Last news in Fakti

13 Юни, 2021 16:34 8 796 15

Развенчаха мита за 10 000 крачки дневно

  • мит-
  • крачки

Всяко повишение над тази цифра не е оказало влияние върху продължителността на живота

Развенчаха мита за 10 000 крачки дневно - 1
Снимкa: Shutterstock

Всички сме чували, че изминаването на 10 000 крачки дневно е залог за добро здраве. Но резултатите от изследване, проведено от американски учени, могат да ви изненадат.

Всъщност препоръката за 10 000 крачки дневно не е резултат на многогодишни изследвания. Магическото за здравето число датира от 1964 г. Тогава по време на маркетингова кампания преди Олимпийските игри в Токио е започната продажбата на крачкомери "Manpo-kei" (в превод означава 10 000-човек). Оттогава започват да се провеждат проучвания, сравняващи ползите от изминаването на 5000 и 10 000 стъпки дневно. Не е изненадващо, че печели по-високият брой. Но до последните години ефективността на броя на стъпките в диапазона между пет и десет хиляди не бе проучена. Дори и сега това не е изчерпателно тествано при възрастни.

Неотдавнашно проучване на професора по медицина в Харвард Имин Ли и нейните колеги се фокусира върху група от над 16 000 жени на възраст над 70 години. Учените се опитаха да установят връзка между броя на изминатите през деня стъпки с вероятността за смърт поради каквато и да е причина. Всяка от жените е прекарала една седмица с мобилно устройство, което проследява нейната физическа активност. След това изследователите правят пауза за период от около четири години и три месеца. През това време 504 от жените, участвали в експеримента, са починали.

Колко стъпки според вас са правили на ден тези, които все още са останали живи? Оказа се, че средният брой стъпки, които са правили тези жени, е 5500 и дори малко увеличение на тази цифра има значение. Изненадващо е, че толкова малка разлика може да има толкова сериозни последици върху продължителността на живота. Следвайки тази логика, може да предположите, че колкото повече стъпки правите на ден, толкова по-добре. Но това важи до определен диапазон - до 7500 стъпки на ден, след което ползите от вървенето не са правопропорционални на броя на изминатите крачки. Всяко повишение над тази цифра не е оказало влияние върху продължителността на живота. Разбира се, един от недостатъците на това проучване е, че не можем да сме сигурни до колко физическото състояние на тези жени се е влошило от изминаването на 10 000 крачки дневно. Учените стигат до извода, че 7500 стъпки са напълно достатъчни, но все пак не изключват вероятността по-големият брой крачки да даде на тялото допълнителна защита.

В случая не трябва да се пренебрегва и психологическият аспект. Целта за „десет хиляди крачки всеки ден“ може да изглежда плашеща и много хора да се откажат, още преди да са опитали. Важно е да си поставите си цел, която е достижима за вас. Може да е повече от 10 000 крачки дневно, а може и по-малко. Важното е да се чувствате добре и да не се насилвате за нищо, пише Actualno.com


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    36 1 Отговор
    Сещам се за един виц: руските учени доказали, че английските учени не съществуват :)
    Та изследване на жени над 70 годишна възраст не знам до какви резултати са очаквали да доведат.
  • 2 Вече границата, е над 70 г, прабългарите

    5 3 Отговор
    Над 50 са,, муми,,...... въх, Стойчу, оспокой са със,набезите ти с другите дърти плашила като тебе, могат да продължат върху мене...!
  • 3 Анонимен

    23 0 Отговор
    То много голямо проучване - една седмица им броили крачките и вече очакват след това да имат 20 години удължаване на живота . Смешна работа - с толкова оскъдни данни въобще няма смисъл да правят заключения . Сигурен съм че можеха и да им вържат червен конец за една седмица и след четири години пак можеха да направят извод че тези с червения конец живеят 3 процента по-дълго например.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 6701

    14 0 Отговор
    На смъртния одър кан Кубрат изникал синовете си
    - Баяне, счупи това копие.
    - Е, тате! - Напънал се, счупил го.
    - Донесете 2 копия! Баяне, счупи ги!
    - Е, тате! - Напънал се, счупил ги.
    ....
    - Донесете цял сноп копия. Баяне, счупи ги!
    - Е, тате! Напънал се, счупил ги.
    - Баяне, Баяне, с този фитнес ще прецакаш държавата!
    Та, толкова за спорта и хората спортисти, които се заниманат с политика.
  • 6 Лилит

    5 8 Отговор
    За моето тяло 10000 крачки са почти пълен застой. Толкова правя като се олежавам по празниците. Нормалното ми е между 14 и 17 хиляди, като съм стигала и над 25 000.
  • 7 една

    8 1 Отговор
    Аз съм жена на 68години.Обикалям сутрин 3пъти Северния парк в София,като третия на бърз ход..Напоследък обаче ми се появи тяжест и болка в краката и разбрах,че съм прекалила.Вече обикалям по 2пъти.Явно при всеки е индивидуално и зависи от здравословното му състояние.
  • 8 Dell Latitude

    4 2 Отговор
    Аз правя дневно по около 25000 крачки,и се храня само 1 път-около 17 часа.В неделя съм на барбекю,и минавам около 50000 крачки,но ям около килограм месо,и пия 2-3 бирички.Не съм слаб,не съм и дебел.На 50 години съм,и приличам на поогладняла мутра от 90-те години :)
  • 9 Гешев

    10 0 Отговор
    Чърчил, като минаваше по 3 крачки на ден, пиеше по половин кило уиски и пушеше като комин, до колко години доживв, че не се сещам?
  • 10 Тамагочи

    16 0 Отговор
    Десет хиляди крачки дневно в софето почти сигурно ви гарантират, че ще ви сгазят на зебра, ще ви удари ток, ще паднете в дупка на тротоара или ще ви ухапе мастия.

    Коментиран от #12

  • 11 Бой Джордж

    9 0 Отговор
    "Вие бягате ли,сър? Не Джон,пробвах но ми се разлива уискито!"
  • 12 Хохохо

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тамагочи":

    Най добрия коментар.
  • 13 SAAB

    7 0 Отговор
    "Американските учени" могат да изненадат само абдали......
    10 000 крачки са си доста ......мога да кажа от опит че дори 5-6 000 са достатъчни !
    Другото е чЕчиджийссски рубрики ! К"ат няма за какво шЪ пишем ...басни !
  • 14 Освен крачки

    6 0 Отговор
    Миризми на, галоши и друго, няма ли, етнос, възраст, цвят, минало, досие....!
  • 15 √(n&Варна)

    2 0 Отговор
    Тичането сутрин, правилното хранене и пълният отказ от вредни навици могат да удължат вашето жалко съществуване.