Last news in Fakti

28 Август, 2022 09:51 43 474 33

Историята на най-богатия българин в САЩ, който почина внезапно

  • фил филипов-
  • най-богатия-
  • българин-
  • сащ

Историята на 76-годишният Фил е много пъстра и интересна

От метач до един от най-богатите българи в САЩ. Това е историята на Фил Филипов, който ненадейно си отиде от този свят, пише bg-voice.com.

76-годишният Филипов, когото наричаха “Добрия диктатор” издъхна в дома си в Маями след боледуване в четвъртък през нощта. Филантропът Шефкет Чападжиев и един от най-близките му хора, който е бил на лятна почивка в България, е тръгнал по спешност за САЩ, след като е научил за кончината му.

“Беше най-добрият ми приятел”, каза Чападжиев, преди да се качи на самолета. Погребението на Фил ще е в понеделник. В Германия, Чикаго и родното му село Стрелча се организират събития, които ще отбележат живота на Фил.

Освен много успешен бизнесмен от двете страни на Океана, Фил Филипов беше и един от големите дарители в българската общност. Една от големите каузи, които подкрепяше до последно беше българската църква “Св, София” в чикагското предградие Дес Плейнс.

Филипов участваше и в делегацията, която представи българската общност в САЩ пред Конгреса на Илинойс преди 5 месеца.

Историята на 76-годишният Фил е много пъстра и интересна.

Той е определян за “най-мразения шеф в Германия”, емигрант и щастлив съпруг. Той дели времето си между Америка и останалия свят. Вероятно е най-богатият българин в САЩ.

Фил Филипов е едва на 17 г., когато бяга от България през 60-те години на миналия век. Но не казва, че е заради комунизма. “Ние бяхме на по 17 години, никой не е бил политически. Аз избягах, защото на Запад имаше и коли, и жени, и други работи, които не ни позволяваха в този режим”, откровен е той.

Минава през лагер в Гърция и после отива в Чикаго, където среща Шефкет Чападжиев – един от най-успешните български имигранти в Америка. “Той дойде с 3 други момчета. И още като се запознахме, той беше на 17-18 години – много млад, си дадох сметка, че това момче рано или късно ще бъде нещо със сигурност”, казва Чапата, който беше сред гостите на Фил в “Белажио”.

Чападжиев се оказва прав.

През 1966 година Фил започва като метач във фирмата за подемна техника International Harvestar. Постепенно се издига, а през 1979 година е пратен в офиса на компанията в Париж.

През 1993 година фирмата е купена от Terex Cranes и става една от най-големите в Европа за производство на кранове и подемна техника.

А Фил Филипов вече е президент на компанията.

10 години по-късно напуска и започва собствен бизнес – купува компании в тежко състояние и ги оздравява с брутална дисциплина.

Често го наричат Добрия диктатор. “Такъв съм – без колебание отсича Фил. – И съм много добър в лошо време. Знам как да организирам предприятия. Над 30-40 предприятия съм вдигнал на крака. Последното в Германия “Атлас” преди 6-7 години губеше по 2 и половина милиона на месец, а сега печелим.”

Фил Филипов има заводи в Германия, Китай, Мексико, Франция и България.

Българинът често влиза в сблъсъци със синдикатите – включително и тези в Германия, когато отказва да преговаря с тях като собственик на компанията за кранове “Атлас”. “Аз имам алергия срещу синдикатите, категоричен е бизнесменът. – Синдикатите не плащат на работниците. Синдикатите се раждат, когато мениджърите не си вършат работата.”

Фил обаче казва, че големият удар в живота му не е някоя голяма бизнес сделка… а срещата му с Вероник – неговата съпруга французойка. “Късметът му дойде, като се запозна с Вероник”, казва Шефкет Чападжиев. А Фил не отрича. Според него след всеки успял мъж трябва да има жена. Той посвещава на Вероник цяла глава в книгата си “Философиите на Фил”. Двамата са заедно повече от 25 години.

"Попитах го кой е най-ценният урок, който един мъж трябва да научи за себе си на 70 години? Без да се колебае, Фил отговори така – “Да бъде себе си. Да не забравя откъде идва. Да няма много фукане и най-важното е да знае, че нищо не е вечно.”

Въпреки че живее повече от 50 години в чужбина, казва, че никога не е успял да се почувства на мястото си. “Най-трудното дори и днес е да си чужденец. Много от младите, които са излезнали след 1989-а, разбират, че най-трудното е да си чужденец. Купиш си кола, няма на кого да се похвалиш, няма с кого да пиеш по едно за честито. Аз самолет си купувам и няма с кого. 52 години след това винаги си чужденец. Никъде не е лесно да си емигрант.”

С голямо прискърбие научих, че вчера ни е напуснал Фил Филипов, един голям приятел на България и българската общност в Чикаго.

Едно от нещата, които няма да забравя от срещите ни, беше как с готовност и желание реагира на поканата ми да се включи в делегацията на България в Конгреса на Илинойс тази година.

Вместо обичайните студенина и подозрителност, присъщи на повечето успели хора, той се отзова със сърдечност, позитивизъм и разбиране към възможността заедно с Шефкет Чападжиев, проф. Самуил Рефетов и Томас Лебамов да представим заедно България в Капитолия в Спрингфийлд.

В няколкото ни срещи от него запомних безпределната любов, с която говори за две неща, България и прекрасната му съпруга, Вероник.

Днес мислите ни с Мария са и за Вероник, една прекрасна, деликатна и едновременно с това силна жена, която в действителност беше опората и вдъхновението на обичания от нас Фил.

Ще липсваш на всички ни Фил, благодаря ти за времето, прекарано заедно, за съжаление беше твърде кратко…

Нека Бог даде мир на душата ти."


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 162 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    52 67 Отговор
    Поредния "честен бизнесмен" от Меката на корупцията - САЩ

    Коментиран от #9

  • 2 Бля,бля

    87 23 Отговор
    Постепенно се издига от метач, но как и като какъв не се уточнява ,за образование и акъл също . Историята на Рокфелер в български вариант, но не продавач на ябълки ,а метач. Сега остава метачките във банки да станат техни собственици.
  • 3 Евала

    77 46 Отговор
    Кви,коли кви, жени и т.н.Избягал е да не гние в казармата 2 години.И добре е сторил.Това са най-хубавите години от живота, които не си струва да ги прекараш като затворник.

    Коментиран от #10, #13, #17

  • 4 Груйо

    59 2 Отговор
    Да почива в мир човека!
  • 5 Мамул

    33 51 Отговор
    Успял е да се възползва от българският си ганьовски манталитет на сприхав, навъсен, себичен и егоцентричен човек в свят на либерализъм и демокрация.
  • 6 Рошко

    49 10 Отговор
    Да ме извинявате ама, на 76 години да почине внезапно е па колко на 175 да почине очаквано ли? Живота и смъртта си вървят ръка за ръка
  • 7 Нашите другари влизайки в

    53 16 Отговор
    играта след 1989 г. с големите пари под ръковоството на руските другари избраха да окрадат народа си за да си направят бизнес. Техните пари се печелят в България и се крият в страните на омразния джендъризъм и загниващ свят, който обаче им мирише много хубаво, защото и децата им са там. Поседните си чакат времето да ги призове отново ДС за да досъсипят останалото в Родината. Живеят на Запад, а сърцето име в Москва ! Пфу !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 емо

    32 13 Отговор
    сигурно се казва Филип,ама е решил да си поамериканчи!

    Коментиран от #29

  • 12 Симо

    56 8 Отговор
    Починал внезапно на 76г. и след боледуване!!! Добре, бе журналя. Внезапно почива млад и здрав човек, а не 76 годишен, който е болен. А за другото, всеки агент си има легендировка. Някой стават милиардери след като са започнали като метачи. Други започват като милиардери и завършват като метачи. .....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 доцента

    45 16 Отговор
    Що ми трябваше да уча 20години?Започваш като метач и мечтите са подсигурени.Той,Фил,през онези години,в едно затънтено селце,дето и вестник не са виждали,какво е знаел за коли,жени и живота на "запад"?Пак фантасмагории.
  • 17 Гларуса

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "Евала":

    Да,но всички в казармата бяхме модерни.Остригани.Аз бях модерен 38месеца на военен кораб.
  • 18 Анонимен

    34 15 Отговор
    Лесно е да коментирате тук деца на номенклатурата. Не му е било лесно, годината е 1963, явно ви се пада прадядо и кво знаете, кво е било по тия години. Милицията, милиционерите ходеха по главната и спираха, ако си с минижуп, режеха поли и т. н. И децата им са полицаи, внуците също. Не е лесно навън, ако си сам и са сами и сами навсякъде се оправят от 19 г възраст. Бог да го прости!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Алито от София

    20 2 Отговор
    Може да е богат, но не е най богатия българин в Америка, има един страшно богат българин идва в България да развива бизнес, но нашите хиени политиците веднага се опитаха да го захапат, но човека е много тарикат, и леко се отърва от тях, занимаваше се главно със скъпоценни камъни, имаше връзка с Африка, има и други които се занимават с търговия и със яки заводи
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 незнайко

    19 1 Отговор
    Защо досега не се е говорило за него ? Когато човек почине всички почват да говорят !
  • 23 Ония

    12 2 Отговор
    А как от село Стрелча, Стрелча е град.Но пак и казват уважаеми граждани боклуците се хвърлят на края на селото
  • 24 Не комунде

    16 8 Отговор
    Всички са агенти на ДС прозорливо "командировани " в САЩ и Европа да перат парите на червената ни олигархия.
  • 25 НА ЗАПАД ИМАЛО КОЛИ , ЖЕНИ .............

    15 3 Отговор
    НАЧИ ТУКА ЖЕНИ НЕ Е ИМАЛО ЗА НЕГО !

    Коментиран от #31

  • 26 Дан

    10 1 Отговор
    На това му се вика Ненадейно почти на 80 направо загатка
  • 27 Бай Тошо

    9 2 Отговор
    Всичко се постига с желязна дисциплина, а ние искаме БГ да се развива като сме я оставили на Демокрацията
  • 28 Наблюдател

    13 3 Отговор
    Малииии, добре, че като е почнал като метач не е отишъл да учи в Харвард щото нямаше да оздрави ни една закъсала фирма. Я виж в България какво направиха Харвардците с една закъсала държава
  • 29 Не е точно така

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "емо":

    Фамилията му е Фил.Но понеже иска да се чувства българин я е променил на Филипов.Фил Фил.
  • 30 Димирест

    12 1 Отговор
    Пълен буламач е тази статия, загубено време. От метач станал президент на компанията? Губи се собственика на компанията и неговите наследници?
  • 31 Ох Котьо

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "НА ЗАПАД ИМАЛО КОЛИ , ЖЕНИ .............":

    Не знам кви жени е имало, като бил 25г с жена си! От 76 като махнеш 25г - той се оженил на 51…. А избягал на 17…. Абе, лека му пръст на човека, ама тука журналята за риби ни вземат съвсем ! И тоя градил бил кариера на 60+… то тогава вече си изпуснал и радостта от лицето си!
  • 32 ганю

    2 1 Отговор
    Не почина ами някой му помогна всичко е за пари
    совите не са това което са
  • 33 Факт

    2 0 Отговор
    ма кво прайме тука ?! Я да бягаме в Австрия, Америка ... ! Виж който стигнал ... какви работи прави!!! Чудеса!!! А ние тука ... храним хрантутници - наши, ЕС-овски, натовски, ... и военнопромишления комплекс на щатите даже! (... още се бавят със самолетите дето ги платихме преди 5-6 години!!!) А бе Фил , що не дойдв да изправиш едно българско предприятие ?