Last news in Fakti

4 Март, 2022 18:12 4 370 19

Разгадаха календарната система в камъните на Стоунхендж

  • стоунхендж-
  • календар-
  • камъни-
  • разгадан-
  • друиди-
  • учени

В центъра на Стоунхендж се намира олтарен камък, който е заобиколен от пет двойки камъни

Разгадаха календарната система в камъните на Стоунхендж - 1
Снимка: shutterstock

Британски археолог изследва конструкцията на Стоунхендж и стига до извода, че древните жители на Англия преди около 4500 години са го използвали като слънчев календар, основан на слънчевата година (известна още като тропическа година) от 365 и четвърт дни, което отдавна е предполагано от изследователите, но никога не е било напълно потвърдено, пише сайтът ScienceAlert.

Новите открития, публикувани в списание Antiquity, се основават на внимателен анализ на броя и разположението на камъните, които изграждат обекта, както и сравнения с други древни календарни системи, които може да са повлияли на строителите на Стоунхендж.

Изследванията на Стоунхендж като начин за проследяване на времето и сезоните се простират от векове, но досега остава неясно как точно това може да работи.

Новото изследване е изградено върху предишно проучване, разкриващо, че гигантските камъни, известни като сарсени, които съставляват по-голямата част от Стоунхендж, идват от един и същи източник. Това означава, че вероятно са били поставени по едно и също време и вероятно са били предназначени да работят заедно.

Разгадаха календарната система в камъните на Стоунхендж
Снимка: shutterstock

От тази отправна точка археологът Тимъти Дарвил (Timothy Darvill) от Университета в Борнмут в Обединеното кралство продължава да изследва позиционирането на различните пръстени, от които се състои паметникът, и как те може да са свързани с календар.

Археолозите отдавна подозират, че Стоунхендж е своеобразен календар, поради разположението на камъните и подравняването им със слънцестоенето, а новото изследване добавя още тежест към това тълкуване.

Според Дарвил гигантските камъни, наречени сарсени, обозначават месец от 30 дни, който е разделен на три десетдневки.

Разгадаха календарната система в камъните на Стоунхендж

„Предложеният календар работи по много ясен начин“, разказва Дарвил. „Всеки от 30-те камъка в кръга от сарсенови камъни представлява ден в рамките на един месец, разделен на три части, всяка от 10 дни."

След като умножим 30-те камъка в кръга по дванадесет месеца стават 360 дни, твърде малко за слънчевата година. Ето защо според Дарвил е имало още един „допълнителен месец“, който е продължавал пет дни, плюс високосен ден, който се е случвал веднъж на всеки четири години. Тези допълнителни пет дни са представени от петте „трилитона“ (тройка камъни, "арки" от два вертикални и един щурц - свързващ ги отгоре), гигантски камъни с тегло 50 тона всеки, поставени във формата на подкова във външния кръг, само един от които е изправен сега. Четирите „станционни камъка“ (Station Stones на схемата горе вдясно) извън сарсеновия кръг е трябвало да показват този високосен ден веднъж на всеки четири години.

„Допълният [коригиращ високосните дни] месец, вероятно посветен на божествата на обекта, е представен от петте трилитонав центъра на обекта. Четирите станционни камъка извън сарсеновия кръг осигуряват маркери, отбелязвайки високосния ден."

Служейки като слънчев календар, зимното и лятното слънцестоене могат да се разглеждат през едни и същи двойки камъни всяка година.

Това може би е било начин за проверка за грешки, предполага Дарвил. Ако Слънцето някога е било на грешното място по време на слънцестоенето, тогава древните хора от Уилтшир са знаели, че са се объркали някъде при изчисляването на годината.

Нищо в Стоунхендж изглежда не съответства на 12-те месеца, които съставят една година, отбелязва новото проучване, но е възможно някои от липсващите или преместени камъни на обекта да са такива. Това, което е ясно, е, че архитектурата на Стоунхендж е била разделена на две половини, за да съответства на двете слънцестоения.

Седмици с продължителност 10 дни може да изглеждат необичайни сега, но може би не е било така по времето, когато е бил построен Стоунхендж за първи път. Подобни слънчеви календари са записани в Египет по време на Старото царство, а 10-дневните седмици се появяват и в други региони.

„Подобен слънчев календар е разработен в източното Средиземноморие през вековете след 3000 г. пр. н. е. и е приет в Египет като граждански календар около 2700 г. пр. н. е. и е бил широко използван в началото на Старото царство около 2600 г. пр. н. е.“, разказва Дарвил.

Това, което не е ясно, е дали това знание е могло да стигне чак до Южна Англия по това време. В крайна сметка Стоунхендж е доста уникален по своя дизайн и конструкция и може да е разработен изцяло от местното население.

Разгадаха календарната система в камъните на Стоунхендж
Графика: Timothy Darvill; Antiquity (2022)

В епохата на неолита и халколита (каменно-медната епоха) традицията за издигане на мегалитни структури се разпространява в Европа. Може би най-известният от тях е Стоунхендж, разположен в южната част на Англия. Археологическите проучвания показват, че този комплекс е построен на няколко етапа. И така, около 3020-2910 г. пр. н. е. са построени главният ров и валовете. Тогава се появяват ямите Обри и канавката е напълнена отново. Основните каменни конструкции вече са издигнати около 2500 г. пр.н.е.

В центъра на Стоунхендж се намира олтарен камък, който е заобиколен от пет двойки камъни с щурцове – така наречените трилити. В момента те са заобиколени от 17 вертикални сарсенови блока, въпреки че проучванията показват, че първоначално са били 30. Върху тези блокове са положени щурцове, което придава на конструкцията форма на кръг, чийто диаметър е около 33 метра. Вътре в сарсеновия кръг има и т. нар. сини камъни, а извън него са опорни камъни и могили.

Дарвил смята, че началото на годината в такъв календар се е броило от зимното слънцестоене. Такава традиция в предхристиянските общества, по-специално, е записана в ранносредновековните английски писмени източници, където се описва, че годината е разделена на две части и включва празник в средата на зимата и в средата на лятото.

Дарвил смята, че общностите, живели в Северозападна Европа в края на 4-то - началото на 3-то хилядолетие, биха могли сами да разработят такъв календар.

На някои от тези въпроси може да се отговори чрез бъдещ анализ на артефакти и ДНК работа, предполага изследването. Засега признаването на Стоунхендж като напълно работещ календар ни дава по-добра представа за това как са живели и празнували хората от онова време.

„Намирането на слънчев календар, представен в архитектурата на Стоунхендж, отваря изцяло нов начин да се види паметникът като място за живот“, коментира Дарвил .

„Място, където времето на церемониите и фестивалите е свързано със самата тъкан на Вселената и космичните движения в небесата.“

Разгадаха календарната система в камъните на Стоунхендж
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еййй

    17 1 Отговор
    Как само са гоизмислили македонците на времето
  • 2 мечо

    2 13 Отговор
    руснаците изрусияват ли се или природно са си таи путаран прелича на рус питбул а песков прелича на кастриран булдок

    Коментиран от #5

  • 3 Рамбо Силек

    22 0 Отговор
    Какъв календар?! Тея камънаци са редени 50те година на миналия век. Нали и англичаните трябва да имат забележителност някаква

    Коментиран от #14

  • 4 Лъжци!

    17 1 Отговор
    Идиоти!!!!
    И как успяхте след като тези камъни са поставени там неотдавна?
    В същото време ги представяте , като че ли са от древнноста.
    Престанете да лъжете хората англосаксонски дебили!
    Вревме е вече да ви превърнем в обслужващ персона;!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 15ти век

    2 9 Отговор
    Външния кръг символизира вечност-завинаги.Големите мегалити от вътрешния са 15.Това е предзнаменование,че бензиностанцията с ракетите ще е завинаги в 15ти век!
  • 8 Епааа

    8 0 Отговор
    Язе сметам , че ако побиеш седем - осем камика некъде , как ти дойде у глава , се че се намери некой улав професор , дека че ти обясни как си сакал да мериш времето ! Алтавци !
  • 9 нашия

    8 0 Отговор
    ако трябва сериозно да говорим..то месеците наистина са били 10 от по 6 седмици по 6 дена,а зимното илятното слънцестоене както и пролетното иесенното равноденствие са били " нулеви" дни /тогава са се "изчиствали "грешките които са се натрупали,а 365 /сурва/също е "нулев" и "обира"цялата натрупана грешка и след това следва първия ден/еньов ден-еднажден/ и така .....не случайно сряда е на средата между 1-я 2-я и 4-я и5-я ден 6-я е почивен,а месеците вървят като бройни и само юли и август неса бройни/те са изкуствено добавени/ ....декември ефактически десетия месец и означава 10..
  • 10 нашия

    3 0 Отговор
    няма и високосна година поради "обирането" на грешката през цялата година....и така корекция се налага да се прави на няколко хиляди години веднъж
  • 11 нашия

    3 0 Отговор
    Ааа...и всяка дата ще е в един и същи ден от седмицата всяка година...например 3 януари винаги ще е в сряда или 12 в събота и т.н.
  • 12 нашия

    8 0 Отговор
    наречи ги АНГЛЕта и не ги обиждай повече....
  • 13 един от многото

    6 0 Отговор
    И какво казва календара , че 2022 е последната година на Обединеното кралство. От там нататък става колхоз или латифунда , зависи от салфетката!
  • 14 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Рамбо Силек":

    Взели да ги от подобен обект тези камъни.
  • 15 Прабългарин

    2 0 Отговор
    Копирали са от нашия календар плагиатите
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор
    Cтигa cтe ни зaнивaли c глупocти. Cтoухeндж e CЪВРEМEННA ФAЛШИМEНТO-ВЪЗCТAНOВКA. В мрeжaтa дoри имa дoкумeнтaлни кaдри c изливaнeтo нa бeтoнa oт БEТOНOВOЗИ зa фундaмeнти нa кaмънитe и тяхнoтo мoнтирaнe пo мecтaтa им c КРAНOВE.
    Гoлям бъзик e тaзи ВЪЗCТAНOВКA. Caмo кaтo cи пoмиcля, чe пo нeя ce прaвят някaкви нaблюдeния нa звeздитe, cлънцeтo и другитe нeбecни тeлa, пишaт ce cтaтии и т.н. - гoлeм cмeх.
  • 17 ...

    3 0 Отговор
    Разгадали са ми гащите, от 20 години се интересувам от дребни мегалитни построики от цял свят, тези "археолози" и "учени" са пълна пародия, всичко е календари, всичко е олтари, всичко е "за почитане на боговете", мога да изпиша цяла книга по въпроса, и в тези среди са една маса хора образували мафия и си прокарват агендата.
  • 18 час дата

    3 1 Отговор
    Чакайте малко бе, хиляди години пр.н.е. нашият календар не е съществувал. Какви месеци, 365 дни и глупости ? Кой определи че земята е кръгла и отнема 365 дни да се завърти 4500 години пр.н.е. ? Чак па и високосни години на всичкото отгоре
  • 19 Нострадамус

    1 0 Отговор
    Това не е календар,а първия пе.де.раст.ки събор! Кръговете символизират развинтените свинктери.