Last news in Fakti

24 Август, 2021 09:41 10 643 13

Удивителни кадри на летяща чиния, преминаваща над водата в залив в Аляска, се появиха в мрежата (ВИДЕО)

  • аляска-
  • летяща чиния-
  • фата моргана

Всъщност това е остров, който изглежда сякаш се носи във въздуха заради оптична илюзия

Удивителни кадри на летяща чиния, преминаваща над водата в залив в Аляска, се появиха в мрежата (ВИДЕО) - 1
Снимкa: Shutterstock

Клипът е заснет от кораб в залива Глейшър и публикувани във фейсбук страницата на Национален парк Глейшър Бей. Вижда се как голяма сива маса „прелита“ над водата на фона на заснежените планини.

Всъщност това е остров, който изглежда сякаш се носи във въздуха заради оптична илюзия. Това е явлението „Фата Моргана“, а летящата чиния е Лоун Айлънд (Самотния остров), съобщава Daily Mail, цитиран от БЛИЦ.

„Виждали ли сте някога този мираж в Глейшър Бей? Фата Моргана е мираж, който се вижда в тясна ивица от земния хоризонт. Островите в залива могат да се превърнат в НЛО или в Летящия Холандец с малко въображение и щипка готина наука“, написаха от управата на парка в социалната мрежа.

Моргана е магьосницата от легендите за крал Артур, а Фата Моргана е израз на идеята, че миражите са създадени с магия, за да примамят моряците към смъртта.

Този феномен създава мираж, когато слънцето нагрее атмосферата над земята или морето. Когато слой топъл въздух стои върху слой студен въздух, се създава увеличителен ефект и светлината се пречупва, докато преминава през пролуките във въздушните течения.

Това кара обектите да изглеждат сякаш левитират във въздуха, тъй като светлината влиза в човешкото око отгоре, вместо отпред. Ние не можем да засечем пречупването на светлината.

Кадрите от Глейшър Бей впечатлиха потребителите на социалната мрежа, макар че някои предположиха, че видеото е фалшиво или шега.

„Не си губим времето да създаваме фалшиви кадри от нашия парк, които да споделяме. Истински са и всеки на кораба на този ден може да свидетелства за това. Наслаждавайте се на страхотния природен феномен“, отговориха служителите от парка.

От там припомнят, че Фата Моргана е истинско явление и най-вероятно то е вдъхновило разказите за „Летящия холандец“, където моряците виждали летящ кораб да се носи точно над повърхността на водата.

Според морските легенди „Летящият холандец“ е призрачен кораб, предвещаващ смърт и нещастия, ако бъде забелязан на хоризонта.

Всеки, който види Фата Моргана, остава поразен. През юни в Кипър местните хора заснеха три круизни кораба да „левитират“ на брега до Лимасол.

По-рано тази година феноменът беше забелязан на три места във Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хехе

    17 2 Отговор
    Поредната зрителна измама. Идиоти!
  • 2 ВМС РФ

    17 1 Отговор
    Тва е рубката на подводница, хитро маскирана от новите холограмни технологии в руската армия )))
  • 3 Заради това

    16 1 Отговор
    Точно заради оптичните измами, Народът който трудно се мами е казал - Око да види, ръка да пипне !!! :))
    Нямам предвид "измамните" политици. Те са си родени измамници и освен да живеят на гърба на Народа за нищо друго не стават ! :))
  • 4 Джо

    8 1 Отговор
    Байдън си е хвърлил шапката над езерото!
  • 5 Малеее

    8 0 Отговор
    Като гледам хич не лети, а си стои на едно място. Само кораба от който снимат се движи. Повече прилича на бункер от време оно. Даже с тревичка по него!
  • 6 мародер

    5 2 Отговор
    Май никой до тук не е прочел до край! В статията се казва че това е зрителна измама - фата моргана! Няма никаква летяща чиния а това е остров който изглежда че се намира над водата.
  • 7 Българин

    2 0 Отговор
    Американците си пробват новите оръжия.
  • 8 Ивайло Испиров

    1 0 Отговор
    Имал съм щастието да ям истинско Кюнефе в далечния Истанбул ,вкуса е просто невероятен...Вс др приготвено не е такова.

    Коментиран от #10

  • 9 Гошо

    1 0 Отговор
    Много са и ръждясали калниците бе!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ИМАТ И ПЕСЕН ,ЧЕ ЩЕ СИ ВРЪЩАТ АЛЯСКА !!!!!!!!
  • 12 ДядоКочо

    0 0 Отговор
    Венелинче,батьова.Искаш ли да те ваксинирам?
  • 13 Бай Грую

    0 0 Отговор
    Когато има слоеве въздух с различна температура, светлината се пречупва по различен начин от различно загретите слоеве въздух и се получават миражи или изкривени образи от отражения и изкривяване на светлината. Ако лятно време карате по нагорещен асфалт се получава същия ефект и се създава усещането, че пътя е като огледало и на него има нещо, а това всъщност са изкривени отражения от заобикалящи пътя предмети, а на пътя в действителност разбира се няма нищо. И тук става въпрос за същото. От някъде върху водната повърхност се е настанил въздушен слой с различна температура от заобикалящите го слоеве и изкривява част от отразената светлина на някой от околните хълмове и се вижда това на филма, но там където се вижда разбира се няма нищо още по-малко пък летяща и то пък и чиния!