Last news in Fakti

18 Декември, 2022 22:00 6 909 25

Аржентина - страната на щастливите хора

  • аржентина-
  • буенос айрес-
  • танго-
  • футбол-
  • вино-
  • месо-
  • ла бока

В Аржентина животът върви в ритъма на тангото и футбола!

Аржентина - страната на щастливите хора - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Всеки квартал в Буенос Айрес носи свои цветове и форми

Градът на "добрите ветрове" - Буенос Айрес - столицата на Аржентина с население от почти 2.9 милиона души. В превод от испански Buenos Aires буквално означава "добри ветрове". И наистина, бризът там е благ и нежен, галещ в магичен ритъм всеки, който се е докоснал до забележителната страна Аржентина. Всъщност пълното име на града на испански е Ciudad de la Santisima Trinidad y Puerto de Nuestra Senora de Santa Maria de los Buenos Aires - в буквален превод означава "град на Св. Троица и пристанище на Св. Богородица Дева Мария на Буенос Айрес". Колко очарователно и романтично! Какъвто е и самият град, в който се влюбих.

Пристигнах в Буенос Айрес след почти 17-часов полет с едно прекачване. Таксито ме караше към хотела, а таксиметровият шофьор не млъкваше през целият път - нещо много типично за латиноамериканците. Хотел "Urban" беше уютен и приветлив, персоналът - много учтив. Без да губя време тръгнах на проучвателна обиколка. Буенос Айрес винаги ми е бил интересен със своята култура, история и архитектура. Всеизвестен факт е, че много от сградите са построени в европейски стил. Но това, което видях, ме впечатли трайно и завинаги. В квартала Реколета, където отседнах, сградите бяха подредени, средно високи, много спретнати и чисти, със стегната ненатрапчива архитектура, овални балкони с колони, украсени със статуи, с магазини под всяка кооперация. Тротоарите - с масивни дървета, предимно дъбове и палми, под чиято гъста сянка се приютяват стотици кафенета. Всеки от 50-те квартала в Буенос Айрес е абсолютно различен, и ако запомните архитектурата на своя, няма начин да се загубите. В "Палермо" например, блоковете са високи, с резки геометрични форми, предимно равнобедрени триъгълници, ярко оцветени в различни цветове. В "Сан Телмо" ще видите високи небостъргачи с огледални блестящи стъкла, овални, квадратни и във формата на полукръг. В центъра на столицата ще ви направи впечатление "моливът" - обелиск на свободата, който е важен исторически обект за аржентинците. Внушителната църквата Сан Игнасио, ботаническата и зоологическа градина, както и множеството квартали с тесни улички също са сред забележителностите на града. Изумих се от булевардите в Буенос Айрес - широки улици с няколко платна във всяка посока и с перфектна настилка. Интересен факт е, че булевардът "9-ти юли" е един от най- широките в света с общо 18 ленти - по 9 във всяка посока. Сред основните туристически забележителности е главният площад Plaza de Mayo, където се намира президентският дворец Casa Rosada. Важно място не само за правителството и президента, но и за стотици разглезени гълъби, които минувачи и туристи щедро хранят. Прекрасните фонтани и просторната градина на площада ви карат да се чувствате не като пред президентския дворец, а на място за отмора.

По обед всички минават на червено вино

Аржентина е прекрасно място за забавления

Многобройните кафенета по тротоарите денонощно са пълни с хора. Животът кипи в истинския смисъл на думата. Приятно е, когато виждаш сутрин дами на преклонна възраст с бели рокли или панталони, с къси прически, червило на устните, стилни обеци и гердани и малки чантички, а джентълмените - с костюми, фишута и вестник под мишница. Сядат в кафенетата и с изискан маниер пият сутрешното си кафе, учтиво поздравявайки се един друг и разговаряйки със съседите по маса. Мъжете детайлно обсъждат новините във вестника и говорят за политика, дамите сърбат кафенцето и коментират магазините, след което по двойки се уговарят кой концерт ще посетят през уикенда. А сервитьорите тичат напред и назад, носейки кафе след кафе с чаша вода и малък сладкиш. По обед всички минават на червено вино. Тогава улиците оживяват и се превръщат в дансинг. Във всяко кафене, в парковете, в градинките, пред паметниците, на пазарчетата зазвучава ритъмът на тангото! Музиканти свирят на живо или пускат музика от преносимите уредби. Млади и стари, бедни и богати, малки и големи, можещи и не можещи, гъвкави и сковани, чужденци и местни - всички танцуват! Във всяка агитка в парковете и кафенетата има по един професионалист, който ви повежда в правилната стъпка - само се отпуснете и ще се слеете с ритъма.
Невероятно преживяване!

"Да благодарим на Диос с радост и веселие"

Преживях го отново и отново, но този път в колоритния квартал "La Boca", известен с цветните си къщурки от тенекия. Това е мястото, където повечето имигранти от Италия и Испания са се установявали след пристигането си в града. Изумителна красота - всяка тенекиена къщичка е боядисана в поне пет цвята, дори вратите и прозорците са в различен цвят. Убедена съм, че тук никой не страда от депресия или носталгия. Тези луди окраски и тази щура шарения ни пренасят в един напълно различен свят, който може да се отъждестви само с една дума - щастие! Истинско щастие е да се разхождаш из кварталчето Ла Бока, където многонационалната тълпа идеално се вписва в шарения пейзаж с мажорно настроение. Художници са пръснали картините си по оградите, на сергии се продават тениски и шапки с лика на революционера Че Гевара, непознати танцуват танго на всеки ъгъл, възрастни жени в красиви шапки продават плетени на една кука дантели, малчугани пробутват лотарийни билети. И навсякъде звучи танго! Имах чувството, че съм на карнавал. Купонът по улиците на Ла Бока не спираше. Попитах един от сервитьорите в най-култовото кафене - Caminitо Havanna, дали не е някакъв празник. Хуан /така пишеше на табелата на гарсона/ ми каза, че "всеки ден от живота ни е празник, защото сме все още тук и затова трябва да благодарим на Диос /Господ/ с веселие, да му покажем, че сме щастливи за неговата щедрост". И така, от кафене на кафене в ритъма на тангото стигнах до родната къща на Диего Марадона и до звездния стадион на култовият футболист. Изобщо не се учудих, когато ги видях боядисани в ярките багри на синьо и жълто. Многобройните туристи се бутаха за сувенири и тениски с -10, но дори и блъсканицата сякаш беше в ритъм.

Love story с жираф и щраус

Уморена от тълпата, реших да си отдъхна във втората по големина зоологическа градина в света. Изключителен ред и дисциплина царят още с влизането в зоопарка. Абсолютно е забранено внасянето на храна отвън, а за да останат доволни и животните, и посетителите, на входа се продават специални разфасовки храна за различните видове животни и птици. Семействата прекарват в огромния зоопарк по цял ден. Тук има десетки кафенета и ресторанти и полянки, на които посетителите могат да си направят пикник сред животните. Видри, зайци, лами, пернати, както и големи, но безобидни игуани, се разхождат на свобода сред хората. Децата им се радват, галят ги и усещат радостта от докосването до природата. Условията, в които се гледат животните в зоопарка на Буенос Айрес, са като в истински резерват - просторни, огромни помещения, поляни, на които дори не се виждат оградите, големи водни пространства, езера и островчета - петзвезден рай за обитателите. Най-респектиращи са гигантските костенурки на 150 години, които пред очите ми изядоха по няколко килограма моркови, ябълки и зелки.

В зоопарка разказват впечатляваща love story. Преди години докарали щраус, но мястото му още не било ремонтирано. Затова временно го сложили при жирафа, който разполагал с огромна площ. Щраусът и жирафът така се привързали един към друг, че когато гигантското пернато трябвало да отиде в новия си дом, жирафът се поболял и престанал да яде. Щраусът пък издавал неописуеми звуци, които нарушавали покоя на всички животни и те започвали да вият. Това продължило няколко седмици - жирафът в гладна стачка, а щраусът - с истерични крясъци. Гледачите се принудили отново да ги съберат. Така обстановката се укротила, а щраусът и жирафът заживели в прекрасен синхрон.

Роза за Евита Перон

От зоопарка взех такси и казах на шофьорът да ме закара до хотел "Urban". Веселякът ме погледна в огледалото и попита до кой от всичките, в града са три. Не знаех, че са верига. Зачудих се какво имаше пред хотела и се сетих, че е пред гробищата. "Така кажи - "чика", всички сме натам!" Хареса ми чувството му за хумор. Но е факт, че гробищата в Буенос Айрес са една от основните забележителности. Там училищата водят децата, посещават ги студенти и туристи, за да видят изумителните скулптори, които са истинско произведение на изкуството. Имате усещането, че сте в музей. Направих дълга обиколка по алеите в търсене на гроба на знаменитата Евита Перон, влязла в историята като "закрилницата на безризите". Намерих я, положих роза и докато вървях към изхода, забелязах, че вече се смрачава. Нямаше други хора, загубих се в лабиринта на алеите между паметниците на ангели, личности и униформени, заобиколена от безброй котки със светещи очи. В далечината отново се чуваха звуците на тангото, които ставаха все по-близки и силни. Следвайки ги се озовах на изхода до магазинчето за сувенири и свещи.

Изкуството на стека и рисуваните ботуши

Местните казват, че ако си дошъл до Аржентина, трябва да ядеш "карне де бифе" / телешки стек/, да пиеш червено вино и да танцуваш танго. Иначе пътуването ни е било безсмислено. Аржентинският телешки стек е уникален и единствен в света, твърдят познавачите на кулинарното изкуство. Телетата и биволите се отглеждат в луксозни ферми, където са подложени на много грижи и висок контрол. Месото се обработва прецизно по специална технология, има винаги свеж червен цвят. Приготвя се на бавен огън, в пещ или на дървени въглища. Стековете се предлагат добре изпечени или полусурови.

Световно известното аржентинско червено вино "Малбек" задължително върви с крехкото и сочно месце. Цялата крайбрежна ивица на Буенос Айрес е застроена с ресторанти, които вечер се пълнят с посетители. Резервацията е задължителна, иначе сте обречени да чакате на дълга опашка. По трима сервитьори обслужат една маса. Предястията, разядките, хлебните пръчици, хлябът и водата се поднасят без да ги поръчвате. Те са задължителни и лекичко се вписват към сметката. Задоволете апетита си с един хубав телешки стек и бутилка червено вино. Наслаждавайте се на океанския бриз и на факта, че сте в града на "добрите ветрове".

Не може да не споменем и невероятните изделия от телешка кожа, които са запазена марка на страната. Аржентинците са майстори на рисуваните кожени якета и ботуши.

На брега на океана в един от кварталите на Буенос Айрес е разположен най-големият завод за ръчна обработка на телешка кожа. В него работят хиляди работници - от кроячи и шивачи до майстори-художници. В завода се произвеждат ръчно чанти, аксесоари, якета, манта, ботуши, боти и обувки. Уникалното е, че всички модели се шият на ръка, а кожата не просто се оцветява, а се рисува от художници с уникални орнаменти. Дори в един чифт двата ботуша не са еднакви, защото художникът просто си рисува върху кожата, а кроячът и шивачът завършат изделието. След кроенето шарките никога не могат да съвпаднат. Това прави продукта уникален в истинският смисъл на думата. Много от работниците в този завод са сирийци, имигрирали отдавна в Аржентина и утвърдили се в коженият бизнес. Освен бутикови изделия от телешка кожа, на пазара се предлагат и други, по-евтини сувенири - от малки портмоненца и калъфи за очила до кожени шноли за коса и карта на страната.

Ла Бока

Къщурка малка, цветно синя,
В безумната красива Аржентина.
Къщичка от тенекиени мечти,
А вътре в нея сме само аз и ти...

Танго звучеше от къщичката синеока,
Ах, как ми липсва кварталчето Ла Бока!
Живот в палитра аржентинска потопен,
С танго любовно от багри озарен...

Оля Ал-Ахмед


Дойде време за чаша вино преди път

Закъснявах за самолета, бяха сменили времето, а аз не знаех. Тръгвах си с тъга като при раздяла с любим човек. Тангото звучеше и по радиото в таксито, което се движеше с бясна скорост към летището. Тангото звучи и до днес в сърцето ми. Това е Аржентина - цветна и шумна, аристократична и стилна, напоена с червено вино, във вечният ритъм на танца на любовта.

Испанците търсили Сребърните планини

Буенос Айрес е разположен на десния бряг на река Ла Плата (Сребърната река) при нейното вливане в Атлантическия океан. Един особен град, своенравен, величествен и много аристократичен, нетипичен за селищата в Латинска Америка. Около 81% от населението на Аржентина е с европейски произход. За разлика от повечето латиноамерикански страни, там има относително малко метиси. Броят им е нараснал през последните десетилетия в резултат на засилената емиграция от Парагвай и Боливия. Жителите на столицата са главно аржентинци от испански и италиански произход, макар че има общности с арабски корени - предимно сирийци и ливанци, еврейски, арменски, китайски и корейски произход. Местното население е съставено от представители на около 35 индиански племена, основно от групите мапуче, кечуа, тоба, гуарани, уичи, диагита, мокови и хуарпес.

Името Аржентина идва от латински: argentum (сребро, плата на испански език). Туземците дават сребърни подаръци на оцелелите корабокрушенци от експедицията на Хуан Диас де Солис. Така възниква легендата за Сребърните планини, широко разпространена сред първите европейски изследователи на Рио де ла Плата.

Историята разказва, че морякът Хуан Диас де Солис, пътуващ под испански флаг, е първият европеец, стигнал до Рио де ла Плата през 1516 г. и обявил земите за испанско владение. Неговата експедиция приключва след като е убит по време на атака от местното племе чаруа, което днес живее в Уругвай. Лека по-лека страната се пълни със заселници от Испания и Италия.

Днес Аржентина е като палава девойка, като пъргава футболна топка - неуловима в ритъма на тангото и замаяна от руйното червено вино.

Автор : Оля Ал-Ахмед

В ритъма на тангото

Кварталчето "Ла Бока"

Стадионът на който е играл Диего Марадона


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Делю Хайдутин

    23 4 Отговор
    Щастието не е в парите.

    Коментиран от #3, #17

  • 3 Ъхъ

    35 4 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Щастието е в количеството им! Явно не ги управляват от ЛГБТ и Козяк, щом са щастливи и имат успехи!
  • 4 Мисир

    26 5 Отговор
    Статията, която подготвихме и не можахме да пуснем в -айномета беше със заглавие "Франция - страната на щастливите мултикyлти многополови"
  • 5 Мдааа

    32 11 Отговор
    Когато излезем от НАТО и гейсъюз и ние ще имаме добри футболисти и ще сме щастливи!

    Коментиран от #15

  • 6 1111

    2 0 Отговор
    В Раперсвил има голяма колония архентинос ,
  • 7 невярна информация

    9 15 Отговор
    .Статията е тенденциозна и дори невярна. Аржентина е бедна държава, с бедно население, висока инфлация, безработица, хаос. Навремето имаше фашистка хунта- 1976-1982г. Хунтата осигури първата световна титла на футболния отбор на тази държава.На финала стигнаха с мошеничества и помощ от съдиите, на самия финал свиреше съдията Гонела- от Италия, това бе последният му мач- срещу Холандия , яко пидпираше аржентинците-груби, нагли, с непристойно поведение.Холандия бе с две класи по-добър отбор.

    Коментиран от #11, #24

  • 8 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    13 0 Отговор
    Ноо хубав пътепис Оля, са освен че Евита Перон е символ на Архентина, след Втората Световна на името Ева Перон е открита “банкова сметка” в ена от Швейцарските Банки, на която Банкова Сметка с името на известната Аржентинска певица е начислена сумата от 800 000 000 милиона $$ US “долара”, по нареждане на Otto Johann Anton Skorzeny, Austrian-born German SS- Officer.
    Ото Скорцени е човекът който е бил в разпореждане за така наречената ODESSA Network, или Organisation Der Ehemaligen Ss-angehörigen, (German: "Organization of Former SS Members")
  • 9 Мдааа

    29 3 Отговор
    Мъже танцуват с жени, нямат джендъри, които да им правят живота нещастен!
  • 10 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    9 0 Отговор
    През Швейцарската Банкова Сметка на Ева Перон, Ото Скорцени успява да измъкне от Наци Джермани ноо ЕсЕс офицери и да ги прехвърли в Латинска Америка, Бразилия, Аржентина и други държави.
  • 11 Соваж бейби

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "невярна информация":

    Това и мен ме шокира ,реших да не пиша нищо .Видях какво сте писали и ви подкрепям !Била съм там ,хубаво е на някой места ,на по голямата част бедност ,мизерия в Столипиново и другите подобни квартали в България са по щастливи и модерно устроени ,инфраструктура майко мила .....Хубава храна и музика ок,пари за ток и газ не плащат зимата ,пак ок.Та това им е само песни и танци като в Бразилия ,Куба рита топка и танцува или музикант .

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Госあ

    15 5 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    И в Париж на много места е бедност и мизерия 😉
  • 13 един от стадото

    12 3 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    ..и да не забравяме. Фолклендската война Аржентина с френски самолети със френски ракети показа на англичаните как се танцува аржентинско танго..

    Коментиран от #19

  • 14 Диамантената ръка

    19 0 Отговор
    Една от най богатите държави навремето, докарана до няколко фалита в последните 50 г. за жалост.
  • 15 мдаааа

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мдааа":

    Да си жив и здрав , докато Русия станат световни шампиони ...🤭

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДА АМА НЕ

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Парите не могат да купят щастие,но могат да ти го донесат.....вЕрвай ми.....
  • 18 Топалов

    6 1 Отговор
    Много хубав пътепис! Браво! Не знам за политиката и футбола, но пътеписът е страхотен!
  • 19 премъдри

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "един от стадото":

    бъркаш са...англетата прекосиха половината свят и за 2 месеца си върнаха островите, където междувпрочем живеят само потомци на английски заселници

    Коментиран от #20

  • 20 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "премъдри":

    върнаха верно, но не минаха метър. Маги Тачър една кофа сълзи проля половината в ефир. Колкото и да е желязна лейдито я заболя. За затрупаните английски миньори и дума не обели, но за загубите там е хълцала..Иначе аржентинските Миражи и Супер Етандери са се връщали като делтапланери, почти без гориво, а Екзосето им разказа играта на ингилизите. Според мен френското оръжие е по добро от английското. Доказано в конфликтите и войните след ВСВ
  • 21 Россия 🇷🇺 ZV

    3 1 Отговор
    Много ме кефи че спечели Аржентина.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Те като нас.РИТАМА,на,,Пайнера,Черешката,на тортатъ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Позитивна

    0 0 Отговор
    Интересна и добре поднесена история на едно приятно пътуване. Всяко място по света има своите добри и лоши особености, важното е при посещението им човек да вижда и оценява тяхната красота и уникалност. Това е въпрос на вътрешно усещане и душевна настройка на пътуващия. Ако се търсят нередностите и лошите страни на градовете, държавите, които посещаваме, защо да пътуваме, това ще е едно тъжно и потискащо преживявване. Позитивност, лежерност и ведро отношение са нужни на туриста. Тези качества откривам в авторката на статията, които ми допадат, както и всичко написано по случая. Предстои ми пътуване до Буенос Айрес и написаното ме кара да го очаквам с приятно нетърпение.