Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 17:15 3 682 9

Ето кои са най-честите митове за алкохола

  • алкохол-
  • митове-
  • напиване-
  • махмурлук

Смесването на различни видове алкохол ни напива повече?

Ето кои са най-честите митове за алкохола - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки доказаните вреди от алкохола много хора продължават да го консумират. Какво трябва да знаем за употребата на алкохол? Какви митове се възпроизвеждат най-често?

1. Алкохолът няма калории

Противно на това схващане, алкохолът има килокалории и консумацията му може да допринесе за наднормено тегло и дори затлъстяване, 1 g алкохол съдържа приблизително 7 kcal, пише actualno.com. Те могат да бъдат наречени празни калории, защото не осигуряват на тялото никаква хранителна стойност.

2. Алкохолът подпомага храносмилането

Алкохолът има положителен ефект върху храносмилането? За съжаление не - това е друг мит. Алкохолът дразни стените на стомаха и злоупотребата с него може да доведе до патофизиология, напр. в панкреаса и черния дроб, чието правилно функциониране влияе върху храносмилането.

3. Алкохолът подобрява качеството на съня

Алкохолът понякога се третира като вещество, което ви помага да заспите. Въпреки че в много случаи се получава желаният ефект, този метод далеч не е правилен. Нощната почивка след пиене на алкохол не е толкова ценна, колкото в случай на естествено заспиване, така че след пиене може да се събудите сънливи и нервни.

4. Комбинацията от алкохол и енергийни напитки ни позволява да пием повече

Алкохолът не трябва да се смесва с т.нар енергийни напитки. Смята се, че тази смес има отрицателен ефект върху тялото. Направени са много изследвания по този въпрос и учените стигат до следните заключения:

- Енергийният ефект не позволява по-голяма консумация и не помага за по-лесно преработване на алкохола.

- Смесването на алкохол с енергийни напитки не увеличава вашия "лимит" за обща консумация на алкохол.

5. Смесването на различни видове алкохол ни напива повече

Интересен факт е циркулиращата информация за смесването на напитки. Обикновено се смята, че пиенето на различни видове алкохол по едно и също време, като бира и вино или водка и уиски, води до много повече опиянение. Освен това се твърди, че смесването на различни напитки увеличава силата на махмурлука. Но всъщност не е така - ако искаме да избегнем махмурлука след пиене, просто не трябва да употребяваме алкохолни напитки. Проучванията не потвърждават появата на по-силен махмурлук след смесване на различни видове алкохол. Но откъде идва този мит? Рядко се случва човек да изпие една бира и чаша вино. Когато смесваме няколко вида алкохол, обикновено и количеството е по-голямо. Освен това, когато започнем да пием бира и преминем към нещо по-силно, като водка, обикновено пием и твърдия алкохол с подобно темпо, без да обръщаме внимание на по-високото съдържание на етанол. Затова ни се струва, че смесването на различни видове алкохол ни опиянява повече.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 devil

    3 1 Отговор
    Ар енд Би ,ракия и бира мешено
  • 2 селтак

    2 0 Отговор
    15Огр.мускатова и 200 гр мезек . Това ми е лимита !
  • 3 Митове

    12 2 Отговор
    Ама аз дебел алкохолик не съм виждал.
  • 4 Аматьор

    19 0 Отговор
    Личи, че тази статия я е писал "аматьор" , който никога не е усещал махмурлука след смесване на ракия, вино и бира и разликата да пиеш само ракия.
  • 5 Кухи калории

    11 0 Отговор
    Голям лаф е това за кухите калории - хем не се усвояват от организма, хем се пълнее от тях. Значи избягвайте да пиете също нафта и бензин, защото те са още по-калорични от етиловия алкохол - пак празни калории ама ще напълнеете още повече.
  • 6 Махмурлията

    13 0 Отговор
    “Но всъщност не е така - ако искаме да избегнем махмурлука след пиене, просто не трябва да употребяваме алкохолни напитки." Е това не го знаех...Благодаря за съвета😳

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сава

    6 0 Отговор
    Аз пием един път у седмицата, от петък до неделя.
  • 9 Напълнял от олио

    3 0 Отговор
    Да премрежваш очи и да, ти текат слюнки от това, че си приел алкохол, кой знае какво количество, си е,, баш простотия,,...!