Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 13:32 1 008 4

Обучиха мозъчни клетки да играят видеоигра (ВИДЕО)

  • мозък-
  • мозъчни клетки-
  • мозъчна активност-
  • симулация-
  • игра

Екипът от учени показа как мозъчните клетки могат да показват интелигентност дори и в епруветка

Обучиха мозъчни клетки да играят видеоигра (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Учени, работещи в сферата на неврологията, показаха как мозъчни клетки, изолирани в епруветка, може да се обучат да играят компютърната игра Понг, която е симулатор за тенис на маса, съобщи ДПА.

Екипът под ръководството на "Кортикал лабс" в Мелбърн, Австралия, съставен от специалисти от австралийски, британски и канадски институции, съобщава, че изследването показва как мозъчни клетки в стъкленица могат да изпълняват задачи.

За експеримента специалистите са използвали мозъчни клетки от миши ембриони и човешки мозъчни клетки, извлечени от стволови клетки. Те са се развили върху микроелектроди, които могат да ги стимулират и да разчитат активността им.



Близо 800-те хиляди неврона са поставени в симулиран свят на игри, имитиращ аркадната игра Понг, се посочва в публикацията за изследването в специализираното издание "Нюрон".

"Показахме, че можем да взаимодействаме с живи биологични неврони по начин, който ги кара да променят активността си и това води до нещо, което напомня интелигентност", каза водещият автор на изследването д-р Брет Кейгън от "Кортикал лабс".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Религията на Пича

    2 1 Отговор
    ДА ЖИВЕЯТ НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И СЛАВА НА САЩ И ДЕМОКРАЦИЯТА НА ГОСПОЖА ДЖОУЗЕФИНА БАЙДЪН
  • 2 Джойстик

    2 0 Отговор
    В мрежа ли играят или офлайн?
  • 3 мда

    1 0 Отговор
    Всяко дете го прави това. Без разни статии с импакт фактор или каквото е там.

    Коментиран от #4

  • 4 А кой е измислил човек да прави това?

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "мда":

    Скоро ще ги срещнем !