Last news in Fakti

13 Декември, 2022 13:57 2 136 2

Витамин D пази мозъка от отслабване

  • витамини-
  • витамин d-
  • мозък-
  • мозъчна дейност-
  • мозъчната функция-
  • деменция-
  • алцхаймер

Учените се опитват да намерят връзката между нивата на витамин D и предпазването от старчески болести на мозъка

Витамин D пази мозъка от отслабване - 1
Снимка: Shutterstock

В проучване са изследвани проби от мозъчна тъкан на 209 участници в напреднала възраст. Експертите оценяват когнитивните умения на участниците, които нямат умствени увреждания, и анализират промените в мозъчната тъкан след смъртта. Изследователите са съсредоточили вниманието си върху наличието на витамин D в четири области на мозъка - две от тях са свързани с промени, характерни за болестта на Алцхаймер, една - с някои форми на деменция, и още една, която не е свързана с деменция или съдови заболявания.

Установено е, че здравословните нива на витамин D в четирите области на мозъка могат да се свържат с подобрени когнитивни способности. Въпреки това нивата му в мозъка не са свързани с нито един от маркерите на болестта на Алцхаймер, включително натрупването на амилоидни плаки или микроскопични инсулти. Това означава, че все още не е ясно как точно витамин D може да повлияе на мозъчната функция, пише БГНЕС.

В бъдещи проучвания учените планират да проведат експерименти с по-разнообразни групи от хора. Изследователите очакват, че работата им ще доведе до по-добро разбиране на ролята на витамин D за предотвратяване на деменцията.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 попара

    4 0 Отговор
    Витамин D пази мозъка от отслабване. ДАНО МОЗЪКЪТ ДА НЕ ТРЪГНЕ НА ФИТНЕС!
  • 2 ГОЛЯМ СМЯХ

    1 0 Отговор
    като види човек кои е автора и статийте му и му се изяснява че му лиспва много от тоя витамин D