Last news in Fakti

5 Юли, 2021 16:29 8 270 16

Кой не трябва да яде кайсии?

  • кайсии-
  • здраве-
  • опасни-
  • полезни-
  • киселини-
  • съдържание-
  • вреди-
  • полезно

Някои от съдържащите се в плода киселини са опасни за стомашната лигавица

Кой не трябва да яде кайсии? - 1
Снимка: shutterstock

Кайсиите са сред плодовете, чиито вкусови качества се равняват на ползите за здравето, които ни носят.

Калоричното съдържание на 100 г кайсии е 43 ккал. Когато изядете един плод, тялото ви получава не повече от 12 ккал. Плодът е известен с богатото си съдържание на фолиева киселина, витамини от групи A, B и N, както и калий. Кайсиите съдържат множество минерали, включително йод и желязо, а също така са богати на захароза и диетични фибри, които допринасят за подобряване на функционирането на хранителната система и ускоряват метаболизма.

За тези, които контролират телесното тегло или искат да отслабнат, кайсията се счита за незаменим продукт. Ниското съдържание на калории в тях позволява да бъдат включени в различни диети за отслабване. Приятният вкус и естествената сладост на плодовете пък могат да намалят нивото на стрес, който неизбежно се появява, когато човек откаже любимите си лакомства за сметка за изваяна фигура.

Поради високото съдържание на витамини от група В в кайсиите, консумацията им влияе положително върху функционирането на нервната система, като подобрява концентрацията. Фосфорът и магнезият са естествени стимуланти, които могат да подобрят функционирането на мозъчните клетки.

За децата кайсиите са вкусно лакомство, което може бързо да премахне глада и да попълни енергийните запаси. Плодовете повишават имунитета, което има благоприятен ефект върху способността на детето да издържа на вирусни и инфекциозни заболявания.

Кой не трябва да яде кайсии?
Снимка: shutterstock

Въпреки това те не са подходяща храна за всеки.

Никога не консумирайте кайсии на празен стомах - това може да доведе до проблеми с храносмилането, особено при диагностициран гастрит (дори в ремисия), язви, синдром на раздразнените черва, панкреатит. Ако имате обостряне на тези заболявания, по-добре е да откажете от консумацията на кайсии.

В този ароматен плод се съдържат лимонена и ябълчена киселина, които могат да раздразнят деликатната стомашна лигавица и да провокират киселини.

Дори при абсолютно здрави хора кайсиите могат да причинят диария. Консумацията им в по-големи количества може да доведе до повишена ферментация и прекомерно засилване на перисталтиката.

Максималното количество кайсии, което може да приемете на ден, без да навредите на здравето си, е до 200-300 грама. В случая не трябва да консумирате едновременно и други плодове.

Сушените кайсии също не се препоръчват за тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Те изобилстват от захари, които в комбинация с диетични фибри, причиняват газове.

Кой не трябва да яде кайсии?
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Месут

    36 0 Отговор
    Не знам, кой не може да ги яде заради киселини, но знам, кой не може да ги яде от бедност - при цената 4 лв/кг, която повече не падна. Турски кайсии, отглеждани с прехваленото капково напояване, или по-скоро капково подранване и пълнене с химия..
  • 3 Миленче,

    7 0 Отговор
    "Кайсиите съдържат множество МИНЕРАЛИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЙОД и ЖЕЛЯЗО"?!
  • 4 Мръсния Фикри

    9 1 Отговор
    Като гледам кайсиите и се сещам за бившия ми имот с най вкусните кайсии на света, но само тях да гледаш, всичко друго. наоколо, нямам думи, съсетски мизерии, свинарници, няма басейн, ох Фикри, роди се карък, заобиколен от още по големи каръци, които ти завидиха на кайсиите...!
  • 5 djdj

    4 2 Отговор
    не трябва да се ядат трябва да се пият
  • 6 Кой?

    11 0 Отговор
    Който няма "кайсии" той
  • 7 На опашка

    10 2 Отговор
    На опашка за кайсиите на Вожда са се наредили ПКП, Дариткова, Деса, Деница и Тома Биков,
  • 8 Който няма пари!!

    5 0 Отговор
    НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ КАЙСИЙ 🤣🤣🤣
  • 9 Гхйиоок

    8 0 Отговор
    Научих една нова дума от мисирката, превела едно към гьотере статиятя - ябълчена киселина...

    Коментиран от #12

  • 10 Дон Педро

    1 1 Отговор
    Минчо редовно ми опитва кайсиите
  • 11 🍷🥴🥃

    6 0 Отговор
    Най добрия елексир който самодивите правят е от кайсии.42°.
  • 12 Колкото и да е странно,

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гхйиоок":

    в речника на БАН пише следното: "Я̀БЪЛЧЕН, -а, -о, и -чна, -чно, мн. -чни, прил. Ябълков. Белият ябълчен цвят храни пчелите. Елин Пелин. Понесе се над овощната градина и се изгуби между ябълчените и сливовите дръвчета. Ем. Станев.

    ◊ Ябълчна кост — кост от лицето, която образува скулата и част от външната страна на очната орбита."
  • 13 Гларус

    8 2 Отговор
    Четох,четох и нито един не се изказа правилно!!! А правилното е,че кайсиевата ракия е най добрата- така се консумират кайсиите!!!
  • 14 един от многото

    2 1 Отговор
    Миленче , защо не вземеш и да ми хапнеш кайсиите?
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор
    Опитвам се да хвана на вилата Кайсия имам две,постоянно им мръзнат стъблата хем ги завивам зимата и пускат нови филизи от корените...Този климат ,около софия май не става за кайсия...Северна бг става идеално,около централна праскови,но тук няма да опитам кайсия докато съм жив...Кой знае....

    Коментиран от #16

  • 16 ГОСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Купи си имот на морето ....Там кайсията вирее добре.......!!!!