Last news in Fakti

22 Април, 2022 14:30 1 934 3

Откриха шест нови вида жаби в Мексико

  • жаби-
  • нов вид-
  • мексико-
  • защитен вид

Миниатюрните земноводни са останали неоткрити досега заради близките им сходства с техните родственици

Откриха шест нови вида жаби в Мексико - 1
Снимка: Shutterstock

Учени са идентифицирали шест неизвестни вида жаби, които обитават горите на Мексико и са сред най-малките в света, пише в. "Daily Mail".

Миниатюрните земноводни са останали неоткрити досега заради близките им сходства с техните родственици.

Жабите принадлежат към рода Craugastor. Всички негови представители се отличават с дребните си размери. Учените съобщават, че един новооткритите видове е по-малък от диаметъра на монета от 1 пени (20 милиметра).

Земноводните от този род са ендемични за Мексико. Изследователите отбелязват, че и шестте вида са застрашени и призовават за по-добра защита. Основна заплаха за хабитатите на миниатюрните жаби е човешката дейност.

Учени от отдела за земноводни и влечуги на Природонаучния музей са изследвали жабите в продължение на 12 години. Те са описали отделните видове въз основа на понякога незначителни разлики във външния вид и поведението им. Проведени са и генетични изследвания.

Един от новите видове е кръстен на ацтекската дума за жаба - Craugastor cueyatl. Специалистите отбелязват, че по този начин са почели "богатата и дълбока история" на Мексиканската долина.

Екземплярите от вида C. candelariensis, наречен така в чест на местообитанието си, са с дължина едва 13 милиметра дължина. Според експертите това е най-малката известна жаба в Мексико.

Представителите на друг вид, C. portilloensis, са още по-малки. Дължината им е малко над 11 милиметра. Експертите обаче са стигнали до заключението, че изследваните от тях екземпляри са млади индивиди, които в зряла възраст достигат по-големи размери.

„Армия“ от редки жълти жаби заснеха в Индия

С новото откритие броят на известните видове от рода Craugastor в Мексико става 12. Изучаването им ще позволи на специалистите да разберат по-добре защо жабите са толкова миниатюрни, допълва БТА.

"Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи как промяната в размера влияе върху жизнеспособността на вида", пишат авторите на изследването в сп. "Herpetological Monographs".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кума ЛисА

    1 1 Отговор
    Това е все едно да кажеш - откриха нови 6 чекмеджета с авоарите на Вожд Бойко !
  • 2 Мамул

    2 0 Отговор
    Малки жабчета, ама немож ги пипна!
  • 3 Дъ бест

    1 0 Отговор
    Това е топ новината за деня