Last news in Fakti

25 Април, 2022 09:46 3 199 8

Блестящата Барбра Стрейзънд стана на 80 г.

  • барбра стрейзанд-
  • барбара стрейзънд-
  • юбилей-
  • рожден ден-
  • звезда-
  • певица-
  • актриса

Най-продаваната изпълнителка за 20 век е и носителка на наградите от "големия шлем" - "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони"

Блестящата Барбра Стрейзънд стана на 80 г. - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

"Пристигнах в Холивуд, без да ми поправят носа и зъбите или да сменя името си. Това ми носи голямо удоволствие", категорична е Барбра Стрейзънд, години след като е покорила куп върхове - и музикални, и актьорски.

Иконата на киното и музиката се появява на бял свят на 24 април 1942 година в Бруклин, Ню Йорк, пише life.dir.bg.

Тя нанася всъщност лека корекция в името си - от Барбара на Барбра. Остава без баща, когато е едва на 15 месеца. "Когато бях на може би 5-6 години, момичетата от квартала сядаха под навеса и пееха. Бях известна сред тях като хлапето, което имаше добър глас и нямаше баща", споделя тя.

Блестящата Барбра Стрейзънд стана на 80 г.

За нея казват, че е отворила вратите на Холивуд за всички познати представителки на нестандартната хубост. "Носът ми беше част от моето наследство и ако имах талант да пея и да играя, защо това не беше достатъчно?", казва тя.

Тя признава, че е имало моменти, в които е смятала да преправи природните си дадености. "Обмислях да си оправя носа. Но на никого не вярвах достатъчно. Ако можех да го направя сама с огледало...".

Барбра печели така да се каже Големия шлем - "Оскар", "Тони", "Еми", Грами". На английски се нарича EGOT - акроним за "Еми, Грами, Оскар, Тони". Освен това Барбра е удостоена и с отличия от Гилдията на режисьорите на Америка, с 10 награди "Златен глобус", наградата "Пийбоди", наградата "Чаплин", и наградата на "Kennedy Center Honors". През 2015 г. президентът Барак Обама ѝ връчи най-високото гражданско отличие, което САЩ дават, Президентския медал на свободата.

Номиниран е за 46 награди "Грами" и е спечелила 8. Също така за 9 "Еми" и е получила 4.

Печели "Оскар" за най-добра актриса още с първия си филм "Весело момиче" и "Оскар" за песен -"Evergreen" ( A Star Is Born). Има 14 номинации за кино отличието.

Номинирана е за две награди "Тони" и е получила специална награда "Тони".

Блестящата Барбра Стрейзънд стана на 80 г.

Една от ранните работни места на Стрейзънд била като касиер в китайски ресторант, а бонус от това е било да се храни безплатно през деня.

Стрейзънд е единственият изпълнител, който има албум №1 в шест последователни десетилетия: 1960-те, 1970-те, 1980-те, 1990-те, 2000-те и 2010-те.

"Мечтата на всяка жена е да бъде жена-мечта на някой мъж. Обичам неща, които са неописуеми, като вкуса на авокадо или миризмата на гардения", споделя тя.

"Venity Fair" наричат Барбра Стрейзънд "най-успешната и талантлива изпълнителка на своето поколение". Пианистът Глен Гулд определя гласа ѝ като "едно от природните чудеса на епохата". Изгрява като първокласна звезда на Бродуей в мюзикъла "Весело момиче".

Родената в Бруклин Барбра Стрейзънд преодолява огромни препятствия по пътя към успеха и сред тях са нейният еврейски произход и възпитание. Отхвърляна, обиждана, дори ругана в началото на кариерата си, понеже играела твърде "по еврейски" или изглеждала твърде еврейски, тя блестящо превръща своята същност на еврейка в метафора на различието. Което в крайна сметка ѝ помага да постигне възмездие за всички отхвърлени жени или поставени в положение да са безсилни.

Обявена за най-продаваната певица на 20-ти век., тя е продала повече от 68 милиона записа, с 50 златни, 30 платинени и 13 мултиплатинени албума.

Държи рекорда за жена изпълнител с най-много албуми, продадени в САЩ. Само Елвис и "Бийтълс" имат повече продадени албуми. Както и този за най-дълъг период от време между първия албум номер 1 и последния албум №1 (45 години между "People" и "Love Is The Answer").

Блестящата Барбра Стрейзънд стана на 80 г.

Омъжвала се е два пъти - за Елиът Гулд - актьорът изиграл бащата на Рос и Моника от "Приятели" и Джеймс Бролин. И двамата участват в "Каприкорн 1"(1977). От Елиът има син, Джейсън.

От 1969 до 1970 година е излизала с Пиер Трюдо, канадски премиер, баща на сегашния министър-председател Джъстин Трюдо.

Тя се среща с актьора Дон Джонсън от декември 1987 г. до септември 1988 г. Двамата записват дуета "Till I Loved You". Между 1983 и 1989, Стрейзънд излиза за кратко с актьорите Ричард Гиър и Клинт Истууд. Тя имала романс и с шампиона по тенис Андре Агаси от 1992 до 1993 г., а факта, че е с 28 години по-възрастна им се струвал пикантен, твърди Агаси в своята автобиография от 2009 г.

През 90-те е имала афери и с актьорите Лиъм Нийсън, Джон Войт и Питър Уелър. Твърди се, че е имала отношения и с президента на САЩ Бил Клинтън, принц Чарлз и Доди Файед. В списъка ѝ със завоевания са още Лиъм Нийсън, Крис Кристофърсън, Стив Маккуин, бизнесмена Ричард Баскин, Уорън Бийти, Омар Шариф.

От 1 юли 1998 година е омъжена за Бролин.

Стрейзънд има много кучета и толкова много обичала едно от тях, Саманта, че я клонирала.

"Аз съм проста, сложна, щедра, егоистична, непривлекателна, красива, мързелива и устремена", казва тя за себе си.

Певицата Дона Съмър оценява високо Стрейзънд: "Не мисля, че някой някога ще разбере огромния талант, контрола на дишането, силата, гения, който прави Барбра, Барбра. Хората могат да я нарекат легенда или суперзвезда и всичко това би било прекалено малко за човек като нея. Това, което Барбра Стрейзънд представлява, е просто най-доброто, което сме виждали някога".

А писателят Ричард Перес-Ферия го казва най-добре през 2015 г.: "Барбра Стрейзънд е последната суперзвезда в света, която все още е с нас, която е не само страхотна певица, талантлива актриса, режисьор новатор, страстен активист, щедър филантроп, но също така е любопитна, будна точно сега в това десетилетие и не се осланя на невероятните си успехи, които е постигнала. Накратко, Барбра Стрейзънд все още е от значение".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    5 2 Отговор
    Краварската Лила е малко по-млада.
  • 2 Котарак

    8 6 Отговор
    Продължава ли да и расте носът?
  • 3 Дидо

    9 6 Отговор
    Чак пък блестяща
  • 4 некойси

    9 1 Отговор
    Аз пък си мисля, че именно нейният нос или по-скоро етническата принадлежност и отварят вратите към голямата сцена. Също както и останалия холивуд, където почти няма случайни хора.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фен

    3 3 Отговор
    Списъкът на мъжете с които е "излизала" е доста впечатляващ.
    Значи не само като певица и актриса е велика.
    PS Чуйте албума ѝ " Classical Barbra"
  • 7 Рап

    2 2 Отговор
    Защо ме триете? Явно вашият саит толерира простотията!
  • 8 Палавница е тая

    1 0 Отговор
    Тая е.ве всико, що има чеп. И колкото по-младо, толкова по-добре!