Last news in Fakti

30 Май, 2021 12:09 22 775 27

Какво се случва, ако пиете бира всеки ден

  • бира-
  • всеки ден-
  • ползи-
  • вреди

Редовният прием на бира може да повиши необходимостта на организма от някои витамини и минерали

Какво се случва, ако пиете бира всеки ден - 1
Снимкa: Shutterstock

Бирата е сред най-популярните алкохолни напитки и макар да се пие основно през топлите месеци, доста хора не се отказват от нея и през по-студените дни. Тя има слабо съдържание на алкохол и е предпочитана за освобождаване от стреса и разхлаждане, тъй като е най-вкусна студена. Освен това е сред най-евтините питиета, така че масово е консумирана по заведенията.

И все пак, дори с малко алкохол, приемана постоянно и в по-големи количества, тази напитка не е никак безобидна и може да доведе до:

Бирено коремче

Ако се опитвате да следите храненето си и да пазите форма, то трябва доста да внимавате с бирата. Една халба от пенливата течност съдържа приблизително 150 калории и с увеличаване на количеството алкохол броят на калориите се увеличава. Малцина се задоволяват с една бутилка бира, което води до прием на доста излишни калории. Калориите в алкохола се различават много от това, което получавате от храните. И още по-лошото е, че пенливата течност веднага се отразява на талията. Натрупването на мазнини в областта на корема е опасно за сърцето и кръвното, а освен това е много трудно да се отървете после от излишната плът в тази област. Затова, ако сте фенове на бирата, се придържайте до една чаша при консумация.

Може да навреди на здравето ви

Няколко проучвания твърдят, че пиенето на бира е полезно за здравето на сърцето, но това може веднага да се обърне, ако надвишите лимита. Повишения прием на течността може да увреди сърдечния мускул, увеличавайки риска от инсулт, високо кръвно налягане, диабет тип 2 и предсърдно мъждене. Рискът е дори по-висок при тези, които пият бира два пъти седмично в сравнение с тези, които я поглъщат ежедневно. Това се дължи на внезапни колебания в нивото на кръвното налягане.

Може да окаже негативно влияние на бъбреците ви

Две напитки на ден за мъже и една за жени се считат за умерено пиене. Излизането отвъд тази граница може да има вредни последици. Пиенето на бира с високо съдържание на алкохол може да ви изложи на риск от хипертония и бъбречни заболявания. Това е така, защото бирата е диуретик и би могла да натовари допълнително бъбреците ви. Това също може да доведе до дехидратация и може да наруши електролитния баланс на тялото. В дългосрочен план може да увреди бъбреците ви, което да доведе до камъни в бъбреците или бъбречна недостатъчност.

Може да доведе до дефицит на някои витамини

Редовният прием на бира може да повиши необходимостта на организма от някои витамини и минерали. Когато тези изисквания не бъдат изпълнени, това ще започне да се отразява на цялостното ви здраве. За да метаболизира алкохола, тялото ни се нуждае от допълнителни хранителни вещества като някои витамини от групата В. Лесно можете да си набавите хранителните вещества от ежедневната диета, но тялото трябва да работи усилено, за да ги усвои, за да отговори на прекомерната нужда. В дългосрочен план това може да доведе до недостиг на витамини и дори да наруши вътрешната функция на организма.

Може да навреди на съня ви

Алкохолът и спокойният нощен сън не вървят ръка за ръка. Резултати от някои проучвания показват, че пиенето на бира със сигурност може да помогне на човек да заспи бързо, но това не трае дълго. Сънят с бързо движение на очите (REM), който е фаза на дълбок сън, се случва само за около 90 минути след като се унесете. След това сънят е нарушен след прием на алкохол, което на другия ден се отразява на цялостната ви продуктивност и тонус. В действителност алкохолът нарушава както съня, така и настроението ви. Някои хора дори страдат от нощно безсъние поради прекомерен прием на алкохол, пише Tialoto.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shakes beer

    19 0 Отговор
    Като се стопли времето, ще пробваме.
  • 2 Fate

    16 29 Отговор
    Със сигурност ставаш алкохолик.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 7535

    42 1 Отговор
    Вчера пуснахте статия колко е полезна бирата , денс колко е вредн . Нали змаете какво става с бързата смяна на топло и срудено !

    Коментиран от #6

  • 5 Не е вярно

    33 5 Отговор
    Бирата е много полезна.
  • 6 русенец

    34 0 Отговор

    До коментар #4 от "7535":

    Бе лаф да става!:) Кой чете тези "статии"? Тук сме за под статията, а сайтът го интересува броят на посещенията. И всички сме доволни.:)
  • 7 Цеко сифоня

    30 0 Отговор
    А сега де, на коя да верваме ? Днес Венелина пише за 5 вреди от бирата, а на 25-ти май Събина писа за 6 ползи от бирата.

    Коментиран от #16

  • 8 РЕАЛИСТ

    14 13 Отговор
    Пропуснали сте една вреда от бирата. Съдържа женски полови хормони. Така правиш гърди и паласки, пък и импотентен ставаш. Забелязвате ли, че вече по филмите все бира пият, а не като едно време- яки питиета. Целта е да станете едни послушни херувимчета.

    Коментиран от #17

  • 9 dfu

    13 2 Отговор
    Случва се бирено шкембе чорбасъ. :)
  • 10 другарят

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ФАКТ Е":

    Добре, ама тук се коментира бирата!
  • 11 смерш

    23 1 Отговор
    По голяма глупост за бирата не бях чел и чувал!
    Всичко написано всъщност е диаметрално противоположно-бирата помага на бъбреците,предоставя на организма полезни витамини и минерали и не на последно място полезни бактерии!
  • 12 123

    20 2 Отговор
    Бирата е пълна с химикали. Истинската бира има срок на годност 3 дена.
  • 13 джедай

    6 1 Отговор
    С бързата смяна на топло и студено, можеш да си повредиш зъбите,да им се счупи емайла и да станат дупчици,които изискват зъболекарска намеса,а това струва доста скъпо. !
  • 14 црррр

    12 0 Отговор
    Ако пиеш бира,ще ходиш по-често до бялата стая. На вратата й има две О-та. После,като изхвърлиш водата,ще последва едно " -Оооооох!". Ръйш?
  • 15 Човека Коза

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "ФАКТ Е":

    Ти луд ли си? Пий една бира да се успокоиш малко 🍺
  • 16 ТОВЯ ИМ Е РАБОТАТА!!ДА ПИШАТ ГЛУПОСТИ..!

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Цеко сифоня":

    НИЕ ДА ЧЕТЕМ..И ДА КУПУВАМЕ ПОВЕЧЕ ДАТА..ТЪКА СИ ПРАВЯТ ПАРИТЕ 🤑🤑🤑
  • 17 РЕАЛИСТ

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Добре, щом не вярвате , ще бъда конкретен. Бирата съдържа фитоестроген и пролактин, които увеличават женския естроген и намаляват тестостерона в мъжете. Ха наздраве!
  • 18 666

    10 2 Отговор
    Който пие бира не умира
  • 19 Роза

    6 0 Отговор
    Всяка храна или напитка,ако прекаляваш с нея ,е вредна!
  • 20 свидетел

    2 0 Отговор
    нищо от това не е вярно ! писано от "трезвеник", никога не пил бира !

    Коментиран от #21

  • 21 свидетел

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "свидетел":

    затова пък, аз съм се заредил с хубава бира до изборите и за след това !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Обсебена от толерантност

    3 0 Отговор
    Нищо ти няма от 🍺 🍺🍺🍺🍺 забравяш че си се родил изобщо и за проблемите също единствените недостатъци са че ставаш импотентен джендър и асексуален мечтател
  • 24 devil

    2 0 Отговор
    Пиеш една бира и връщаш бутилката после купуваш две и така докато станеш мулти милионер
  • 25 Един

    0 0 Отговор
    Бирената фабрика има печалба ++, и вие имате разходи ++!
  • 26 же жие

    0 0 Отговор
    бирен алкохолик
  • 27 Ицо

    1 1 Отговор
    Както е казал мъдрецът Мишо шамара в един от своите трудове:
    " ...и откривам, че бирата е полезна,
    стане ли ми зле във бирарията ще влезна"