Last news in Fakti

12 Ноември, 2022 17:10 3 279 7

Какво се крие зад желанието ни за сладко?

  • сладко-
  • хранителна зависимост-
  • здраве-
  • хроничен стрес

Според диетолог желанието за сладко показва, че човек изпитва хроничен стрес или подсъзнателно търси да облекчи умора

Какво се крие зад желанието ни за сладко? - 1
Снимка: Shutterstock

Често сме привлечени от храни с определен вкус: солено, сладко, кисело и т.н. В този случай организмът съобщава, че е настъпил вътрешен дисбаланс, пише utro.ru, цитиран от "Дарик".

Според диетолога Светлана Перес е важно вкусовете да са балансирани и да няма хранителна зависимост. Според нея желанието за сладко показва, че човек изпитва хроничен стрес или подсъзнателно търси да облекчи умората чрез шоколада.

„Шоколадът съдържа аминокиселината триптофан (помага за преодоляване на умората). Също повишава нивата на серотонин, допамин и окситоцин. По правило искаме сладко не само когато сме стресирани, но и когато имаме остър дефицит на магнезий, хром и фосфор“, казва специалистът.

Сладка е не само захарта, но и поливалентните алкохоли, фруктозата и лактозата. Това може да предизвика "блокаж" в тялото на ниво кръвообращение, храносмилане, дишане, предупреждава Перес.

Психологът Иля Шабшин обяснява как да се отървем от навика да ядем сладкиши. Той смята, че без осъзнаването на проблема е безполезно да се променят хранителните навици.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 1 Отговор
    Сладкото е енергия за мозъка!Самият мозък лъже сетивата за да си го набави!
  • 3 мани мани

    5 2 Отговор
    вземат сладко, за да се успокояват ... под силен стрес са, яко нерви, притеснения, болести си имат ... все пак трябва да си регулират кръвната захар и да хранят бактериите в тялото си :) язваджиите нагъват и те сладко ...
    все едно си пускате атомна бомба в организма като ядете сладки неща ... само тъпото киро брейка ще ви кара да ядете тая отрова :) аз умникът ви препоръчвам да ядете мед, който е захаросан ... има един дето не се захаросва и не е менте, ама вие няма да можете да го разпознаете :) инак енергия се набавя по друг начин, а не с ядене на тая отрова! истинският шоколад е черен и хич не е сладък :) та ... препоръчвам, ако толкоз ви се яде сладко да нагъвате по 1-2 лъжици мед и истински шоколад ... едно време имахме истински марципан и той що годе ставаше за ядене ... останалите сладки неща са мор за тялото! ай от мен да мине, понеже съм добър, позволявам ви да хапвате по 1 лукче за деня :)

    Коментиран от #4

  • 4 Име

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "мани мани":

    А сладкото изкушение, наречено халва може ли?Тавите с бели и кафяви халвички – пъстрота от сладост!
  • 5 глоги

    0 0 Отговор
    Според диетолоЖКАТА Светлана Перес...
  • 6 хоминид

    0 0 Отговор
    За халвата питайте майстора й-Халваджиян.
  • 7 муцунка

    0 0 Отговор
    позволявам ви да хапвате по 1 лукче за деня.....ЛУКЧЕТО Е БОНБОН И СЕ СМУЧЕ,А НЕ СЕ ХАПВА. ДА ХАПВАШ,ОЗНАЧАВА ДА ДЪВЧЕШ И ПРЕГЛЪЩАШ.