Сръчни готвачи в хотели, предлагащи евтино настаняване на база ол инклузив, превръщат останалите от обяд мръвки в претоплени манджи с картофи или ориз за вечеря. Останалите от закуската храни пък се префасонират в блюда за обедното меню, пише Телеграф.
Запечените бутчета, сервирани на туристите на обяд, бързо се превръщат в порции пиле с ориз или картофи, сервирани за вечеря.
Това разказа Албена Иванова, която е работела като готвач в хотел на Българското Черноморие и знае всички трикове от кухнята.
Инструкции
Готвачите са инструктирани да оползотворяват остатъците до последната мръвка. Те набързо префасонират увехналите зеленчуци в "зеленчукова супа по френски", а неизядената от обяд печена скумрия се превръща в чисто нова вечеря, но този път маскирана със сметанов сос или гарнирана с домати.
Изобретателността на готвачите стига дотам, че кус-кусът, останал от сутрешната закуска, светкавично се превръща в пълнеж за чушки, а ястието се предлага на гостите с етикет "пълнени чушки с ориз". Неизядените кюфтета, приготвени на скара, се появяват отново на следващия ден като ново ястие, обилно полято с доматен сос.
След като туристите закусят, виртуозни готвачи се заемат да префасонират останалите макарони в екзотични обедни гозби с дребни мръвки. Кулинарното чудо е нещо средно между спагети и нашенска яхния.
От неизядените пържени яйца се приготвя чисто нов миш-маш, а варените яйца, добавени към варени картофи с майонеза, се превръщат в яйчено предястие за обяда.
Месо
Същата процедура се повтаря и на вечеря. Всичкото неизядено месо се поизмива и се запича наново, този път гарнирани с ориз или картофи, за да се появи като чисто нова манджа.
Манията да се пести, преработва и сервира повторно една и съща храна ражда истински кулинарни шедьоври с невероятни комбинации като ориз с картофи или бял боб с картофи. Понякога към тях се добавят и кренвирши, но само ако случайно са останали от закуската.
За да се имитира изобилие от гозби, се набляга предимно на картофите и тестените ястия, които излизат най-евтино.
За обяд обикновено се предлагат по няколко вида пици и спагети, а картофите се предлагат във всичките им възможни превъплъщения – пържени картофки, салата от варени картофи, крокети, картофени кюфтета, огретен.
За вечеря отново картофът преобладава в блюдата – пиле с картофи, постна яхния с картофи, картофи, запечени с яйца.
Евтино
Ол инклузивът се води най-евтината форма на туризъм, която е без добавена стойност за местния бизнес.
Именно поради желанието да се изкарат максимални печалби за сметка на качеството тази форма на туризъм вече постепенно излиза от мода, разказват експерти от бранша. Само допреди няколко години по Черноморието трудно можеше да се намери хотел само за нощувка.
Собствениците на ваканционни комплекси масово предлагаха пакети "всичко в цената" или поне полупансион със закуска и вечеря.
Ол инклузивът се оказа доста печеливш вариант за хотелиерите, но заради пословичното му ниско качество туристите започнаха старателно да го избягват.
Същевременно заради отлива на туристи и засиления контрол все повече хотели наблягат на качеството. Ако в минали години е имало много сигнали от туристи, при които ол инклузивът в родните хотели по морето е бил на ръба на мизерията, то сега не е така, категоричен е проф. д-р Стоян Маринов от Икономическия университет и член на УС на Варненската туристическа камара.
Според проф. Маринов обаче не страхът от глобите, а осъзнаването на бранша, че от доволния турист се печели повече, е довело до тази промяна в отношението, настаняването, храненето и обгрижването по време на почивката на гостите.
Гостите изпиват 10-тонна цистерна алкохол менте
10-тонна цистерна с алкохол менте изпиват туристите на сезон в ол инклузивен хотел по морето, твърдят бармани с дългогодишен опит и наблюдения.
Ол инклузивът, който се крепи на ядене и пиене на корем, печели най-много от алкохол менте, който се предлага на туристите. Той се зарежда от нелегални производители, които бълват фалшиви напитки, с които задоволяват търсенето от хотелите и крайбрежните заведения през сезона.
Твърди се, че цената на бутилка от 700 милилитра българска водка менте им излиза около 1-2 лева, а шише отлежало „марково“ уиски пък е около 4-5 лева, при положение че оригиналът е десетократно по-скъп. Третокласни хотели в Слънчев бряг пък въведоха нова мода в ол инклузива, за да ловят туристи, които са фенове на твърдия алкохол, но не подбират храната.
Те предлагат пакет ол инклузив дринкс, който включва нощувка плюс пиене на корем през целия престой. На разположение на летовниците е мокър бар с неограничена пиячка. Асортиментът включва всички видове твърд алкохол и наливна бира, но без никаква храна, нито безалкохолно. Нестандартният ол инклузив се оказа печеливш ход и определено пълни малките и неатрактивни хотели в западната зона на Слънчев бряг.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пич
Коментиран от #6, #12, #47, #65
12:18 09.07.2022
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Турист
12:21 09.07.2022
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 АБВ
12:22 09.07.2022
6 Така е
До коментар #1 от "Пич":
Но не само в хубавите, а и в красивите !12:23 09.07.2022
7 Праз
Коментиран от #16
12:23 09.07.2022
8 Л.Ф. Селин
12:24 09.07.2022
9 Българин
Коментиран от #63
12:24 09.07.2022
10 Ивелин Михайлов
12:25 09.07.2022
11 Помак
12:26 09.07.2022
12 АБВ
До коментар #1 от "Пич":
Нещо не си в час аз работя в една такава кръчма и ти е бедна фантазията от какво се правят ястията.От години не стъпвам в кръчма като клиент .Айде да ти е сладко.Коментиран от #25
12:26 09.07.2022
13 Гост
Коментиран от #15, #27, #48
12:26 09.07.2022
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 сара
До коментар #13 от "Гост":
А това бутче от обяд е било само лека наядено от обедния турист и вечерта го довършва вечерния...12:29 09.07.2022
16 Гост
До коментар #7 от "Праз":
Ама как?! Те, това което им остане на обяд, не го кусват за вечеря, защото вече е "боклук"! Пусти глад...12:30 09.07.2022
17 Нерде Турция
Коментиран от #67
12:32 09.07.2022
18 Водка ''Ахелой'',
Коментиран от #59
12:39 09.07.2022
19 Тома
12:39 09.07.2022
20 Ой ъ ф фх но й
Коментиран от #53
12:40 09.07.2022
21 Соваж бейби
12:45 09.07.2022
22 Павел пенев
Коментиран от #31
12:54 09.07.2022
23 Фейк нюз
Коментиран от #29
13:00 09.07.2022
24 Предлагате
Коментиран от #26
13:02 09.07.2022
25 Пич
До коментар #12 от "АБВ":
От Резово до Дуранкулак , познавам всички кръчми , които си заслужават ! Разбира се , има и като твоята ! Метода на отсяване е - проба , грешка ! Но накрая знаеш , кое си струва !13:03 09.07.2022
26 Соваж бейби
До коментар #24 от "Предлагате":
Губиш си клиентите не е нужно да си гл.готвач да усетиш кое е прясно ,кое е било в дълбоко замръзено ,зеленчуците също се разбират ако са от фризера повярвай ми.Ако се грижиш за здравето и това какво ядеш .В магазина замръзените продукти защо са по евтини ,и доста по евтини без фкус дори гадни често случаи ?Когато влезеш в ресторант даваш повече пари ,търсиш качество извинявай застояла храна преработена или от фризера изеини ме няма да се върна отново13:14 09.07.2022
27 Джо
До коментар #13 от "Гост":
Не напразно но във Турция и подобни въведоха такса изхвърлена/не изядена храна. От друга страна щом храната не е изнесена то не е обект на коментари както на измислената готвачка,така е по закон. Тази статия се върти вече седмица в Пловдив24,а там няма нито една добра дума за БГ хотелиерство и ресторантьорство. Явно турските туроператори си имат доверен сайт.И тъй като се случва да влизам и в турски кухни,освен страхотното оборудване е валидна същата практика. Останалото би било престъпление на фона на гллада само на 200 км на север. А на всички аркадаши АИД Мубарак,и да почерпят.13:36 09.07.2022
28 Анонимен
Коментиран от #73
14:05 09.07.2022
29 О йеее
До коментар #23 от "Фейк нюз":
Абсолютно! Ако някой си мисли, че по другите страни не е така, е в дълбока илюзия.14:07 09.07.2022
30 Супер
14:07 09.07.2022
31 Айде бе...
До коментар #22 от "Павел пенев":
Ами върви на Хаваите щом си въобразяваш, че там всичко е истинско и само в интерес на клиента! Да не си мислиш, че всичко е измислено по нашето Черноморие? Управници може да не можем да си изберем, но всичките простотии отвън можем да прилагаме още на секундата и без ограничения.14:27 09.07.2022
32 Начо
14:34 09.07.2022
33 Този коментар е премахнат от модератор.
34 Една от тях
15:04 09.07.2022
35 Една от тях
15:05 09.07.2022
36 Минувач
15:10 09.07.2022
37 Никой
Коментиран от #52
15:28 09.07.2022
38 рдст
15:41 09.07.2022
39 Почиващ
15:53 09.07.2022
40 Този коментар е премахнат от модератор.
41 Този коментар е премахнат от модератор.
42 Този коментар е премахнат от модератор.
43 Този коментар е премахнат от модератор.
44 Този коментар е премахнат от модератор.
45 Този коментар е премахнат от модератор.
46 Русия
Да фалират тъпите мутри.
16:25 09.07.2022
47 Русия
До коментар #1 от "Пич":
Платена мутра........16:29 09.07.2022
48 Део
До коментар #13 от "Гост":
Много си прав всичко е отрова кебабче съдържа месо сланина прад бамбукови или соеви фибри соев гранулат или изолат зависи от технолога фосфати задължително. Бутчето повечето е внос а пилешкото филе с крехки те хапки става 5 часа на вакум тумблер с окрехотител и марината. Суджука пълно е с кокошка пържола която се нарича суровина слагат я като заместител на телешкото и става телешки суджук да е говорим за холандски бадер отврат. Работата е много злеКоментиран от #61
16:39 09.07.2022
49 един от многото
21:35 09.07.2022
50 Запознат
00:20 10.07.2022
51 Дедо Пене
Коментиран от #60
08:49 10.07.2022
52 Българин
До коментар #37 от "Никой":
България е раят на Земята, но българите сме БОКЛУК, като пишещитеч тук СТАТИЙКИ!!!? Да сте чели подобни изблици написани от грък за Гърция?? Няма чужденец-дипломат или специалист, живял в България да иска да си тръгва- всички плачат като бебета!!!08:55 10.07.2022
53 100
До коментар #20 от "Ой ъ ф фх но й":
При комунизма много по-рядко хората можеха да ходят на море.Коментиран от #55
09:15 10.07.2022
54 Турбодизел
09:23 10.07.2022
55 тая
До коментар #53 от "100":
глупост откъде я измисли?? Не само, че се ходеше повече, ами и беше безплатно почти09:40 10.07.2022
56 ГОШКО СЛИВОВ
ТОВА Е СЕ ТИ СИ Е ПАДНАЛУ ОТ ТОТУУУУТУУУУ!!!!???
ХА ХА ХА ХУ ХУ Х...ИУ!!!???
10:06 10.07.2022
57 Баба Диди
10:20 10.07.2022
58 Доротея
10:41 10.07.2022
59 ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ
До коментар #18 от "Водка ''Ахелой'',":
ОХ ЗАТОВА ОТИДОХМЕ НА МОРСКА КРЪЧМА И ППОРЪЧАХМЕ НАЙ-СКЪПОТО БЯЛА РИБА И ВСИЧКИТЕ ДЕТО ЯДОХМЕ БЯЛА РИБА СЕ НАТРОВИХМЕ!!! ДО ДВА ЧАСА ВСИЧКИТЕ С ПОВРЪЩАНЕ И РАЗСТРОЙСТВО. ТА НЕ МИ ХВАЛИ БЪЛГАРСКИТЕ ПОМИАРНИ КРЪЧМИ. ВЕКЕ НА КРЪЧМА ЯМ САМО ПИЦА!!!! НИКАКВОХ МЕСО,РИБА,МИДИ И Т.Н.Коментиран от #75
10:49 10.07.2022
60 ВЕРНО Е И ЗА АЛКОХОЛА
До коментар #51 от "Дедо Пене":
ИСТИНА Е ДЯДО. МОЙ ПОЗНАТ БАРМАН НА ЗЛАТНИ КАЗА ЧЕ ПРОДАВАЛИ ВОДКА КОСМОС, УИСКИ КОСМОС, КОНЯК КОСМОС, АБЕ ВСИЧКИЯ ТВЪРД АЛКОХОЛ КОСМОС В ТУБИ ОТ ИГНАТИЕВСКИТЕ СИГАНИ. И СЛАДОЛЕДА СЪБИРАТ В ЕДНА БАКА И ХОП ВЪВ ФРИЗЕРА.10:52 10.07.2022
61 ТОВА Е ИСТИНАТА!ТОТАЛАНА ЧИСТКА
До коментар #48 от "Део":
ХОНЛАНДИЯ КУПУВА ОТ АФРИКА НАД 350 000 ТОНА ГОВЕЖДО ПАСЛО В САВАНИТЕ А В БЪЛГАРИЯ ПРОБУТВАТ ГМО ГОВЕДАТА СИ ПО 1500 КГ ДЕТО НЕ МОГАТ ДА СТОЯТ НА КРАКАТА СИ ,ХРАНЕНИ САМО С ГМО ЦАРЕВИЦА,СОЯ И ДРУГИ ГМО СУБТРАТИ. ДА ВИ Е СЛАДКО. НОРВЕЖКАТА СЬОМГА ХРАНЕНА САМО С ГРАНУЛИ. КОТКАТА МИ 12 ГОДИНИ ХРАНЕНА С ГРАНУЛИ И ИМА РАКОВИ ИЗРАСТЪЦИ. ТОВА Е ИСТИНАТА.11:01 10.07.2022
62 Доротея
11:07 10.07.2022
63 Този коментар е премахнат от модератор.
64 на морето дупка
Коментиран от #66
12:25 10.07.2022
65 сирене
До коментар #1 от "Пич":
факт! ако шефа е читав, всичко си заслужава..13:01 10.07.2022
66 дупката на морето
До коментар #64 от "на морето дупка":
Затова агнешкото в България е вносно, защото овчарите станали спасители на плажа.13:48 10.07.2022
67 Kaн Тервел
До коментар #17 от "Нерде Турция":
Колкото е по-евтин един ол-инклузив, толкова е по-ниско качеството и на храната и на питиетата. Няма как да е иначе. И в Турция е така. Аз съм виждал как турчин налива от едно и също кранче Спрайт, Севънъп, газирана вода в YouTube видео правено от руски турист. Но, пак опираме до цената. Няма как да искаш да почиваш за буквално няколко лева на ден и да очакваш висококачествено уиски, водка, оригинални безалкохолни напитки дори и разнообразна храна. Просто сметките не излизат и хотелът ще фалира. То не че има гаранция, че и в скъпия хотел няма да те прецакат, но поне там има някаква надежда за качество, а и основание за претенции предвид платената цена.06:49 11.07.2022
68 ...
Зимата на планината е същата работа.
Интересно защо всички се оплакват само от условията и цените на морето.
Някой бил платил голяма сметка на заведение на плажа............. Ами зимата на Банско да не е евтино един чай 7 лева
07:26 11.07.2022
69 Йо Несбьо
Пица Хат например си изпича пиците от тесто, което се замесва пред клиента, втасва, после се ползват разни големи тавички и всичко минава през пеша, която също можеш да видиш. Не твърдя, че е супер вкусно, по-скоро нищо особено, но поне храната е прясна.
05:37 12.07.2022
70 Този коментар е премахнат от модератор.
71 Пешо от панелката
10:35 27.07.2022
72 Този коментар е премахнат от модератор.
73 Този коментар е премахнат от модератор.
74 Този коментар е премахнат от модератор.
75 МИлиев
До коментар #59 от "ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ":
Най скъпото - бяла рибаАма сериозно ли бе хора ??????
Ай утре отиди в коята там хранителна верига пазаруваш и ми кажи има ли нещо по евтино от бяла риба
Ще се гръмна , честно
18:34 27.07.2022
76 ×××××××
22:03 27.07.2022