Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 10:28 9 264 15

Бобрите се завърнаха в България

  • бобър-
  • бобри-
  • изчезнал вид-
  • лом

Този вид изчезнал от нашите земи преди 170 години

Бобрите се завърнаха в България - 1
Снимка: shutterstock

Бобрите се завърнаха в България, след като този вид е обявен за изчезнал преди повече от 170 години. Сега обаче представител на вида е засечен в района на Русенски Лом, съобщи NOVA.

Лесничеи, които правели оглед край реката, установили, че само за ден са изчезнали някои от дърветата. Горските решават, че през мястото са минали бракониери. Викат подкрепление и започват издирване, защото подозират местни хора.

Установяват обаче, че дърветата са странно изрязани и изглеждали по-скоро като прегризани. Веднага докладвали в Лесотехническия университет, а от там категорично заявяват, че става въпрос за бобър.

Поставени са фотокапани, които улавят редкия бозайник.

Бобрите се завърнаха в България

„Животното има вид на едро агне, защото става на килограми между 20 и 35 килограма. Оказа се много хитър. Доста дълго време ни лъга, докато успеем да го документираме. Няма друг бозайник, който да гризе дърветата по този начин. Събаря ги винаги напречно, забентва реката и прави водно огледало”, разказват учени.

По стъпките му тръгнали два екипа, като всеки от тях има своя теория за това откъде се е появил бобърът.

„Това е популация, която е нова в нашата територия и най-вероятно произходът е от румънските преселени популации”, смята проф. Начев.

Доста по-критикувана се оказва втората теория, според която видът не е изчезвал никога от България.

Тази година има публикувани две научни разработки, които отбелязват завръщането на бобрите в българската природа. Документираните през месец март бобри са идентифицирани като евразийски по данни от фотокапани и видео кадри на изследователски екип на д-р Николай Коджабашев от Лесотехническия университет и експерти на горското стопанство Бяла и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. Към момента предстои вземане на проби за генетичен анализ, тъй като има възможност животните да са се преселили от съседни държави или да са скрита досега по-стара българска популация.

Специалистите не крият надеждата си заснетият бобър да не е сам и популацията му у нас да се възстанови постепенно.

Тъй като се е смятал за изчезнал обаче, видът не е включен в приложенията на българския Закон за биологичното разнообразие, който задава видовете за защита от мрежата "Натура 2000" на национално ниво. Ето защо д-р Николай Коджабашев от Лесотехническия университет е подал документи с искане видът да бъде отразен в списъците с видове за опазване, така че популацията му в зона "Ломовете" да се възползва от статута на европейската природозащитна мрежа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баа

    19 0 Отговор
    много голем поганец,че и плива!
  • 2 Вуте

    32 1 Отговор
    Хората избягаха бобрите се върнаха....и така...
  • 3 Летящия бобър

    11 6 Отговор
    Тези бобри как са се завърнали, да не са долетяли от Америка. Някой нарочно ги е заселил.

    Коментиран от #15

  • 4 Българин

    23 5 Отговор
    Браво, и бобрите щом се върнаха от гурбет в чужбина, има шанс че и други като Кирчо ще зарежат чуждо гражданство и много пари, за да се жертват за клета и изстрадала майка България
  • 5 Гербераси долни

    26 1 Отговор
    Щом е направил водно огледало ,ще е далечен роднина на Доган ,дано не му платят и на него рекорден хонорар.
  • 6 Бобър

    24 0 Отговор
    В Австрия и Германия върви програма по развъждане и пускане в природата.Най вероятно от там по Дунав са дошли.Във Виена се хванаха за главите вече.Изгризаха де що има дървета в парковете.
  • 7 лоша поличба

    9 2 Отговор
    вещае идването на бобрите, обикновено харесват северните земи на Канада и Аляска, където градусите стигат -40 през зимата, гответе се за сурова и много студена зима, демек запасете с много дърва, брашно, вино, ракия и сланина, и чакайте пролетта.
  • 8 Алтер

    5 0 Отговор
    Виждам само един бобър и сигурно е мъжки. Бобрите?
  • 9 123

    1 5 Отговор
    Този бобър е изпуснат от някоя частна зоо градина. Един бобър. 1
  • 10 ВЕЦ

    5 4 Отговор
    Айде убийте ги сега, че правят бентове и избиват рибата ;)
  • 11 НикогаСДСЧума

    6 3 Отговор
    Има индикации,че и СДС-Чумата,която изкорми и окраде народ, държава и продаде Родината се готви да се върна на власт,макар че вече всичко е опоскано.
    Но от нас,избирателите зависи дали това ще се случи или това е само СДС-арски мираж.
  • 12 пешо

    13 0 Отговор
    очакваме поредната война, между бобрите и "национално отговорния бизнес" - кой да прави бентове и вецове по реките.
    залагам на бобрите. ;)

    Коментиран от #14

  • 13 Наску диаманда

    2 0 Отговор
    Бентове ще строят, та Гошету по лесно да преминава от село в село..!
  • 14 Псевдоним

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "пешо":

    От бентовете на бобрите има почти само ползи за околната среда. А ВЕЦ-овете нанасят огромни вреди.
  • 15 някой

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Летящия бобър":

    Мигрирали са от от Румъния.Има някаква причина да се домъкнат,още не знаят каква. Много да не им се радват, ще опоскат дърветата по реката като топъл хляб