Last news in Fakti

26 Август, 2021 16:05 7 673 3

Рецепта за вечеря: Ризото със сушени манатарки

  • ризото-
  • ориз-
  • гъби-
  • манатарки-
  • какво да сготвя

Изискана и ефектна вечеря

Рецепта за вечеря: Ризото със сушени манатарки - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

1 чаена чаша ориз (най-добре ориз сорт арборио)

50 грама сушени манатарки

1 глава лук

2 скилидки чесън

100 грама краве масло

1/2 чаена чаша бяло вино

50 грама пармезан

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за ризото с манатарки е подготовката на продуктите. Сушените манатарки заливате с около литър топла вода и ги оставяте да престоят около 30 минути. Измивате ориза и го отцеждате много добре от водата, най-лесно това може да стане в ситен гевгир или голяма цедка. Лука и чесъна почиствате и нарязвате на ситно.

След като манатарките са набъбнали, ги отцеждате от водата, нарязвате ги на парченца и ги задушавате за 1-2 минути в 2-3 супени лъжици сгорещено масло. Половината от останалото масло загрявате в дълбок тиган или тенджера и изсипвате в него лука и чесъна, разбърквате и след около минута добавяте и отцедения ориз, след което отново разбърквате добре. Добавете манатарките и отново разбъркайте.

Идва моментът, в който малко по малко трябва да добавите течностите. Първо добавяте виното и разбърквате добре. След като се изпари добавяте 1 чаена лъжица сол и една ½ чаена чаша от водата, в която са стояли гъбите, след като оризът поеме течността добавяте още ½ чаена чаша и повтаряте процедурата докато гъбения бульон свърши. Може да ползвате и гъбен бульон на кубчета, но ароматът му е твърде силен и леко изкуствен, което ще притъпи аромата на горските гъби, пише trafficnews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    2 2 Отговор
    ОРИЗ, "умници", ОРИЗ, кво е това "ризото", учете се да пишете!!!
  • 2 Махаме гъбите

    2 1 Отговор
    И тогава ядем модерното ризото...!
  • 3 един от многото

    1 1 Отговор
    Че на кой ризата му била сушена с манатарки?