Last news in Fakti

6 Юли, 2022 22:30 1 641 3

Съвети от експерт за слънцезащитата през лятото, а и през цялата година

  • слънцезащита-
  • вреда-
  • слънчеви лъчи-
  • uva лъчи-
  • кожа

Дерматолозите наричат вредите, които слънцето нанася на кожата, с няколко имена, включително фотостареене, фотоувреждане, слънчево увреждане или увреждане от слънцето

Съвети от експерт за слънцезащитата през лятото, а и през цялата година - 1
Снимкa: Shutterstock

Слънцето поддържа живота и създава приятни усещания, но може да бъде и най-големият враг на кожата. Прекарването на време навън е чудесен начин за намаляване на стреса и набавяне на витамин D и въпреки това трябва да бъдем внимателни, когато излагаме тялото си на слънце. Ултравиолетовите лъчи представляват невидим вид радиация, която идва от слънцето, солариумите и слънчевите лампи и увреждат клетките на кожата. Славянка Стойкова e предприемач, консултант на луксозни бюти салони и СПА центрове. Опитът ѝ с грижата за здравословна красота показва, че постоянството и правилно избраните грижи според индивидуалните нужди, са най-печелившите формули за ефективен и младолик, но най-вече здрав и свеж външен вид. Вижте какви съвети дава тя за перфектна кожа през горещите летни месеци.

Слънчевите лъчи могат да се отразят зле на кожата ви. В краткосрочен план това може да означава да се борите с парещо слънчево изгаряне. Но дори и да не сте изгорели, безотговорното излагане на слънчева светлина може да има дългосрочни последици. Слънцето състарява кожата преждевременно. Това се нарича фотостареене и може да доведе до рак на кожата. Всяко слънчево изгаряне потенциално увеличава риска от страшното заболяване, но не само дългите дни на плажа са причина за проблема. Всяко ваше излизане навън, без слънцезащита, също допринася за увреждане на кожата.

Дерматолозите наричат вредите, които слънцето нанася на кожата, с няколко имена, включително фотостареене, фотоувреждане, слънчево увреждане или увреждане от слънцето. Това се случва, когато ултравиолетовата (UV) светлина попадне върху незащитена от слънцезащитни продукти кожа, което води до промени в ДНК-то на клетъчно ниво. Тъй като фотоувреждането се случва в най-дълбоките слоеве на кожата - дермата, може да минат години, преди уврежданията да излязат на повърхността и да станат видими. Кожата ви показва признаци на фотостареене, ако се появят кафяви петна, бръчки, нарушени капиляри и неравномерна текстура по кожата.

Има много методи за защита от слънцето, но нито един от тях не може да ви предпази напълно. Ето защо създадохме този набор от съвети за вас. Най-добрият път към красива и здрава кожа е да интегрирате в ежедневната си рутина тези няколко стъпки и да го следвате навсякъде, където отидете, през цялата година. Подчертаваме през цялата година. Защитата от ултравиолетовите лъчи е важна целогодишно, а не само през лятото.

Слънцето е най-силно през летните месеци, да, но това не означава, че не трябва да полагаме грижа за кожата си и през останалата част от годината. През лятото трябва да полагаме повече усилия и да използваме по-мощни продукти (с по-висока слънцезащита). Ултравиолетовите лъчи могат да ви достигнат и в облачни и хладни дни и се отразяват от повърхности като вода, цимент, пясък и сняг.

Покривайте тялото

Облеклото може да бъде чудесна защита от ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето. Това е постоянна защита във времето, не се изтрива, както слънцезащитните продукти. Колкото повече кожа покривате, толкова по-добре, а шапка с широка периферия по цялата дължина (три сантиметра или повече) е най-добрият вариант, защото помага да засенчите очите, ушите, лицето и врата. Носете слънчеви очила, блокиращи ултравиолетовите лъчи, за да предпазите очите си и изключително чувствителната и податлива кожата около тях. Търсете UPF по етикетите на дрехите. Това означава фактор за защита от ултравиолетовите лъчи. Числото показва каква част от UV лъчите на слънцето могат да проникнат през тъканта. Имайте предвид, че всяка дреха оставя част от кожата открита, така че не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем.

Познавайте добре слънцезащитния си продукт

Слънцезащитните продукти се предлагат в различни формули и начини на приложение и може да се наложи да пробвате и да грешите, за да откриете този, който подхожда на вашата кожа най-добре. Най-добрият слънцезащитен продукт е този, който ще използвате всеки ден.

SPF означава слънцезащитен фактор, а числото показва колко време ще отнеме на UVB лъчите да зачервят кожата ви при използването на определен слънцезащитен продукт, в сравнение с времето без такъв. Например, ако използвате продукт със SPF 15, точно според указанията (нанесен обилно и равномерно и нанесен отново след два часа или след изпотяване или плуване), ще ви отнеме 15 пъти повече време да изгорите, отколкото ако не използвате слънцезащитен продукт.

Когато избирате слънцезащита, търсете думите "широк спектър" на етикета. Това означава, че слънцезащитният продукт съдържа съставки, които ефективно предпазват от UVA, както и от UVB лъчи.

Водоустойчивост. Въпреки че слънцезащитните продукти не могат да претендират за водоустойчивост, те могат да бъдат обозначени като водоустойчиви за 40 или 80 минути. Да, можете да изгорите, дори когато сте във водата, така че повторното нанасяне е от ключово значение!

Чувствителна кожа. Продуктите, съдържащи цинков оксид и титаниев диоксид, понякога наричани минерални или физични формули, може да са по-малко склонни да предизвикват дразнене на кожата при хора с чувствителна кожа.

Как да нанасяме слънцезащитен продукт?

Повечето хора не нанасят слънцезащитните продукти точно според указанията. Следвайте указанията нанасяйте достатъчно обилно, не пропускайте петна и не забравяйте да нанасяте редовно.

Нанесете 15 минути преди да излезете навън! Това позволява на слънцезащитния продукт (с SPF 15 или по-висок) да има достатъчно време, за да осигури максимална полза.

Използвайте достатъчно количество, за да покриете цялото си лице и тяло (като избягвате очите и устата). Един възрастен или дете със среден ръст се нуждае от поне една унция слънцезащитен крем (приблизително толкова, колкото е необходимо за напълване на чаша за шотове), за да покрие равномерно тялото от главата до петите.

Мажете често забравяните места като: уши, нос, устни, задна чат на врата, ръце, стъпала и т.н.

Нанасяйте повторно - поне на всеки два часа, а ако плувате или се потите и по-често!

Съхраняване на слънцезащитния крем

Важно е да съхраняваме продуктите правилно. За да запазите слънцезащитния си крем в добро състояние, не излагайте продукта на пряко слънце - увийте контейнерите в кърпи или ги държите на сянка. Може да се съхраняват и в хладилници, докато сте навън в жегата за по-дълъг период от време.

Ранното откриване на проблема започва с вас

Последователното използване на слънцезащитни продукти от ранна възраст, е най-силната защита срещу развитието на рак на кожата.

Фондацията за борба с рака на кожата препоръчва да се правят ежемесечни прегледи на кожата и да се посещава дерматолог веднъж годишно или по-често, при нещо подозрително или рискови фактори.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тутанкамона

    2 2 Отговор
    Путин е слънцето,той е Ра, печете се на неговият огън.Пуст всегда будет солнце........
  • 2 Да бе,

    1 0 Отговор
    ще си вкарвам още мръсотии в тялото чрез кожата, щото мръсните въздух, вода, храна и почва не ми стигат. Че и пари да давам, при това доста. Ай,...
  • 3 Експертен съвет

    1 0 Отговор
    Стойте на сянка.