Last news in Fakti

7 Януари, 2022 10:05 6 091 5

Рецепта на деня: Домашна пастърма

  • пастърма-
  • мезе-
  • домашна-
  • какво да сготвя-
  • свинско-
  • контрафиле

Любимо мезе

Рецепта на деня: Домашна пастърма - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • свинско контрафиле - 3700 г
  • червен пипер - 370 г
  • черен пипер - 70 г
  • сминдух - 370 г
  • пушен червен пипер - 175 г
  • чубрица - 370 г
  • морска сол - 3700 г вода

Начин на приготвяне:

Свинското контрафиле се измива много добре. Почиства се от жилите.

В дълбока тава се изсипва морската сол. Прибавя се водата и разбърква много добре. Във водата се потапя месото, като месото трябва да е покрито с вода. Оставя се да престои 8 ч.

След това месото се изважда от солта и се измива много добре. Слага се в дълбок съд и се залива със студена вода, така че да е покрито с вода. Оставя се да престои 10 часа, като на половината от времето водата се излива и се сменя с нова вода. След като е престояло във водата, месото се изважда и се подсушава много добре.

Червеният пипер, черният пипер, сминдухът, пушеният червен пипер и чубрицата се разбъркват много добре. Месото се овалва в подправките от всички страна, за да поеме подправките. Нарежда се върху дървена дъска, отгоре се слага втора дървена дъска и се притиска с тежест. Оставя се притиснато с тежестта 10 ч.

След това месото се завързва в единия край с капан и се оставя да виси 5 дни на проветриво място при температура 5-7 градуса, за да изсъхне пастърмата, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 майстор

    9 3 Отговор
    хахахахаха сол колкото месото , зачеркнете тази рецепта - истинската е 3,5% сол + 0,5% захар натрива се в месото и се оставя в хладилника за 10 дена , после сушиш , а подправките слагаш на 10-тия ден
  • 2 Механик

    16 0 Отговор
    По тая рецепта няма да стане пастърма. Няма, ама нищо общо с технологията.
    От всичко това става ясно, че в 10 изречния, 5 пъти се споменава "много добре".
    Писалият статията, освен че не чувал за пастърма, ами не е чувал и за "тавтология".
    Колкото до технологията на пастърмата, начинът на осоляване бива:
    1) Сух-неконтролиран.
    2) Сух-контролиран.
    3) Мокър.
    4) Комбиниран (сух+мокър).
    За 8 часа, по посоченият начин, няма да се осоли заготовката, освен ако не е нарязана на лентички.
    Осоляването се прави по три причини.
    1) Консервация
    2) Извличане на излишната влага. (Учените наричат това нещо ОСМОЗА)
    3) Осоляването води до структурни промени в месото, като по този начин го прави по-лесно за усвояване.
    Освен това при пастърмите се очаква и друг процес, а именно ферментация на месото под действието на ПРАВИЛНИТЕ бактерии. Нарича се "зреене" и то не може да стане за 5 дни.
    Моят съвет е да не правите пастърма по описанта в статията рецепта, за да не рискувате хранително неразположение и недай Боже, натравяне.

    Коментиран от #5

  • 3 Механик

    11 0 Отговор
    Извинявам се за повторното включване, но искам да отбележа, че това на снимката не е пастърма, а е шунка.
  • 4 Niknay

    4 2 Отговор
    Пастърма се прави от телешко , овче и козе место някъде и от конско или магарешко. Използв се месото от областта на ребрата . Рецептата наподобява на тази за филе елена но като цяло не става ....
  • 5 Цеко сифоня

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Е то на Венка рецептите са се такива.
    Тя толкова и може да готви. Предполагам че е пробвала да сготви нещо на половинката си и в резултат на това оня и е сменил профила. Това обяснява и защо лани тя си смени тука снимката.