Last news in Fakti

11 Юни, 2022 22:29 4 122 25

Многото пари не ни правят много по-щастливи

  • пари-
  • щастливи-
  • милионер

Вижте защо

Многото пари не ни правят много по-щастливи - 1
Снимкa: Shutterstock

Независимо дали става въпрос за милионер или за човек със средни доходи, почти всеки допуска една грешка – мисли си, че колкото повече пари печели, толкова по-щастлив ще бъде. Истината е, че щастието не е в количеството средства, а в начина, по който ги харчим.

Купувате си неща, а не преживявания

Лесно е да се поддадете на материалното изкушение. Но вечеря с приятели може да ви донесе много повече, отколкото купуването на телевизор последен модел. Общите преживявания помагат да изградим връзки с другите, което е дълготрайна радост.

Фокусирате се върху печалбата, а не върху свободното време

Понякога дотолкова се съсредоточваме върху увеличаването на средствата си, че забравяме за личния живот. Според проучванията по-богатите хора не прекарват свободното си време кой знае колко по-добре, защото правят много неща, свързани със стрес. Ако можете да избирате дали да припечелите 5 лв. допълнително или да се приберете вкъщи половин час по-рано, изберете второто.

Мислите, че луксозно жилище ще ви направи щастливи

Какво по-хубаво от това да напуснете панелката и да се преместите в мезонет на центъра? Изследванията обаче сочат, че смяната на жилището с по-хубаво не ни кара непременно да харесваме живота си повече. А ако най-голямата материална покупка не помага съществено за цялостното ни щастие, то значи трябва да преосмислим отношението си към материалното като цяло.

Прекалявате с удоволствията

Когато разполагате с неограничен финансов ресурс, може да ви изглежда глупаво да се ограничавате от хубавите неща в живота, например нови бижута или бутилки скъп алкохол. С прекаляването обаче рискувате да убиете удоволствието, защото то се превръща в нещо рутинно. Губите способността да се радвате на малките неща. Далеч по-голямо щастие ще предизвиква новата покупка, ако си я позволявате само при специални поводи.

Инвестирате много в себе си и малко в други хора

Според Дън и Нортън ако правите останалите щастливи по някакъв начин, това ще донесе радост и на самите вас. Самият процес на даване на пари за благотворителност например прави човек по-удовлетворен. Но истинското щастие е да видиш приложението на тези пари, не просто да ги дариш. Някои благотворителни организации например редовно информират дарителите какво се случва с помощта, дадена от тях, което е добър вариант, пише expert.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнгото навити спонсори

    17 3 Отговор
    Правят една жена щаслива тарикатка.
  • 2 Заглавие

    19 1 Отговор
    Оправете си заглавието, моля и лека нощ!
  • 3 Многото прави не ни прави!

    19 1 Отговор
    Пиян ли е някой))

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    6 2 Отговор
    Пари, миличка
  • 5 Венито

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Многото прави не ни прави!":

    Се е наквасила в съботната вечер.
  • 6 Чудя се

    8 1 Отговор
    Какво е това заглавие?
  • 7 Брендилия

    5 5 Отговор
    Ей, хванахте се за една погрешно изписана дума и смислената статия отлетя от умовете ви.
  • 8 ганю

    8 1 Отговор
    Важното е да постъпваш разумно и пари на боклуци и за боклуци да не даваш
    както и да не храниш мафиотски ку...ви
    за останалото не ми дреме
  • 9 Персиан-Ще ти хареса ФЕН

    8 1 Отговор
    Зависи на човек кви неща му трябват у живота, за да бъде щастлив, фактически и практически!
  • 10 Джуджу

    16 2 Отговор
    Ако един проблем се решава с пари, той не е проблем, той е разход.
  • 11 Стефан Петров

    13 2 Отговор
    Преди повече от 20г. в САЩ направиха изследване до какъв месечен доход се увеличава щастието от парите Ако не се лъжа сумата бе 9 600 долара. След около 20г. прага бе потвърден със следния опит. На хора бе дадено да прехвърлят пясък, като им бе казано,че за всяка лопата ще им се плаща добре. Хората прехвърляха пясък, но в един момент умората надви алчността и те спряха- т.е. удоволствието от печеленето на пари вече го нямаше.
  • 12 Баба

    18 3 Отговор
    Новоизлюпените богаташи нямат сърца те имат банкови сметки Те не умеят да се радват на семейство защото си плашат за женско присъствие и някои за инвитро наследник Бедността е цвете тя разцъфва радвате се на деца и внуци Сами си ги правим сами си ги отглежда те една ябълка да има с кого да я разделил и когато две очи само тебе гледат и две ръце които само тебе галят и уста която само теб целува за мен това еПари се печелят пари се губят но с пари Обич и щастие не се купуват

    Коментиран от #15

  • 13 Пачка

    10 1 Отговор
    Не, но могат да направят всички наоколо много нещастни, защото ще ги е яд.
  • 14 С многото пари

    4 1 Отговор
    съм много нещастен.Но пък мога да ощасливя някоя афторка с една пачка от 500 еврака ,хем кръвообръщението се подобрява хем съм направил едно щасливо добро.!
  • 15 Да бе да

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Баба":

    на баба ти хвърчилото.
  • 16 Брендилия

    7 0 Отговор
    Авторке напиши за другия момент, когато мъж години наред се опитва задкулисно да стъпка психически една жена с гадни номерца. Почти няма такива щастливи жени да отстояват позиция и да не се предават.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 сирене

    6 0 Отговор
    така е, питайте Гроздан Караджов, една стотинка не е взел И е нещастен...
  • 19 Госあ

    6 1 Отговор
    Най смешни са тези, които си купуват най скъпата екипировка с която дефилират по планините (ски, сноуборд, байк, че даже и катерачна) и са кръгла нула като умения и отношение към природата. Много жалки и смешни. Всъщност, кой за бога ти гледа екипировката 😅 Също и тези, които плащат на гидове и шерпи да ги влачат по върховете в буквален смисъл. Колкото са смешни, обаче, толкова са и вредни.
  • 20 Госあ

    7 2 Отговор
    Както казва Бегбеде, всички богаташи са на антидепресанти, защото неминуемо в един момент разбират, че поредната манекенка, ламборджини или скъпи обувки не могат да запълнят празния им живот.
  • 21 Циник

    12 3 Отговор
    Многото пари не винаги те правят щастлив. Ама безпаричието е почти гарантирано да те направи нещастен.
  • 22 Глупости

    8 1 Отговор
    Що за глупости !!! Да се ровиш в кофите за боклук и да търсиш какво да ядеш ти носи голямо щастие, нали ? Дрън-дрън !
  • 23 Анджело

    6 0 Отговор
    А малкото пари правят ли ни щастливи?
  • 24 ЧЕРВИВ С МАНГИЗИ

    1 2 Отговор
    ИСТИНА Е СТАТИЯТА . БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ И СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ПАРИТЕ СИ НА BG72FINVSF8777534210097
  • 25 Стефан Петров

    2 0 Отговор
    Имам позната, работеща като компаньонка- да не се бърка с проститутка. Има висше и знае три езика. Разбира много от култура и икономика. Добър психолог е. Нямаш си представа- казва ми тя, какви човешки руини са успелите хора. Постоянно се боят от конкуренти и загуба на власт и пари. Тъй като доста от богатството им е получено нечестно очакват,че и тяхното ще им бъде взето така.Като правило имат семейни проблеми. Денонощно мислят за пари, бизнес и разни комбинации. Ако не ги завлека в кревата няма и да се сетят за това. Познатата ми се опитва да ги развлече, да говорят за други теми и дори на няколко пъти успяла да даде полезни бизнес съвети. Тя е на 35г. и не изглежда като модел.Редовно я водят в чужбина и я търсят до голяма степен като човек, на когото могат да се изповядат и, който може да пази тайна.