Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 18:55 10 420 12

Изхвърлете тези растения от дома си, съсипват здравето ви

  • растения-
  • цветя-
  • папрат-
  • коледна звезда

Много от тези растения съдържат отровни вещества и трябва да се държат в дома при повишено внимание

Изхвърлете тези растения от дома си, съсипват здравето ви - 1
Снимки: Shutterstock

Толкова много хора по цял свят украсяват дома си с най-разнообразни растения. Те придават уют, както и свежест, а и много от тях са полезни за здравето ни.

Много дами обожават цветята и буквално превръщат жилищата или офисите си в оранжерии. Оказва се обаче, че е редно да сме много внимателни точно какви цветя подбираме и решаваме да отглеждаме, отбелязва jenata.blitz.bg.

Някои от тях може да съсипят здравето ни, да предизвикат алергии и обриви, а други просто носят лош късмет и безпаричие.
В следващите редове ще ви разкрием кои растения не е добре да отглеждате в дома си, защото са опасни за вас и семейството ви.

Красула



Тя е известна и като дърво на парите. Може с лекота да се отглежда в домашни условия. Според суеверията то абсорбира лошата енергия и носи просперитет на жилището, в което расте. Част от това е вярно - то наистина пречиства въздуха и се използва за медицински цели.

Има причина обаче, поради която е невъзможно да го държите в дома си. Листата му съдържат силна отрова - арсен. Той не се изпарява и ако стоите близо до самото растения, може да навредите за здравето си.

Ако в жилището си имате дете или домашен любимец, то задължително изхвърлете това растение от дома си, колкото и да го обичате.

Зокум

Това е много красиво растение, което цъфти с ярко розови съцветия. То е непретенциозно и затова мнозина решават да го оставят в жилището си. Сокът му обаче е много опасен, особено ако попадне в лигавицата на очите - може да я изгори.

Освен това, когато то цъфти, стаята се изпълва със силен специфичен аромат, който може да причини сърцебиене, главоболие или задавяне. То е опасно за хора, страдащи от алергии и астма.

Папрат

Изхвърлете тези растения от дома си, съсипват здравето ви



Той не е отровен, тъй че може да го държите в жилището си, но само в стаи, които не са предназначени за релакс. Факт е, че има много лош ефект върху съня. През деня той абсорбира много кислород и отделя въглероден диоксид през нощта. Всичко това може да причини главоболие или безсъние.

Противопоказно е да държите папрат в дома си, ако имате някаква алергия.

Азалия

Тя е много красива и прилича на малък храст с ярки цветове. Азалията е наистина пленителна, но не забравяйте, че е отровна.

Ако сокът ѝ попадне върху човешкото тяло, той може да причини гадене, повръщане, обща слабост или да наруши работата на сърцето.

Освен това, когато цъфти, азалията има силен аромат, който пречи на хората с алергии.


Коледна звезда

Изхвърлете тези растения от дома си, съсипват здравето ви


Викат ѝ и Витлеемска звезда. Тя е много харесвана заради ярките си цветове и необичайна форма. За съжаление не е добре да я държите у дома. Нейните цветове съдържат отровен млечен сок.

При поглъщане той може да изгори хранопровода, освен това е опасен за хора, които са алергични към латекс.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Растениовед

    24 0 Отговор
    И ти се изхвърли от вас.
  • 2 Невероятни лечебни качества на Красула

    18 1 Отговор
    Прилага се успешно за херпеси , афти , ранички , вкл. и лекува зъбобол заради арсена който съдържа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 идеално

    8 11 Отговор
    В къщи има 3 тъпи дървета на живота и хич не ги харесвам, давате ми идеален повод да ги унищожа!

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "идеално":

    Препикавай ги редовно и ще изсъхнат.
  • 6 Хитрия Мангър

    20 2 Отговор
    Съдържало било As ..ами аз да няма да го правя на чай и да го пия бе .. Нямайте вяра на тази статия! Имам 3 от 5те и нямам никакви проблеми. Това не означава че ги готвя и вечерям с тях и да пия фрешове или пък да сипвам сока в очите си като капки за 👃 да не сме балами някакви побъркани хора , знам че за такива ни мислите ама... Изхвърли си ти цветята на нас акъл не ни давай...:Д
  • 7 Мдаа

    23 0 Отговор
    Все по високи върхове в тапотата. Браво, фатки.
  • 8 Опонент

    13 0 Отговор
    ✔Красула. Има причина обаче, поради която е невъзможно да го държите в дома си. Листата му съдържат силна отрова - арсен. Той не се изпарява и ако стоите близо до самото растения, може да навредите за здравето си.✔
    Имам го от леля ми много години (десетки) в кухнята. Арсенът е бавнодействаща отрова. Може и да съм се отровил вече, но не ми се е налагало да се изследвам за отравяне, щтото не съм бил при личния лекар от 10 години дори за настинка... (бях преял с немито грозде и личния ме излекува с еспумизан навремето).
    Мисля си, че статията е принципно вярна, ала силно пресилена и насилена (никога не съм дъвкал листата му, само си го поливам с вода рядко)😛
  • 9 Gucci x Balenciaga

    2 0 Отговор
    Коледна звезда е от Латинска Америка и на вън е повече от прекрасна,тук не ми понася климата в домашни условия не ми харесва .Папрата също е за градина той оцеля втора година обича сянка и малко вода може и в голяма саксия да се съчетае с други цветя не е хубав у дома измъчват се .В по студени държави често се продават хибриди или цветя които нямат място в къщи .Преди да си купи човек цвете би било добре да има информация Красулата също си има чара отново в градината с други цветя от тази фамилия и за декор камъни има страхотни идеи в пинтерес .
  • 10 Макларън

    5 1 Отговор
    Тази Арсена принципно е за изхвърляне, да.
  • 11 Опонент

    10 0 Отговор
    ✔Зокум. Освен това, когато то цъфти, стаята се изпълва със силен специфичен аромат, който може да причини сърцебиене, главоболие или задавяне.✔
    Това май че се нарича олеандър и е полухраст в големи тенекии от сирене 20кг за саксии. Лятото е на балкона, а зимата на стълбището спи. Мирише (без сърцебиене) и изглежда приятно в розово или червено или в бяло или кремаво жълтеникаво и прави лека сянка на южния ми балкон.😛
  • 12 Баце

    4 0 Отговор
    Зокума у Гърция е почти във всеки двор и то в голямо изобилие, па глеам гърчолята добре си поминуват, като изключим последната година кога ги изпозатвориха и сиропираха, ама нема драми с растението, освен ако не си препил с узо и земеш да го опасеш.