Last news in Fakti

20 Юли, 2022 08:07 6 569 6

Илинден е, ето кой празнува днес

  • илинден-
  • св. илия-
  • имен ден

Свети Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк

Илинден е, ето кой празнува днес - 1
Снимкa: Shutterstock

Българската православна църква почита паметта на Св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

Илинден по стар стил се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - един от двамата най-велики старозаветни мъже. В митологичните представи светецът ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата, пише dariknews.bg.

Още от древността християнската църква го нарича "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на второто Христово пришествие". От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Не се ходи на плаж, защото си смята, че на този ден морето взима жертва на този ден.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.

Имен ден празнуват - Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как кой?

    9 2 Отговор
    Градил Илия килия.....!
    Честит празник!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН на ИМЕНЯЧКИТЕ и ИМЕНЯЦИТЕ
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    има ПОВЕРИЕ защото на ИЛИНДЕН
    МОРЕТО взема жертви
    пазете се ХОРА
  • 4 Илиана Раева

    6 1 Отговор
    Днес има имен ден, ще получи подаръци от своите внучета, който. не може да плува, да не влиза в морето, не е задължително, дори. и до шамандурите...!
  • 5 Спомени от оно време

    2 2 Отговор
    Аз си спомням още от времето ,кога учихме История в началните класове преди 50 години, че Илинден е бил на 02 август- ,когато избухва Илинденското-преображенско възстание . Също така "Бабин ден" е на 21.януари, Йорданов-Иванов ден винаги на 06-07- януари,Трифон -Зарезан ВИНАГИ на 14 февруари ,а моят Рожден ден -ВИНАГИ НА 23 ЮЛИ :)))
  • 6 Малинка

    1 0 Отговор
    Честит празник българи! Живи и здрави и с Бог напред да вървим! Амин!