Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 14:15 4 873 0

Традиционна подправка понижава холестерола

  • сминдух-
  • подправка-
  • холестерол-
  • проучвания

Това едногодишно растение от семейство бобови е познато от древни времена, отглежда се в Южна Европа, Западна Азия и Северна Африка

Традиционна подправка понижава холестерола - 1
Снимка: Shutterstock

Консумацията на семена от сминдух помага за намаляване на нивата на холестерола, пише Daily Express, позовавайки се на изследване на Journal of Family Practice.

Това едногодишно растение от семейство бобови е познато от древни времена, отглежда се в Южна Европа, Западна Азия и Северна Африка.

За да проучат ефекта на тази подправка върху нивата на холестерола, експертите са изследвали различни бази данни. В резултат на това се установява, че семената от сминдух имат "статистически значим" ефект на понижаване на холестерола с 15-33%, като този ефект е установен в пет научни разработки.

Според експерти едно от проучванията показва, че сушените листа от сминдух намаляват нивата на холестерола с 9% след еднократно приложение.

Както посочва Daily Express, положителният ефект от консумацията на семена от сминдух се дължи на високото им съдържание на фибри. По този начин разтворимите фибри, които абсорбират вода, могат да намалят абсорбцията на холестерол в кръвта.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА