Необходими продукти:
- свинско контрафиле - 3700 г
- червен пипер - 370 г
- черен пипер - 70 г
- сминдух - 370 г
- пушен червен пипер - 175 г
- чубрица - 370 г
- морска сол - 3700 г вода
Начин на приготвяне:
Свинското контрафиле се измива много добре. Почиства се от жилите.
В дълбока тава се изсипва морската сол. Прибавя се водата и разбърква много добре. Във водата се потапя месото, като месото трябва да е покрито с вода. Оставя се да престои 8 ч.
След това месото се изважда от солта и се измива много добре. Слага се в дълбок съд и се залива със студена вода, така че да е покрито с вода. Оставя се да престои 10 часа, като на половината от времето водата се излива и се сменя с нова вода. След като е престояло във водата, месото се изважда и се подсушава много добре.
Червеният пипер, черният пипер, сминдухът, пушеният червен пипер и чубрицата се разбъркват много добре. Месото се овалва в подправките от всички страна, за да поеме подправките. Нарежда се върху дървена дъска, отгоре се слага втора дървена дъска и се притиска с тежест. Оставя се притиснато с тежестта 10 ч.
След това месото се завързва в единия край с капан и се оставя да виси 5 дни на проветриво място при температура 5-7 градуса, за да изсъхне пастърмата, пише Actualno.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 майстор
10:15 07.01.2022
2 Механик
От всичко това става ясно, че в 10 изречния, 5 пъти се споменава "много добре".
Писалият статията, освен че не чувал за пастърма, ами не е чувал и за "тавтология".
Колкото до технологията на пастърмата, начинът на осоляване бива:
1) Сух-неконтролиран.
2) Сух-контролиран.
3) Мокър.
4) Комбиниран (сух+мокър).
За 8 часа, по посоченият начин, няма да се осоли заготовката, освен ако не е нарязана на лентички.
Осоляването се прави по три причини.
1) Консервация
2) Извличане на излишната влага. (Учените наричат това нещо ОСМОЗА)
3) Осоляването води до структурни промени в месото, като по този начин го прави по-лесно за усвояване.
Освен това при пастърмите се очаква и друг процес, а именно ферментация на месото под действието на ПРАВИЛНИТЕ бактерии. Нарича се "зреене" и то не може да стане за 5 дни.
Моят съвет е да не правите пастърма по описанта в статията рецепта, за да не рискувате хранително неразположение и недай Боже, натравяне.
Коментиран от #5
10:35 07.01.2022
3 Механик
10:36 07.01.2022
4 Niknay
11:58 07.01.2022
5 Цеко сифоня
До коментар #2 от "Механик":
Е то на Венка рецептите са се такива.Тя толкова и може да готви. Предполагам че е пробвала да сготви нещо на половинката си и в резултат на това оня и е сменил профила. Това обяснява и защо лани тя си смени тука снимката.
13:48 07.01.2022