Last news in Fakti

18 Април, 2022 15:29 10 061 26

Как французите ядат толкова много масло и сирене, но не дебелеят?

  • франция-
  • храна-
  • френска кухня-
  • здраве-
  • сирене-
  • вино-
  • калории-
  • надебеляване

Французите си угаждат със сирена, вино, хляб и кроасани, но здравето им е едно от най-крепките в Европа

Как французите ядат толкова много масло и сирене, но не дебелеят? - 1
Снимка: Shutterstock

Франция смята храната за дар от небето. Французите не се вманиачават в суперхраните като останалия свят, който е полудял по здравословното хранене, но блажено ядат пълни с масло кроасани, огромни количества мазно сирене, колбаси и фоа гра, тежки сосове и всевъзможни калорични десерти.

Поливат всичко това редовно и обилно с вино, а обедната почивка, в която почти всичко затваря за часове и хората се отдават на хранене, е закон, пише pochivka.blitz.bg.

На фона на всичко това французите не изглеждат нездрави или дебели, въпреки огромните количества мазнини, месо и алкохол, които поглъщат.

Това кара нас, останалите недоумяващи европейци, да се чудим дали те не са някакви генетични късметлии, или има някаква друга уловка, защото - гарантирано - ако ние ядем толкова масло и камембер, резултатът ще счупи кантара доста бързо.

Този въпрос вълнува и науката от доста време и преди няколко десетилетия му е дадено име: Френският парадокс. Той произхожда от проучвания, които показват, че въпреки високия прием на мазнини, нивата на коронарна болест на сърцето и на сърдечно-съдови болести сред населението на страната са относително ниски.

Освен това Франция е сред страните в Европейския съюз (ЕС) с най-дълга продължителност на живота и най-ниска смъртност.

От тогава насам са давани доста обяснения за този парадокс. Едно от тях е, че по-ниската заболеваемост се дължи точно на консумацията на червено вино и благотворните свойства на полифенолите и антиоксидантите в него. По въпроса има десетки проучвания, като всяко следващо противоречи на предното и няма категорично доказателство, че точно виното е еликсирът на живота.

Освен това всички евентуални ползи касаят умерена консумация от не повече от чаша на ден, а французите рядко се ограничават с толкова.

Някои твърдят, че става дума за грешка - когато парадоксът е оповестен през 90-те години на миналия век, той представлява моментна снимка. Медици предполагат, че повишената консумация на мазнини ще се отрази след 10-20 години и заболеваемостта ще скочи.

Но ето че и в момента Франция е сред страните в ЕС с най-ниска смъртност от сърдечно-съдови болести - под 30 на сто от случаите се дължат на тях, при около 65 на сто в лидера България.

Други пък припомнят, че Франция все пак не е пощадена от епидемията на 21 век. Близо 50 на сто от французите са със затлъстяване или наднормено тегло, сочат данните от 2021 г. 17 на сто от хората са със затлъстяване, макар че ръстът спрямо 2012 г. е само 2%. Сега обаче в страната има двойно повече болестно затлъстели в сравнение с 1997 г.

И макар при хората с наднормено тегло процентът да пада - сега те са 30 на сто, при 32% през 2012 г., реално близо половината население на страната е с тегло над нормата. Но, поне засега, това не дава отражение в другите показатели - за болести и смъртност.

Доста логично звучи друго обяснение, което включва цялата култура на хранене и диета на французите.

Те ядат много мазнини - дори повече от американците - 171 гр. срещу 157 гр. на ден, 4 пъти повече масло, 60% повече сирене и три пъти повече свинско. Но порциите във Франция са малки и хората там ядат по-малки количества.

Французите се хранят бавно, а това е доказано по-здравословно. Хората, които ядат бързо по правило поглъщат по-големи количества, защото отнема до 15 минути сигналите за ситост да стигнат до мозъка.

За това допринася и почитта към храненето - французите държат на качествените продукти и им се наслаждават. Те се хранят на масата, а не пред телевизора или с книга в ръка, така че цялото им внимание е към ястието. Така рискът от преяждане намалява.

За французите е важно продуктите да са качествени, а храненето - наслада.

Освен това видът на мазнините е от голямо значение. Мазнините в маслото и сиренето са естествени и тялото ги обработва по-лесно. Далеч по-трудни за метаболизиране от организма са хидрогенираните мазнини - например палмово масло и маргарин, които - за разлика от почти целия останал западен свят - не са на почит във Франция. В хидрогенираните масла има и повече транс мазнини, които са свързани в по-голяма степен с рискове за здравето.

Други особености на френската диета са високият прием на риба и морски дарове, както и на плодове и зеленчуци.

Освен това, въпреки че не отказват и десерт, французите всъщност не консумират толкова много захар. Например т.нар. здравословни храни с ниско или никакво съдържание на мазнини компенсират вкуса с добавяне на захар. Във Франция нискомаслените продукти не са популярни и няма скрит прием на захар.

Благодарение на по-бавното и засищащо основно хранене, там няма практика за похапване между храненията и за ядене на снаксове.

И далеч не на последно място - във Франция не са масови другите "виновници" за затлъстяване и последващите сърдечно-съдови болести - подсладените безалкохолни, дълбоко пържените храни, чипсовете и особено готовите и преработени храни. Вместо тях французите държат на пресните, сезонни, балансирани и естествени храни, сготвени от нулата.

Към всичко това трябва да се прибави и движението и високата физическа активност - в градовете за предпочитане е ходенето пеша или на колело, а хората масово се занимават и със спорт в свободното си време.

Затова по-скоро парадокс няма. По-скоро има френски начин на живот, от който бихме могли да научим много.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    9 18 Отговор
    Щото са прости! И слаби като Депардьо!
  • 2 Шибат здраво..

    29 4 Отговор
    Всяка вечер. Някоя източноевропеика! Спят добре! Няма нерви и стрес! Метаболизма е 100 процента! Не пипат кренвирши боб наденици и всякакви боклуци от моловете и аптеките 😇
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Любовен

    12 1 Отговор
    партньор или партньорка за през обедната почивка !
  • 5 Не си го казват

    11 3 Отговор
    Абдул от Египет се грижи за тяхната фигура!
  • 6 инж технолог

    17 3 Отговор
    "За французите е важно продуктите да са качествени, а храненето - наслада." Така трябва да бъде. В червеното вино има ресвератрол,който е много полезен за човешкия организъм. Най-много 2 чаши на ден качествено, червено вино.
  • 7 Механик

    21 5 Отговор
    За съжаление във Франция почти няма французи и то от много години.

    Коментиран от #10

  • 8 щамов работник

    19 4 Отговор
    Благодарение на по-бавното и засищащо основно хранене, там няма практика за похапване между храненията и за ядене на снаксове.Не ядат и хамбургери,изскуствени мазнотии и пържени в не знам колко стара мазнина картофи. Движат се доста,не стоят само пред телевизора. Затова американците са толкова затлъстели.
  • 9 SCH JVLIVS II

    15 2 Отговор
    Маслото го ядат в големи количества бротонците, често правя има едни кръгли хлебчета слагам солено масло от Бротания и чесан фино смлян през машинка и запича се докато се разтопи маслото със бифтек и салата е супер.Тук се яде поне час и половина два хапки,предястие с вино ,бира ....аперитив, после със храната друго вино,после десерт и накрая кафе то е цяла церемония

    Коментиран от #12, #26

  • 10 SCH JVLIVS II

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Ама наистина ли 🤣 да вземем ги пишем в червената книга? Що за размисли имат някой хора не знам
  • 11 Ммм...да

    18 11 Отговор
    Имат хубаво вино,качествена храна и ядат почти без хляб.Българите сме като добитък.Нагъваме по 3,4 филий на едно ядене с манджи прогизнали от лой и олио.

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Разкрити са

    9 1 Отговор
    Щом близ са се заели с въпроса всичко от тайственото френско хранене е разкрито. Начи то храненето било основното. Еее, великани сте ве.
  • 14 зъл пророк

    8 1 Отговор
    Онлайн сеири за глупаци, на които животът им е много скучен. Преписани. Интернет никога няма да замени реалното общуване, но една голяма част хора ще робуват на ботове и изкуствен интелект и ще си вярват колко много знаят за другите. През 90-те казваха, че колкото технологично човечеството върви напред, толкова изостава духовно и като нищо технологията накрая ще го затрие. Но всеки сам си преценя :)
  • 15 Komapak

    3 0 Отговор
    Няма французин без тирбушон в джоба! 😀😀😀
  • 16 КонТрол

    12 1 Отговор
    Японците ядат бедна на мазнини храна и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.
    Французите ядат богата на мазнини храна и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.
    Италианците се тъпчат със спагети обилно поляти с червено вино и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.
    Извод: Яжте и пийте каквото ви харесва. Английският език е това, което ви убива!

    Коментиран от #17

  • 17 Komapak

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "КонТрол":

    А може би културата? 🤔 Имаше един език есперанто навремето.... Помниш ли го? Аз вече не! Английския е езика и на Интернет и на света.
  • 18 Komapak

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ммм...да":

    Говори от собствено име, моля! От 30 години хляб във вида в който ти имаш впредвид, не ям. Употребявам само и единствено маслиново олио, според зависи дали е за салата или за готвене, първа или втора цедка. Въпрос на култура.... Аааа пропуснах и нещо още по-важно. От 20 години не гледам телевизия😊 Май помага!!!
  • 19 Французойките са пищни

    1 2 Отговор
    Незнам,но има едни митове,че французойките били "слаби" и "не дебелеели"-това са пълни глупости.Аз гледам доста френски предавания и работи и мога да каже,че французойките имат сластни и закръглени форми-не са кльощави,както ги описват!Мъжете им си падат по по-ЗАКЛЪГЛЕНИ форми-както всички други ЛАТИНО(Южни)европейци!Женствени извивки и пищни бедра имат...много красиви тела...Типично латино,ориенталски форми...Тънки кръстчета и надолу налети,оформени женски форми!
  • 20 един от многото

    2 1 Отговор
    Имат квартиранти!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кирчо

    5 0 Отговор
    Ами наблюденията ми от престоя ми във Франция че от тяхната храна спря да ме боли корема. Явно нещата са качествени.
  • 23 СНН

    4 0 Отговор
    Факт е че е така,но никой не казва каква химия слагат в българските млечни продукти. Проста сметка, колко се произвежда на ден ,ми то няма толкоз животни.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 0тКАдяНаКАдя?

    2 0 Отговор
    Факт е,че франсетата са 0собена пор0да сви. не и п0ради пор0дата си не надебеляват, в сравнение с английските св. ине,к0ито са кръв0смешатели-уроди.
  • 26 Амо кога

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "SCH JVLIVS II":

    Ами кога работят тия хора като ядат толкова дълго време ?