Last news in Fakti

10 Август, 2021 22:30 14 657 7

5 признака, че лекар спешно трябва да види бенките ви

  • бенки-
  • меланома-
  • здраве-
  • рак на кожата-
  • предупредителни знаци-
  • признаци-
  • лекар-
  • дерматолог

Меланомът е най-опасният от всички видове рак и за съжаление не се среща толкова рядко

5 признака, че лекар спешно  трябва да види бенките ви  - 1
Снимка: shutterstock

Меланомът е най-опасният от всички видове рак. За съжаление, той не се среща толкова рядко - ракът на кожата е на трето място по разпространение.

За щастие болестта е лечима, ако се открие в най-ранните стадии.

Основният сигнал за заболяването са промени в размера и формата на обикновени бенки, както и такива, които внезапно се появяват по кожата.

Бенките, наричани още невуси, са често срещани малки кафяви петна или надигнати пигментирани образувания, които се появяват по кожата на цялото тяло обикновено в първите години от живота, почти при всички хора. Формата им обикновено е кръгла, пигментацията равномерна, отграничаването им от околната кожа е правилно.

Нормалните бенки (nevus melanocyticus) имат симетрична, кръгла или овална форма и са с добре отграничен ръб. Цветът им е равномерен, а диаметърът около 6 мм или по-малък. Тези бенки се появяват по телата ни още от ранно детство до 35-40 год. възраст.

За разлика от тях Атипичните бенки (диспластични невуси) са "променени" бенки, при които настъпват промени в пигментацията, размера и равномерността на ръбовете. Те носят риск от развитието на малигнен меланом. Колкото по-голям е броят на диспластичните невуси, толкова е по-голям рискът от развитие на меланом. Наличието на 10 или повече диспластични невуса увеличава 12 пъти риска от развитието на меланом.

Според медицински данни, между 2 и 8% от бялата раса развиват атипични бенки. Наследственото предразположение също играе важна роля. Хора, които имат диспластични невуси и наследствена история за меланом имат 7 до 27 пъти по-голям риск от развитието на меланом в сравнение с нормалната популация, което може да бъде избегнато посредством ежемесечно оглеждане на собствените бенки, редовен медицински преглед при дерматолог с дерматоскопия и ежедневна фотопротекция.

Атипичните бенки са основен рисков фактор за развитие на меланом.

Точното отдиференциране между диспластичен невус и ранен меланом е трудно. Често меланомът започва своето развитие от такъв невус.

Вижте петте най-важни признака, които са сигнал за нередност с бенките ви и е необходимо спешно да посетите лекар:

5 признака, че лекар спешно  трябва да види бенките ви
Снимка: shutterstock

Симетрия

Безопасната бенка е симетрична. Ако една част от нея е много по-голяма от другата, ако формата на половинките ѝ е много различна - бенката може да е злокачествена и е по-добре да я покажете на лекар.

Цвят

Бледа, равномерно оцветена - това са признаци на здрава бенка. Ако някоя бенка внезапно потъмнее или не е равномерно оцветена, консултирайте се с лекар, това може да бъде опасен знак.

Размер

Определянето на безопасния размер е много просто: прикрепете тъпия край на обикновен молив към бенката. Ако бенката ви е по-малка - всичко е в ред, но ако размерът на ръба ѝ надвишава диаметъра на молив, по-добре е да проверите при лекар.

Остри ръбове

Безопасната бенка винаги има ясно определени ръбове и ясно изразени граници. Но ако забележите, че при някои от вашите бенки границите са се размили и краищата са станали неразличими, незабавно се консултирайте с лекар!

Промяна

Всякакви промени в цвета, формата или размера на позната бенка са повод да се консултирате с дерматолог.

Обикновено бенките не трябва да се променят - ако това се случи, по-добре е да се консултирате със специалист, пише сайтът zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    20 4 Отговор
    Ако не е меланома е ковид, вервайте ми. Най-добре е, да не ходите на лекар.
  • 2 Човек

    7 1 Отговор
    Хубава статия
  • 3 Доктор Иванов

    7 6 Отговор
    Хора, не ходете на лекар! Ще ви изкарат ковидозен и ще ви лекуват с някакви лекарства за добитък, след което ще си оправяте черния дроб и бъбреците няколко месеца. А ако попаднете на садисти ще ви изгорят белия дроб с кислород и после половин година ще дишате като Дарт Вейдър, и ще се радвате ако успеете да качите 2 етажа стълби.



    Личен трагичен опит.

    Коментиран от #7

  • 4 Христо

    5 1 Отговор
    Миленче вземи се консултирай с читав онко-дерматолог! Статията ти е пълна с митове и легенди...
    Понеже имах случка с една бенка и от подобни статии и подобни познати като теб се стреснах и отидох при читав онко-дерматолог. Понеже ме изпрати общ познат то човека ми обясни много работи. Според думите му тея писаници(тогава ги четох такива същите като твоите) из нета хич не са верни. Та консултирай се и не преразказвай митове...

    Коментиран от #6

  • 5 Бенковски

    0 1 Отговор
    А за луничките нещо?
  • 6 Това

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Христо":

    Ме успокои, благодаря ти. Имам три различни, едни грапави такива, с различен цвят, уголемяват се, намаляват и се бях притеснил
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.