Last news in Fakti

22 Декември, 2022 13:56 1 905 2

Непознатата история на коледните чорапи

  • коледа-
  • чорапи-
  • коледни чорапчета-
  • история-
  • традиция-
  • декорация

Как коледните чорапи станаха част то декорацията и традицията на празника?

Непознатата история на коледните чорапи - 1
Снимка: Shutterstock

Кога, ако не по Коледа, ще приютите и ще украсите дърво по средата на дома си?

Коледните традиции правят празника уникален - от окачването на коледни чорапи до целувката под имела. Всяка година украсяваме дома си с гигантски чорапи, но откъде идва тази традиция? И как е станала толкова популярна?

Тук ще разгледаме историята на коледните чорапи.

История на произхода на коледните чорапи тръгва от Турция.

Чували ли сте някога историята за първия Дядо Коледа? Тази история не го представя като дебел мъж в червен костюм. В нея се разказва, че той е бил епископ от гръцки произход в Мира, Турция. Името му е Свети Никола и се смята, че той е поставил началото на тенденцията да се окачват коледни чорапи.

Няма писмени сведения за тази легенда, но историите се предават от поколение на поколение.

Легендата разказва, че Свети Николай искал да помогне на един мъж със зестра за дъщерите му, без която те нямало да могат да се омъжат. За съжаление той знаел, че човекът е горд и ще отхвърли парите, ако му ги предложи директно.

В крайна сметка Свети Николай измислил сигурен план. Когато настъпила нощта, той се качил на покрива на човека и пуснал през комина торба с монети. Оказало се, че семейството на мъжа било окачило чорапите си на камината, за да съхнат. Когато торбата се спускала, някои монети паднали във висящите чорапи.

Една от версиите на историята гласи, че Свети Никола е хвърлил торбичките със златни монети в къщата на мъжа през прозореца, а според друга - че Свети Никола е пуснал монетите директно в чорапите.

Така или иначе, и трите истории имат едно общо нещо: висящите до камината чорапи и Свети Николай, който пуска монетите.

Така се ражда традицията да се окачват коледни чорапи за подаръци.

По-малко известната холандска легенда.

Съществува по-малко известна история за произхода на коледните чорапи.

Всяка година Дядо Коледа и неговият помощник Зварте Пит акостират в различен град в Нидерландия. Развълнуваните деца, които търпеливо чакали пристигането им, оставяли навън дървените си обувки, пълни със сено и моркови за животните.

Дядо Коледа намирал това за грижовен жест и пълнел дървените обувки с подаръци за децата. Смята се, че когато холандските емигранти се преместили в Америка, те донесли със себе си традицията на Дядо Коледа и заменили дървените обувки с чорапи.

Еволюцията на коледните чорапи.

Коледните чорапи не винаги са изглеждали като тези, които познаваме днес. Хората окачвали обикновени чорапи над камината с надеждата да намерят подаръци на Коледа сутринта. Скоро това отстъпило място на по-големи чорапи, които да съдържат повече подаръци.

В днешно време по време на Коледа най-често на камината ще видите да висят специални чорапи с размер по-скоро на ботуши и с разнообразен и пъстър дизайн.

Какво символизират коледните чорапи?

Коледните чорапи символизират една от основните ценности на Коледа - щедростта. В края на краищата именно щедростта на Свети Николас поставя началото на тази традиция. Свети Николас посвещава живота си на това да помага на нуждаещите се.

Смята се, че мълвата за случилото се с човека се разнесла и скоро все повече хора оставяли чорапите си да висят край камината.

Какво се поставя в коледния чорап?

Можете да следвате традицията, поставена от Свети Николас, и да пуснете няколко монети в коледните чорапи. Но повечето хора днес предпочитат нещо по-модерно и по-лично, което да бъде специално за тях.

Ако искате да впечатлите близките си с нещо по-лично, можете да следвате правилото за петте принципа при подаръците. Можете да включите по един от всеки. Когато търсим подарък за някого, принципите съветват, че трябва да се спрем на:

  • 1. Нещо, което е нужно
  • 2. Нещо, което е желано
  • 3. Нещо за четене
  • 4. Нещо за носене
  • 5. Нещо за правене/занимание

Кога трябва да отворите коледните си чорапи?

Някои хора смятат, че трябва да отворите коледния си чорап на Бъдни вечер. Докато други смятат, че трябва да изчакате до сутринта на Коледа. В крайна сметка всичко зависи от семейната ви традиция.

Малките деца в семейството обикновено нямат търпение да погледнат какво се крие в коледните чорапчета, както и под елхата, заради което се будят толкова рано на Коледа.

В края на краищата празнуването на традициите с приятелите и семейството прави празника още по-уникален и запомнящ се, отбелязва thefactsite.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ристю

    1 1 Отговор
    Дали ще е добре да оставя чорапите си,които съм носил цяла седмица в ботушите,като съм бил цур арбайтен?
  • 2 Теодора

    1 1 Отговор
    Има няколко грешки!