Last news in Fakti

28 Юли, 2021 18:29 13 618 18

Следи от Атлантида и древни пирамиди открити в град край Черно море

  • атлантида-
  • крим-
  • пирамиди-
  • древни структури-
  • древен град-
  • древна цивилизация-
  • черно море

Все още се спори къде точно е потънала легендарната държава от древността

Следи от Атлантида и древни пирамиди открити в град край Черно море - 1
Снимка: shutterstock

Крим е уникално място не само по отношение на туристическите си ресурси. От древни времена полуостровът е обвит в мистерии и загадки, много от които учените и изследователите все още не са разгадали.

Световните издания разказват за кримските пирамиди, които са по-стари от египетските, и за възможното местоположение на древния остров-цивилизация - Атлантида.

Атлантида на дъното на Черно море

Легендарната островна държава е описана за първи път от Платон като могъща страна, превъзхождаща другите в своето развитие. Около седмото хилядолетие пр.н.е. обаче е станало мощно земетресение, последвано от потоп, като великата цивилизация се е оказала под вода.

Все още се спори къде точно е потънал целият "континент". Съществуват много теории и спекулации, понякога езотерични и мистични, и според една от тях Атлантида се е намирала в Черно море. Какви са доказателствата за това?

Един от привържениците на тази теория, геологът Владимир Масляков, смята, че възрастта на Атлантида и зоната на шелфа на Черно море, преди държавата да потъне под вода, съвпадат.

Според Платон дължината на равнината, в която е била разположена цивилизацията, е била 540 км, точно толкова е било и разстоянието между устието на палео-Дунав до палео-Дон.

Според описанието на Платон, реколтата в Атлантида се събирала два пъти годишно, като през лятото се напоявала от подземни извори. На южния бряг на Крим, в субтропичната зона, се събират само две култури годишно, а напояването се осигурява от мрежа от изкуствено създадени канали.

Що се отнася до животните, за които пише древногръцкият философ, "бикове, коне и слонове" - всички те са се срещали на полуострова в древността, а конят е опитомен в Черноморския регион.

Освен това в описанията на Атлантида, оставени от Платон, се говори за силно магнитно поле, образувано от стена от желязна руда, която обграждала островната държава.

В Черно море, недалеч от Судак, има угаснал подводен вулкан, чиято необичайна форма на картата на магнитните полета образува концентрични пръстени - още едно потвърждение, че Атлантида може да се е намирала там, където сега е Черно море.

Навсякъде в Крим има следи от древно строителство: огромни каменни блокове, например в Таврическия Херсонес, и пропорционални пещерни градове, в които са открити следи от автоматична обработка, пише Blitz.bg

Освен това на дъното на Черно море археолозите и геолозите постоянно намират доказателства за съществуването на древни градове: части от крепостни стени, амфори и други артефакти.

Разбира се, това е само теория. Древната Атлантида може да се е намирала също така както в Средиземно море, така и в Атлантическия океан. Въпреки това хипотезата за Черно море, като един от вариантите, заслужава своето внимание.

Пирамиди, по-стари от египетските

През 1926 г., по лична заповед на Феликс Дзержински, известният окултист и писател Александър Барченко се отправя на тайна експедиция в Крим, за да изследва подземните градове на полуострова, разположени в югозападната му част.

Не е известно дали Барченко е търсил пирамиди, тъй като за експедицията му са запазени много малко данни, но през 2000 г. на полуострова са открити древни структури, и то напълно случайно.

Виталий Гох, доцент по ядрена физика във Военноморската академия в Севастопол, изобретява магнитно устройство за търсене на вода (по думите на самия учен той е заплатил патент за устройството си).

След като получава заповед от градския съвет да търси термални води в района на Севастопол, Гох решава да изкопае 15-метрова шахта, за да проучи почвата, и на дълбочина 12 метра открива здрава зидария. Лабораторните тестове на пробите показват, че зидарията е от създаден от хората строителен материал.

След това изследователите откриват в същия район кухина, съставена от блокове с размери 2,5 на 1,5 метра. Гох, който сканира кухината с модерното си устройство, стига до заключението, че пред него има пирамида, чийто връх е дълбок шест метра.

Дължината на основата се изчислява на 72 метра, а височината - на 45 метра. Въпреки че основата на кримската пирамида е по-скоро триъгълник, отколкото четириъгълник, както в египетските гробници, съотношението 1:1,6 (златното сечение) съответства на египетските структури.

Впоследствие са открити още шест пирамиди, които според мнението на учения са на възраст поне 7-10 хиляди години и са разположени на линията от нос Херсонес до нос Сарич.

Според Гох кримските пирамиди са част от система от сакрални центрове, разположени на същата линия като тибетските пирамиди, Великденския остров, Стоунхендж и Бермудския триъгълник.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SSP Alliance

    19 1 Отговор
    Ето още от това, което крие световното задкулисие:

    "Космическо разкриване - Антарктида: Новата Зона 51"
  • 2 Миленче душко

    28 3 Отговор
    В Крим няма субтропична зона и не е имало и преди 10 хилядолетия. И да знаеш, никога не преписвай тъпотии от Блиц и Пик. Там са прости мисирки и ще станеш като тях.

    Коментиран от #5

  • 3 Димов

    2 11 Отговор
    Атлантида е била там, където са Азорските острови.
  • 4 Крим

    21 1 Отговор
    Там е била една от българските столици, Фанагория ли беше..

    Коментиран от #9

  • 5 БСП на Бунището

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Миленче душко":

    Ми кво бе...да остане Безработна ли Миленчето???Пиши си глупостите Миленче,ние и без това не ти ги четем.....От Варна до Крим било Субтропичен климат....Хахахха
  • 6 Блиц,пий

    2 0 Отговор
    На лъжата краката са къси
  • 7 гост

    18 0 Отговор
    Според учЕни от РСМ Атлантида е най-древната македонска земя въпреки, че не се знае къде се е намирала.

    Коментиран от #12

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    21 4 Отговор
    По време на Първата Българска държава всички земи на балканския полуостров и земите на днешна крайна както и Крим включително са били Български!
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Крим":

    Стига с този русизъм "Фанагория" В източниците е Фанагурис, което е гръцка транскрипция на Панагюрище.Достоверния източник е Прокопий Кесарийски , който пише:
    „Два други неголеми града, наричани Кепа и Фанагурис от древността са подчинени на римляните и такива бяха и в мое време.“
    Именно „Фанагурис”, а не Фанагория, Фанагура и т.н.
    Името „Панагюрище” повдига завесата на много тайни от Българската история. Да не забравяме, че е бил столица на БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА. От този град именно тръгва ЮстинианІІ , за да се възкачи с помоща на Българите на имперския престол в 705г от Р. Хр. «ПАНАГИРИЩе/Фанагурис, е голямо търговско средище до 10в. от Р. Хр., а според редица учени, най-голямото открито до сега в причерноморския регион.” Имаме пълно покритие между името и социалната функция на селището. Това име не е променяно векове, нещо доста необичайно в древността, още повече, ако градът е бил кръстен на неизвестния до 12в. сл. Р. Хр. грък “Фанагор”. Старата българска дума «панагюрище», означава територия на която се правят панагири , т.е. място за търговия.
    За жителите на сегашното Панагюрище,Каравелов веднъж се е изказал, че имали татарски физиономии. На един копривщенец му показвали етнографски атлас и той като видял волжски татарин и възкликнал "Клинка", демек панагюрец

    Коментиран от #13, #14, #16

  • 10 Рошко

    8 2 Отговор
    Тази атлантида само още дето в Рилски те езера не сте я открили или в някой язовир
  • 11 Може

    5 0 Отговор
    Да е била субтропична,но след рязко тресене местата да са се разменили,както ще стане много скоро
  • 12 Кую

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    И аз мисля, че Атлантида е на мекетета.
  • 13 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти си пословичен фен на апокрифната литература и измислената история, от някой самоповярвал си псевдо историк. Кога е имало Фанагория, Панагюрище е било визайнтийско село. България минава Стара Планина доста след основаването си.

    Коментиран от #15

  • 14 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Сходството в имената не ти дава право да вадиш неверни заключения. Така можеш да кажеш, че София е Сопот, че Бургас е Бурса, или че Троян е Троя. Освести се малко!
  • 15 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    По-точно, България придобива първите си области отатък Стара Планина, при синът на Аспарух - Тервел. Това е областта Загоре и става някъде след 700 година. Загоре е дадена на Тервел затова, че помага на Юстиниян да си върне престола. Но въпреки придобиването на Загоре, след 700-та година, Панагюрище все още е встрани от тези владения и продължава да е византийско, чак до след още 100 години, когато Крум придобива и нея област. А Фанагория е била преди основаването на България, от Аспарух. Заради сходство в две имена си оплел няколко стотин години история и си впрегнал каруцата пред коня.
  • 16 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Коментар 15 е за теб, да се понау4иш, че вместо сходно звучащи имена си има и хронология.

    Коментиран от #18

  • 17 Готин

    0 1 Отговор
    Човечеството живее цивилизовано в последните 10-12 холяди години. Преди това няма наличие на разумни действия. Значението на "атлантите" е видимо и Платон е преразказал историята достоверно от гледна точка на тогавашните виждания. (Златото е ценно, не защото блести!)
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Това е бил огромен град. Открит е преди средата на ХІХ век, от тогава до ден днешен го разкопават и проучват и са проучени едва 10% от предполагаемата му територия. Разкопки в този район се правят вече век и половина, за това време са написани хиляди и хиляди научни работи, споменаващи името Фанагория. Трудно се променят установени клишета. Този древен град, търговско средище, като столица на Българска държава е носил звучното българско име Панагюрище, записвано и преиначавано на Phanaguris = ФANAГOPIA=Фанагория = и др.
    Старата българска дума "панагюрище" означава територия на която се правят "панагири" , т.е. място за търговия. Имаме пълно покритие между името и социалната функция на селището.
    Интересно, какво е станало с многобройното българско население на този огромен град, след погубването му в резултат на многобройни набези след Х век на печениги, руси и други варвари? За жителите на сегашното Панагюрище, Каравелов веднъж се е изказал, че имали татарски физиономии, “клинки”. На един копривщенец му показвали етнографски атлас и той като видял волжски татарин и възкликнал "Клинка", демек панагюрец. За основателите на съвременното Панагюрище не се знае почти нищо, освен че са пришълци. Името му, също няма смислено обяснение. Там, може би се бил провеждал събор или малък панаир, който впоследствие, може би се бил преместил в Пазарджик.