговор
    Кисело мляко в Индия??? При тамошния климат няма как да се получи, освен ако рецептата не е от преди 10-20 години, когато вече имаше супермаркети и там. Пък и другите подправки, сода за хляб, бакпулвер, все на древноиндийски ми приличат.

    Коментиран от #3

  • 2 Начи

    7 0 Отговор
    От къде ги намирате не знам.
    Традиционият наан се прави първо в тандуур. Голяма пещ обикновено вкопана в земята. Лепи се по стените с възглавница и после се вади с гега и шпатула. (Колко такива сме издали...)
    После наан е верно, че има набухвател като хляба, ама е мая.
    На сач се прави роти/чапати. А неговата рецепта е като за селски катми или кори за баница. Сиреч вода, брашно и сол. Брашното е атта пълнозърнесто
  • 3 :))

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Счупи тъпомера":

    " Как в Индия приготвят киселото мляко, наричат го curd или dahi "

    Коментиран от #4

  • 4 Счупи тъпомера

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от ":))":

    Само дето не е кисело мляко, а както му викат по западно му, йогурт. Образовай се малко, млечно киселата бактерия, я има само на балканите, в естествена среда. Така, че тази "древна" и "традиционна" индийска рецепта, яко куца. Защо не казваш нищо за древната индийска технология, за добив на сода за хляб и бакпулвер.
  • 5 Ей туй

    0 1 Отговор
    много ще го ям