Last news in Fakti

23 Септември, 2021 16:05 6 303 4

Рецепта за вечеря: Френска леща с бекон

  • леща-
  • яхния-
  • френска кухня-
  • бекон-
  • какво да сготвя

Нестандартен начин да приготвите любимата яхния от леща

Рецепта за вечеря: Френска леща с бекон - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

шепа нарязан на кубчета непушен бекон или панчета

4 глави жълт лук

3 малки моркова

1/2 ч.л. сладък червен пипер

1/2 ч.л. канела

1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче

300 г френска зелена леща

500 мл бульон

500 мл вода

шепа листа магданоз

80 г масло

100 г крем фреш (заквасена сметана)

Начин на приготвяне:

Поставете тенджера с двойно дъно на умерен огън и сложете кубчетата бекон или панчета. Изчакайте да пуснат мазнина и добавете 2 глави лук, нарязани на едро. Добавете нарязаните на кръгчета моркови и гответе на слаб огън. Поставете капака и запържете зеленчуците до омекване.

Добавете подправките - червен пипер, канела индийско орехче и разбъркайте. След минута-две добавете лещата. Залейте с бульон и вода. Захлупете и гответе 30 минути. Към края на готвенето добавете нарязани листа магданоз.

За карамелизирания лук нарежете останалите две глави лук на полумесеци. Разтопете маслото в дълбок тиган и добавете лука. Гответе на много слаб огън, докато лукът напълно омекне и придобие златистокафяв цвят. Накрая добавете прясно смляно индийско орехче. Разбъркайте.

Сервирайте яхнията от леща в дълбока чиния. Гарнирайте с карамелизиран лук и лъжица заквасена сметана.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    2 0 Отговор
    Леща без чубрица , да си я хапват франсетата. А тази леща с индийското орехче и канелата ще я довърша както се довършва лещата по касапски!

    Коментиран от #2

  • 2 Фершел

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "един от многото":

    А мое ли хапнеш вече ядрената леща а?
  • 3 Мисля, че

    1 1 Отговор
    Трудно я сварих, не съм сигурна..... френска да....!
  • 4 завод

    0 1 Отговор
    Яжте си я! Тъкмо за през нощта ще си имате набор от газове под наблягане.