Last news in Fakti

3 Декември, 2022 12:37 2 703 8

Най-старата костенурка в света отбеляза 190-ия си рожден ден

  • костенурка-
  • най-старата-
  • рожден ден-
  • 190 години

Костенурката живее от 1882 г. на британския остров Света Елена

Най-старата костенурка в света отбеляза 190-ия си рожден ден - 1
Снимка: Shutterstock

Джонатан, най-старата костенурка в света, отбеляза 190-ия си рожден ден на британския остров Света Елена в Атлантическия океан заедно с местните хора, които отпразнуваха празника в петък, съобщи АФП.

"Помислете за това, ако се е появил на бял свят през 1832 г., Господи, колко се е променил светът оттогава", казва Джо Холинс, пенсиониран ветеринарен лекар на острова, който се грижи за костенурката.

"Световни войни, възход и падение на Британската империя, губернатори, крале и кралици, които са се наследявали, толкова е удивително", каза той.

Джонатан, който е поне на 190 години, е най-старата известна костенурка и най-старото известно живо животно, обитаващо сушата. Вписан е в Книгата на рекордите Гинес, пише БТА.

Костенурката живее от 1882 г. на острова и възрастта ѝ не е точно известна. Снимка, запечатала пристигането ѝ на острова, сочи, че животното вече е било на поне 50 години при пристигането си. Сега живее в резиденцията на губернатора заедно с други три костенурки - Дейвид, Ема и Фред.

Жителите на острова организираха тридневни тържества за рождения ден на Джонатан. В събота ще му бъдат предложени любимите зеленчуци, а в неделя ще има и торта. Специална пощенска марка е валидирана на острова в чест на празника. Костенурката вече е на монетите от пет цента и върху имиграционните печати.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧРД

    12 0 Отговор
    на баба Костенурка !
  • 2 мани мани

    19 0 Отговор
    хрупка си и вика: ще ви надживея, копелетаааааа :0
  • 3 детелини, вкусни детелини-и

    2 0 Отговор
    Ама как само е захапала микрофоня.
  • 4 мани мани

    12 0 Отговор
    те носят старият първоизначален геном ... първите са живеели стотици земни години ... ние сме по-скорошни :) прецаканите от създателя :) едва достигаме до 70-80-90г. ... кви сме смешни твари хахахха мислещи се за нещо мноу по-така ... нисши твари сме си!
  • 5 Патето Яки

    5 0 Отговор
    родена на 3-ти декември - браво мисирки
  • 6 хаберих

    6 0 Отговор
    Костенурките се излюпват от яйца,а не се раждат от тяхна майка. Те са от разред "влечуги".
  • 7 фейк

    8 1 Отговор
    Най-старата костенурка е Лили Иванова !
  • 8 СТАМАТ MAГАPETO

    6 1 Отговор
    колкото й да е стара тая костенруска не е по стара от лили иванова, защото баба лила е пяла още на египедските фараони дето са погребани под пирамидите