Last news in Fakti

29 Юли, 2021 21:05 6 163 28

5 причини да откажете алкохола по време на коронавирус

  • алкохол-
  • коронавирус-
  • отказ-
  • здраве

Алкохолът не помага при дезинфекция и увеличава тежестта върху имунната система

5 причини да откажете алкохола по време на коронавирус - 1
Снимка: shutterstock

От самото начало на епидемията всички срещнахме много шеги и дори доста сериозни препоръки за приемане на алкохол като превенция срещу коронавируса.

Лекарите обачепрепоръчват да се намали или дори напълно да се елиминира консумацията на алкохол по време на пандемия. И ето защо:

Алкохолът е депресант

Да, когато пием малко, за известно (обикновено кратко) време можем да се почувстваме по-добре, но чувството на безпокойство все пак ни застига, когато алкохолното опиянение си отиде.

Факт е, че под въздействието на алкохол в тялото се образува тетрахидроизохинолин - това е вещество, което блокира производството на допамин и сератонин, невротрансмитери, които ни помагат да се чувстваме добре. И накрая, дори малко количество алкохол засилва чувството на безпокойство - а сега за всички нас вече има достатъчна причина за безпокойство.

Алкохолът има лош ефект върху съня

Експерти от лондонския център за сън твърдят: за да спите два пъти по-лошо, просто изпийте една чаша вино вечер. Алкохолът прави съня ни повърхностен, фазата на дълбок сън, когато самото тяло и мозъкът се „рестартират“ или изобщо не се появяват или не издържат достатъчно дълго, за да си починем добре.

Липсата на сън винаги е лоша, но особено сега: колкото по-малко спим, толкова по-малко възможности има тялото ни да се съпротивлява на външни заплахи и толкова по-висок е рискът от обостряне на хронични заболявания.

Алкохолът намалява концентрацията и вниманието

Пандемията е време, когато трябва да бъдете особено внимателни към себе си и своите близки; когато трябва да привикнете към новото ежедневие, да промените навиците си; когато трябва да сте подготвени за необходимостта да действате бързо и в необичайна ситуация. Алкохолът пречи на това - и най-лошото от всичко, че го прави незабелязано. Мисля, че сега е по-добре за всички нас да поддържаме трезв ум и готовност да действаме във всеки един момент.

Алкохолът не ни защитава от коронавируса по никакъв начин, не се приема вътрешно или външно

Протеиновата обвивка на вируса, с която се прикрепя към нов носител, се унищожава от алкала. За да го унищожите с алкохол , трябва да действате на повърхността поне 40 секунди, докато концентрацията на алкохол трябва да бъде най-малко 60%. Дори ако в бара ви има напитки с такава сила, по-добре е да ги употребявате при по-приятни поводи.

Алкохолът насърчава наддаването на тегло

Първо, самите алкохолни напитки са доста висококалорични: дори чаша леко бяло вино е сравнимо по калории с десерт с ниско съдържание на мазнини, и второ, употребата на вино, водка и най-вече на бира стимулира апетита и желанието ни за най-висококалоричните и мазни храни.

Това е опасно не само за фигурата: наднорменото тегло, както знаете, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет - самите заболявания, които сериозно увеличават риска от тежък COVID-19, пише сайтът zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 7 Отговор
    Докато бях очи в очи с НЕщото не ми се пиеше........Само чайове,не помислих да сложа нещо в чая.

    Коментиран от #5

  • 2 КОТарАК

    24 2 Отговор
    тия май наистина искат да ни уморят/ да спираме и пиенето...
  • 3 Сссс

    6 4 Отговор
    Статията е трепач. Депресията след алкохолна вечер се лекува със сутрешна доза, колкото до короната и леко и трудно да си го прекарал и преди и след това известно време не ти се пие, като мине време обаче кщяха се завръща.
  • 4 NikNay

    13 1 Отговор
    Оффффф..... алкохола не ме депресира , не ми пречи на съня и кола не вдигам . И аз не вярвам че може да помогне срещи корона но въпреки това прпбвам постоянно . Когато пия опредешено го правя не за да се концентрирам а за да разпусна ....
  • 5 др Гей Билтс

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не ти се е пило, щото си се зобил с антибиотици. Аз изкарах Новичока след директно заразяване от вентилационна инсталация за 5 дни с по 3 литра вода на ден и по 5 литра изпикани. Бях свали 10кг за 5 дни.

    Коментиран от #9

  • 6 Варненец

    13 2 Отговор
    Мдааа, кой знае защо, аз си пия всяка вечер, пуша и въобще всички грехове. Срещах се с короната в последната година и половина, но тя ме избягва, защо ли?

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Д-р Радева

    23 0 Отговор
    Почне ли рикията да ти пречи на Ковида ,спирай Ковида
  • 8 Корона

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Варненец":

    Щот смърдиш на гириз ве

    Коментиран от #10

  • 9 Варненец

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "др Гей Билтс":

    Ти пък, толкова ли си бил зле, че да пиеш вода? Че в нея има вируси и бактерии :)

    Коментиран от #13

  • 10 Варненец

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Корона":

    Не съм убеден, че знаеш на какво смърдя, но явно си от боцнатите. Не ти остава много, за да даваш оценки.
  • 11 др Гей Билтс

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Варненец":

    Ако си срещал някой поразен, то не си се срещал с нищо. Ако се отровиш, загубата на 50-75% обоняние ти е сигурно, защото токсинат поразява директно носъглатката. Лекарите "заразени" отровени с Ковида са главно от изпотяване на маските и предпазните облекла и спората се лепи по потта и идва от дрехите на поразения, не от устата му. Затова в Ухан ги къпеха в спирт по дрехите и телата..

    Коментиран от #14

  • 12 Мръсния Фикри

    1 6 Отговор
    Радвам се, че съм трезвеник....!

    Коментиран от #26

  • 13 др Гей Билтс

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Варненец":

    Поразен от пестицида се поти обилно, за да изкара токсина. Моя позната с наднормено тегло свали над 30кг за 2 седмици само през потта и урината.

    Коментиран от #15

  • 14 Варненец

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "др Гей Билтс":

    Виж, срещал съм се с много поразени, даже с новопоразени, те влязоха в болница, аз не. Пия и пуша, не ми дреме за измислената пандемия, запазиш ли психичното си здраве, физическото също ще е запазено.Не е като да съм бил в мазето или под леглото в скафандър. Ковида е измама, за да ви набодат с "ваксини", които причиняват повечче вреди. За справка виж Израел, Великобритания и др.

    Коментиран от #16

  • 15 Варненец

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "др Гей Билтс":

    Виж ти, я прочети симтомите на грип тип А, дали е нещо по-различно?Аз съм виждал хора с настинка да имат този ефект, всичко е до възприятието, поддадеш ли се на паниката, не само ще свалиш килограми, ами ще си отидеш. Приятелката ти оплака ли се от свалянето на килограми, досега не съм видял жена, която да се жалва от това :)

    Коментиран от #18

  • 16 др Гей Билтс

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Варненец":

    Това че не си се отровил до момента говори, че си имал досег с на младини с бацили, спори и други животински гадории и имаш имунитет, който трае над 25г. Аз съм градско момче и ме лепна за 2 дни след вдишване на вентилационната система на асансьор на верига магазини на господарите, дето няма да споменавам.

    Коментиран от #19

  • 17 Правило

    11 0 Отговор
    Щом по медиите ти казват, че нещо е вредно значи е полезно.
  • 18 др Гей Билтс

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Варненец":

    Карал съм ГРИП А преди 3г нямаше много общо, а кашлицата беше мокра. Тук кашлицата беше суха, понеже спората е летлива.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Варненец

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "др Гей Билтс":

    Мдаааа, аз съм градско момче, но доста по-дърто, имал съм досег със всякакви бактерии и вируси, защото не съм израстнал в стерилна среда. Но да ви кажа, само 12% от пушачите могат да усетят вируса, а другите изобщо не могат да го хванат. Това са официални данни и ги скриха, заради кампанията против тютюнопушенето.

    Коментиран от #25

  • 20 Варненец

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "др Гей Билтс":

    Ти да видиш, аз от 20 години имам суха кашлица всяка сутрин, защото съм пушач, а може да е заради ужасния дълъг ковид. Не се смей, по едно време и такава статия пуснаха, че имало ковид, който бил траял с години :)
  • 21 Варненец

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "др Гей Билтс":

    И да ти кажа, вируса няма спори, спорите са гъбички. Хайде ограмоти се малко.

    Коментиран от #23

  • 22 Принтер

    4 1 Отговор
    Статията е безкрайно увлекателна , чете се на един дъх , имам съспенс и хепи-енд !!! Само се чудя , кой е този мазохист , дето Ви плаща заплатата.....

    Коментиран от #24

  • 23 Ти вчера беше русенец

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Варненец":

    Пиянде смрадливо ,и пушиш качак
  • 24 Абри

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Принтер":

    Оу ,то голяма работа вече станало ,кой знае ко
  • 25 Еддна юноша бльеден

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Варненец":

    Ти си един Тражерсит !
  • 26 Ти си

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мръсния Фикри":

    Който пие зло не мисли - нов вариант на стара българска поговорка !

    Коментиран от #28

  • 27 Флин

    5 0 Отговор
    На пук на долнопробната ви " корона" пропаганда мога да посоча поне двойно повече причини да започнете да пиете точно по-времето на така наречената "пандемия", и всяка една от посочените ще се позовава на лични преживявания и срещи от първа ръка с алкохола, а не базирани на твърденията на" един учен от Англия". Но няма да го направя защото вярвам, че всеки средно интелигентен и уважаващ себе си човек ще разбере за какво говоря. Игнорирайте корона пропагандата, яжте и пийте колкото и каквото ви се пие и яде, изключете си телевизорите и всичко ще е наред
  • 28 Приоритетно

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ти си":

    Така ли мислиш, като си зъл ти, и като си пиян, мислиш чий чужд мъжд или чужда, жина, да, гепиш....!