Last news in Fakti

12 Април, 2022 12:29 4 685 6

Нептун озадачи астрономите

  • нептун-
  • планета-
  • леден гигант-
  • учени-
  • астрономи-
  • захлаждане-
  • изуми

Нептун и съседната планета Уран са класифицирани като ледени гиганти

Нептун озадачи астрономите - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Нептун, най-отдалечената планета в Слънчевата система, затвърди репутацията си на енигматичен свят, като озадачи астрономите с изненадващ спад в атмосферните си температури през последните две десетилетия, съобщи Ройтерс.

Учените, които се фокусират върху стратосферата на Нептун, очакваха да отчетат повишаващи се температури в частта от планетата, видима от Земята в началото на лятото на южното ѝ полукълбо, но установиха, че температурите спадат значително.

Изследването се основава на повече от 95 термични инфрачервени изображения - всички изображения, снети в периода 2003-2020 г. от телескопи на Хавай и в Чили, основно от Европейската южна обсерватория. Това е най-пълната оценка досега на атмосферните температури на Нептун.

"Атмосферата изглежда по-сложна, отколкото наивно очаквахме, което - очаквано, е основният урок, който природата преподава на учените отново и отново", каза Майкъл Роман, изследовател в университета на Лестър, Англия и ръководител на изследването, публикувано от специализираното издание "Планетари сайънс джърнъл".

Температурата на стратосферата на Нептун е спаднала с 8 градуса по Целзий до минус 117 градуса по Целзий за 17-те години, за които е изследвана. В същото време температурите на тропосферата, обичайно по-студеният слой, сочат незначителни промени, достигайки до минус 223 градуса по Целзий.

Нептун е сред най-слабо изследваните планети от Слънчевата система и отдалечеността ѝ от Земята затруднява изучаването ѝ. "Вояджър 2" на НАСА е единственият космически апарат, доближил планетата. Той прелетя край Нептун през 1989 г.

Температурните промени на планетата са неравномерни, с регионални вариации. Южните тропици се охлаждат, след това се затоплят, след това се охлаждат отново. Температурите на средните ширини първоначално остават почти без промени, след което постепенно спадат. Температурите на южния полюс първоначално спадат леко, преди да се повишат драстично между 2018 г. и 2020 г.

"Допускам, че общият спад в температурите най-вероятно се дължи на промени в атмосферната химия в отговор на променящата се сезонно слънчева светлина", каза Роман.

Диаметърът на Нептун е около 49 250 километра, което прави планетата около четири пъти по-широка от Земята. Нептун се движи в орбита около 30 пъти по-далеч от Слънцето в сравнение със Земята на разстояние около 4,5 милиарда километра. Това отнема близо 165 земни години за една пълна орбита около Слънцето или за една година на Нептун.

Нептун и съседната планета Уран са класифицирани като ледени гиганти. Нептун се отличава с изключително диманична атмосфера, основно от водород и хелий, с малки количества метан.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    3 7 Отговор
    Mилено, най-отдалечената планета е Плутон, ама за глава с ум колкото на една юрдечка, е простено.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Теодор Рузвелт

    4 2 Отговор
    НАСА знае всичко
  • 3 Плутон

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Plovdiv":

    Плутон вече не е 9 планета тя е официално в категорията планети джуджета

    Коментиран от #4

  • 4 Тризъбец

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Плутон":

    То и слънцето е звезден клас жълто джудже, ама си е звезда, а Плутон си е планета, въпреки че е по-малък от луната.
  • 5 Вейсал

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Plovdiv":

    Май сте забравили, че Плутон е отписан от семейството на планетите в слънчевата система . Поздрав !

    Коментиран от #6

  • 6 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вейсал":

    Какво да забравят,като не са чели?!