Last news in Fakti

7 Юли, 2022 16:32 3 348 11

Признаците на непоносимост към кофеин

  • кафе-
  • алергия-
  • кофеин-
  • непоносимост-
  • признаци-
  • симптоми

Страничните ефекти от кофеина могат да бъдат изключително неприятни, но и трудно разпознаваеми

Признаците на непоносимост към кофеин - 1
Снимка: Shutterstock

Хиляди хора по цял свят разчитат на най-малко сутрешното кафе, за да засилят своята работоспособност, но това може да бъде лоша идея за хора с алергия или непоносимост към кофеин. Повечето хора могат да пият кафе, чай или безалкохолни напитки, съдържащи кофеин, без да изпитват проблеми, докато други хора може да изпитат:

  • Диария;
  • Нервност;
  • Безсъние
  • Други симптоми

Тежката консумация на кофеин, която се равнява на повече от 400 милиграма (mg) или четири чаши кафе на ден, може да причини тези проблеми при всеки. При някои обаче тези симптоми може да се появят само след една чаша кафе или около 95 mg кофеин. Отрицателните реакции към умерени количества кофеин може да се дължат на неалергична хранителна непоносимост или, по-рядко, на алергична реакция, информира puls.bg.

Съществуват няколко причини, поради които човек може да иска да се откаже от кофеина.

Кофеинът може да предизвиква някои неприятни странични реакции. Тези симптоми може да представляват комбинация от физически и психически ефекти, които човек изпитва, след като спре или намали приема на веществото. Повечето лица, които редовно консумират напитки с кофеин, са запознати поне с някои от тези симптоми.

Ако човек пропусне сутрешното си кафе, може да започне да усеща някои от тези неприятни реакции само няколко часа по-късно. Те могат да варират от доста леки до по-тежки, в зависимост от редовния прием на кофеин.

Главоболието е може би най-честото наблюдавано последствие на спирането на кофеина. Раздразнителност и умора също са чести реакции. Тези негативни симптоми след това карат хората да изпият кофеинова напитка, за да получат известно облекчение.

Отличителният симптом при спиране на кофеина е главоболие. Главоболието може да се появи постепенно, да бъде пулсиращо и да бъде силно. Главоболие, вследствие на спиране на кофеин може да прилича на мигрена, а много от другите симптоми при спирането на кофеина са подобни на тези, които са наблюдавани по време на мигрена.

Гаденето и стомашното разстройство са много по-чести последствия от спиране на кофеина, отколкото повръщането, но и двете се признават като възможни симптоми.

Отказът от кофеин причинява различни състояния на резки смени в настроението, вариращи от чувство на депресия до чувство на тревожност или раздразнителност. Трябва да се има предвид, че тези чувства обикновено са временни и трябва да преминат, след като ефектите от спирането на кофеина приключат.

Мозъчната мъгла се описва по различни начини, но всички водят до един и същ извод - мозъкът не работи толкова ефективно непосредствено след спиране на приема на кофеин. В проучване е установено, че спирането на кофеина е свързано с по-ниска умствена бдителност и по-дълго време за реакция и проблеми с паметта. Усещането за замаяност също е често срещан симптом при спиране на кофеина. Проблемите след спирането на кофеина обикновено започват в рамките на 12 до 24 часа след последната доза, а целият процес на освобождаване от кофеина може да продължи между два и девет дни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малинка

    2 0 Отговор
    Без кафе не мога. Не върви цигарката на сухо...
  • 2 За шофьори!

    2 0 Отговор
    Много е важно за шофьори да не намаляват или спират кафетата в дни, които шофират. Опасността да заспят на волана е огромна. Ако намаляват или спират кафетата, да го правят в дни, в които не шофират!
  • 3 Соваж бейби

    2 0 Отговор
    Няма нищо по хубаво кафе pur arabica Mexique el triunfo - Malongо и една хубава цигара червено малборо 100 .Чувала съм какви ли не митове и колко било страшно за бъбреци ,нервни хора ,доказано от специалисти кафето не е полезно за тези със жълта книжка там са само на чайчета от кафе получават много мощна енергия за фиеста .

    Коментиран от #5

  • 4 При всеки е различно

    1 0 Отговор
    Спрях кафето преди 6 г. по лекарска препоръка. Изчезна сърцебиенето и се чувствам добре. Сутрин по 1 зелен чай без захар и малко лимонов сок. В началото е гадно, но после се свиква. Да не се прекалява с лимона, че да не се увреди стомаха. Изкушава ме ароматът на кафето и огромната пяна,когато го правя на мъжа ми, но само толкова.Едно е за кеф, друго е здравето.

    Коментиран от #11

  • 5 Малееее

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Соваж бейби":

    Това кафе , което сте написала , не можах да го преповторя ! Но иначе да - с кафе и цигара започва най хубавата сутрин !

    Коментиран от #6

  • 6 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Малееее":

    Малонго Мексико ел триунфо,чиста арабика
    направо те зарежда с енергия още докато го помиришеш ,цяла церемония е кафето за мен .Нещо като нос с усет за кафе не за вино ,дори и в кафе когато седна без да знам бармана каква марка ползва веднага познавам често дори докато го помириша.
    От значение е и машината с която се прави.Нали колко му трябва на човек сутрин когато се събуди едно кафе с цигара слънцето да грее ,птиците да пеят в двора малките неща от живота които те зареждат положително , повечето хорат не забелязват вече в ежедневието и битовите проблеми за съжаление .

    Коментиран от #7

  • 7 Благодаря

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Соваж бейби":

    Ще се постарая да го запомня , и ще го пробвам при възможност !

    Коментиран от #8

  • 8 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Благодаря":

    Ще го запомниш носи името на биосферният резерват El Triunfo с площ от 119 177 хектара, El Triunfo защитава две от най-застрашените екосистеми в Мексико , Планинската мезофилна гора и Тропическата влажна дъждовна гора на Соконуско.El Triunfo е дом на една от най-красивите птици на планетата- Pharomachrus mocinno е трогонид, който зависи от планинската гора Мезофил, за да оцелее и да се размножи. Hейното преливащо се оперение и дългите (1 м) горни пера на опашката, присъстващи при мъжките, са събудили в съзнанието на древните хора свещената връзка между тази птица и ацтекското божество Кетцалкоатъл (буквално означаващо „Перната змия“). когато мъжки кетцал лети, дългата му зелена опашка подскача във въздуха, придавайки вид на подскачаща змия. В предиспанските времена ловът на тази птица се е наказвал със смърт.Много е дълго за писане ,от там идва и кафето мексиканското кафе е като френското вино най доброто ,поне за мен не налагам мнение .

    Коментиран от #9

  • 9 Впечатлихте

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Ме много ! Общата ви култура е опустошителна за слаб интелект ! Единственото , пред което се прекланям , е точно човешкият интелект ! Но за съжаление , е все по рядко срещан ! Интересувал съм се , от Кетцалкоатъл ,и знам за какво говорите ! За виното , не се научих да пия , но все пак харесвам едно от Ла Манча ! Предпочитам коняк , или уиски ! Все пак , хората си намират това , което ги прави щастливи , или поне доволни!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Др Ман

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "При всеки е различно":

    Чаша зелен чай е 30-40мг кофеин, а чаша кафе е 100мг. На практика си намалила кофеина, не си го спряла.