Last news in Fakti

18 Март, 2013 21:55 3 140 13

Забранените западни изпълнители в СССР

  • музика-
  • изпълнители-
  • ссср-
  • забрана-
  • младежи

Някой си спомнят, а други само са чували, че преди повече от две десетилетия в източна Европа и бившия СССР не можеше да се чуе всякаква музика. Тогава нямаше интернет, нямаше, мобилни телефони, на които да сложиш и да въртиш до втръсване любимата си музика. Някои и до днес се питат точно с какви мотиви беше забранена част от западната музика в тогавашния СССР. Факсимиле от подобен документ се завъртя в социалните мрежи. Списъкът, който е съставен в началото на 1985 г. от Младежката организация на Комунистическата партия на Съветския съюз, посочва кои групи са забранени и какво пропагандират.

група причина за спиране
1 Sex pistols пънк, насилие
2 B-52 пънк, насилие
3 Madness пънк, насилие
4 The Clash пънк, насилие
5 Stranglers пънк, насилие
6 Kiss неофашизъм, пънк, насилие
7 Krokus насилие, култ към силните личности
8 Styx насилие, внадализъм
9 Iron Maiden насилие, религиозно мракобесие
10 Judas Priest антикомунизъм, расизъм
11 AC/DC неофашизъм, насилие
12 Sparks неофашизъм, расизъм
13 Black Sabbath насилие, религиозно мракобесие
14 Alice Cooper насилие, вандализъм
15 Nazareth насилие, религиозен мистицизъм, садизъм


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едикой си

    1 1 Отговор
    Кое от изброените не е вярно? С право са ги забранили според мен.

    Коментиран от #6

  • 2 Жоро Алексиев

    1 1 Отговор
    24 години след "демократизирането" на България, от гледна точка на това в какво се превърнаха младите у нас (дрога, проституция и пълно неуважение към по-възрастните) изразявам пълно съгласие с горния забранителен списък!
  • 3 Раптор

    1 0 Отговор
    Абе ти недей така за младите. Има ги тия работи които споменаваш, но съзнанията ни са много по-отворени. Принципно не е хубаво така да се говори за бъдещето на страната. По-този начин те израстват неуверени, обезверени и негативно настроени! Заслужаваш да ти наложат една комунистическа цензура! :D Не тр да се изпада в крайности и да пускаме ръце! ;)
  • 4 кик

    2 1 Отговор
    сега като ги слушате по щасливи ли сте?или с носталгия си спомняте когато месото беше месо, хлябът хляб а безинът тубата 2 лв....на ви демокрация и ново време...когато ве4е е геноцид...каквото прокламираха агентите (певците и сставите на изброените групи) сега тва стана ..мракобесие..това е 4аст от арсенала на сащ с който загробват света
  • 5 raptor

    1 2 Отговор
    Абе ти недей така с тва пораженческо мислене. Демокрацията изисква умен и силен народ! Тя не е за всеки! С носталгията по социализма, ние губим от енергията необходима за изграждане на едно здраво общество. Демокрацията може и да е мръсна, но е най-правилна!
  • 6 Хараламби

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Едикой си":

    Най обичам да дойде някой склерозирал старик да ми обяснява какво трябва да слушам и какво не.
    Като не ти харесва не го слушай, никой не те кара да слушаш насила.
    Аз също мисля, че 160 лв. пенсия е много висока, ама си трая.

    Коментиран от #8

  • 7 кик

    3 1 Отговор
    демокрацията е най-върховата форма на заробвне на 4ове4еството....робът не разбира 4е е роб и хвали строя
  • 8 qwerty

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хараламби":

    Хубаво правиш - трай си, че и галошът е по-умен от теб.
  • 9 Twisted Sister's

    1 0 Отговор
    I Wanna Rock
  • 10 back USSR

    1 3 Отговор
    Дай да забраним носенето на дънките, видеото ...опаа СДто, радио Европа ааааа Интренет. Абе направо да копираме Северна Кориея
  • 11 бат' Ицо

    1 0 Отговор
    Постигнаха целта си - разядоха ни отвътре и станахме като тях - безчовечни, вулгарни и лумпенизирани! Такъв народ най-лесно се управлява - той просто не знае къде се намира...
  • 12 металист харков

    1 0 Отговор
    Първо,този списък се върти в интернет поне от три-четири години.Все още не мога да спра да се удивлявам на това,колко "добре"стоят в информационната среда българските журналисти,и как от подобна тъпотия могат да направят"новина"!
    Второ,който е слушал въпросните групи със сигурност се чуди как така Madness и Sex Pistols са турени в една и съща графа,и аджеба как така Kiss са нео-нацисти,ако вокала им е евреин?Дребни факти,които само могат да ни подскажат колко грамотно и задълбочено познават материята другарите,които са правили този списък.
    Трето,не тези групи,и не тази музика звучат на партитата в дискотеките-там където вършеят нарко-дилърите и мутрите!!!
  • 13 Благослав Тангъров

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера хората малоумни ли са, късопаметни или просто се правят на ударени с мокър парцал? Не мога да твърдя за СССР, но не помня някой да е забранявал по времето на комунизма (или социализма, кой както го разбира) някой да е забранявал да се слуша "западна" музика в НРБ! Напротив - във всеки музикален магазин СВОБОДНО се продаваше капиталистическа музика, редом с нашенската! Само където (разбираемо) дългосвиреща грамофонна плоча (цял албум) на "БАЛКАНТОН" с Българска музика струваше 2.30 лв. а западната беше 4.00 лв. заради оригиналния лиценз на "HANSA". Всичко беше законно и свободно! В училище през не-учебно време правехме записи от грамофон към магнетофон с държавна училищна техника със съгласието на класната ръководителка (комунистка, тогава беше "другарка") и то разбира се на западна музика. Училищните 8-битови компютри още не ставаха за такива цели :-) На празници носехме модерни за онова време касетофони и си правехме дискотека в училище, и разбира се със западна музика! Модерно беше да се носят дънки, дори имаше и Българско производство, тук се произвеждаха по лиценз и оригинални маратонки "ADIDAS"(сега си носете миризливите китайски от мола), както и много други западни стоки! Е, някои неща се купуваха от "КОРЕКОМ" с връзки, но не бяха забранени! Много актуални бяха политическите вицове и тези за милиционерите, голем майтап :-) Колкото до Бай Тошо- за него имаше най много вицове, понякога хората го псуваха но си го обичаха, защото д