Last news in Fakti

11 Септември, 2022 19:14 5 089 13

Появи се нов вид стрида в Черно море

  • стриди-
  • миди-
  • черно море-
  • нов вид-
  • откритие

Стридите, типични за Тихия океан, се оказват пришълци в нашето черноморие

Появи се нов вид стрида в Черно море - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Диви стриди се заселиха във водите на Черно море. Те са нов вид за нашите ширини, много по-големи от отдавна изчезналите.

Всяко лято Иван участва с лодката си в летните практики на студентите и неволно e развил изследователски рефлекс. Именно той открил пришълците в пристанището на Черноморец и повикал учените. Стридата може да се намери на 20 сантиметра дълбочина, залепнала на бетонния кей. Учените веднага я разпознават.

"О, тя е страхотна, виж колко е голяма. Доста са едри, вероятно са на повече от година и половина", казва зоологът проф. д-р Пламен Митов пред БНТ.

Мидата толкова здраво се е захванала, че се изискват усилия да се отлепи от кея. Наблизо се забелязва още една. Но за истинско научно наблюдение, учените трябва да потърсят още екземпляри и да опишат местообитанието им.

"Това е Magallana gigas или Crassostrea gigas - тихоокеанската мида, която се оказа пришълец и в Черно море. Всичките екземпляри са пришълци. В Черно море живее една стрида, която се казва ядлива стрида или европейска стрида, преди малко на плажа тук на пясъка тук намерих една черупка, тя е много малка и сравнена с тихоокеанската стрида, можем да видим каква е разликата", обяснява проф. д-р Пламен Митов.

Дребната черноморска стрида изчезва преди около 40 години. Причините са много. Не стига замърсяването и затиняването на водата, но се появяват смъртоносни паразити. За половин час оглед в пристанището, учените откриват още 5 екземпляра.

"Явно в тази начална форма на колонизиране на мидата те предпочитат твърди и равни субстрати. Намираме ги на много малка дълбочина, между 25 и 75 см .. около тях са най-вече черната мида, видове морски гъби, червени и зелени водорасли. Малки рибки, попчета, морски игли и морски кончета, морски кучки, скариди", казва доц. д-р Любомир Кендеров.

"Вероятно техните ларви са попаднали от морските течения на север от Кримския полуостров, от румънските брегове с мощни течения на т.нар. кримско течение на Черно море", смята проф. Пламен Митов.

Средиземноморската стрида е много адаптивен и устойчив вид. Въпреки това е още много рано да се каже дали само ни гостува или трайно ще се засели тук

"Ако се развият и се получат десетки стотици популации с хиляди екземпляра, тогава вече можем да кажем, че този вид наистина вече се е адаптира към средата и е заел една нова ниша", коментира проф. д-р Пламен Митов.

Като всички миди и тези се хранят, като филтрират водата. И не са особено подходящи за ядене.„


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 горките стриди

    36 0 Отговор
    Преди години така корабите пренесоха рапаните и станаха напаст в Черно море, но "върховният хищник" бързо откри, че стават за ядене и носят луди пари и идете сега да намерите рапани!

    Коментиран от #7

  • 2 Койдозлу

    20 7 Отговор
    Тези миди или стриди както ги наричате са в нашето море от как се помня.
    Колко съм изял от тях само един господ знае.
    А зоологът проф. д-р Пламен Митов явно е чел само книги /не е сигурно/ и рядко вижда морето
  • 3 Идват

    26 2 Отговор
    От Украйна. Дочули че има луксозни хотели за тях
  • 4 бай Пантелеймон наследникът на бай Иуп

    21 3 Отговор
    ами ние ги хапваме отдавна ! не са толкова нов вид но 6том професора казва зна4и е така.
  • 5 Сега

    25 0 Отговор
    Наред са омарите !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мнк

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "горките стриди":

    Верно, че няма кьорав рапан.

    Коментиран от #10, #13

  • 8 Под секрет

    14 1 Отговор
    Да ви кажа има и ферми за тези големи стриди по българското черноморие.

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Койдозлу

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Под секрет":

    А добър ден.
    Кажи го на зоолога проф. д-р Пламен Митов.
  • 10 Койдозлу

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мнк":

    На Искаро и Витоша рапани няма
    Те са в морето.
  • 11 Кафявата лагуна

    7 5 Отговор
    Гърмящи противокорабни стриди от Украйна.
  • 12 Хрис

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Под секрет":

    В Русия, основно по Кавказките брегове съществуват ферми за развъждане на стриди със стопанска цел. Използват се ларви на ядлива стрида от Далечния изток. От няколко години се правят опити за получаване на материал за отглеждане на черноморската стрида. Преди много години, когато се появи рапаната (пришалец в.Черно море) хората я считаха, че не е ядлива, но после се оказа, че една част от тялото й е голям деликатес.
  • 13 БатП

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мнк":

    Къде няма? Като искаш, в Слънчев бряг се вадят с килограми в момента. Говоря за август това лято. Пак са плъзнали.