Last news in Fakti

10 Януари, 2023 17:15 90 150 87

Защо препоръчват да не купуваме банани, ако номерът на лепенката започва с 8?

  • банани-
  • лепенка-
  • 8-
  • гмо

Вижте какво означават номерата на лепенките върху плодовете

Защо препоръчват да не купуваме банани, ако номерът на лепенката започва с 8? - 1
Снимка: БГНЕС

Бананите са едни от плодовете, които се консумират най-много в момента. Любим на много този продукт има приятен вкус и куп полезни свойства. Това, за което не се замисляме обаче, е какво всъщност означават номерата на лепенките върху бананите. Според експерти те са изключително важни и трябва да ги следим, защото те показват как са гледани плодовете.

Ако плодовете имат етикет, на който са обозначени 3 или 4 цифри, това означава, че те са отглеждани с помощта на торове и технологии от последните 50-ина години. Така например един лимон е маркиран с номер 4033, докато бананите са с номер 4011, пишат от agrozona.bg.

С 9 започват номерата на органичните плодове. Ако плодът има пет цифри, от които първата е 9, това означава, че е органичен. Такъв етикет е гаранция, че плодовете се отглеждат без пестициди и торове. Например, бананите с биологичен произход са номерирани 94011.

Най-опасно е когато първата цифра е 8. Това може би е най-важната особеност, защото представлява плод, който е генетично модифициран, а се разпознава на базата на пет цифри, първата от които е винаги 8. Например, тези банани на етикета си имат номер 84011. Все пак трябва да имаме предвид, че това е доброволна маркировка.

В ЕС по-голямата част от храните произведени като ГМО са маркирани. В последните години държавите -членки все повече спорят по въпроса, но се стигна до консенсус, че за потребителите е полезно да знаят дали ядат ГМО или обикновени храни и да им бъде дадено правото на избор при пазаруване, поради което те се обозначават със стикери.

Друго, което е важно да знаете, че лепилата за стикерите върху плодовете са напълно безопасни. Така че дори да погълнете стикера, няма да ви стане нищо.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 247 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    130 9 Отговор
    С който и номер да почват, ако са от Еквадор, все едно да си купите български кренвирш.

    Коментиран от #19, #67

  • 2 Защото

    74 14 Отговор
    са радиоактивни .
  • 3 Радио Козяк

    158 32 Отговор
    Аметика настоява да ядете ГМО, така че съобразявайте се и не се дърпайте!

    Коментиран от #30

  • 4 Диетолог

    39 79 Отговор
    Нямам тъпрение да се появи другаря соцфосил с руската опорка за "яжте банани" като символ на носталгията му по соца :)))) Иначе спокойно си яжте каквито искате плодове. Яденето им далеч компенсира за всякакви "проблеми" пред това, да не ядете и вместо тях се тъпчете с нездравословни храни.

    Коментиран от #6, #41, #87

  • 5 Кольо,

    175 40 Отговор
    Нали преди 30 и кусур години по митингите онова поколение искаше демокрация и банани,халал да ви са...!!

    Коментиран от #8, #9, #23

  • 6 много ги разбираш

    87 37 Отговор

    До коментар #4 от "Диетолог":

    А бананите с здравословни - така ли ? Някой да е забелязал че консумирането на два банана дневно провокира киселини ? Че бананите не трябва да се консумират от хора прекарали инфаркт или инсулт . Бананите предизвикват сгъстяване на кръвта , което в комбинация с Ковид вдига риска от инфаркт или инсулт .
    Няколко банана дневно вдигат невероятно нивото на гниене в стомаха .

    Коментиран от #7, #34, #75, #78

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Диетолог

    41 21 Отговор

    До коментар #5 от "Кольо,":

    А, ето те :))) Само ми е чудно, как не ти омръзва, една и съща глупост цял живот? :))))

    Коментиран от #20

  • 10 А НЕ БЕ...

    26 13 Отговор
    ....ами ако няма етикет....демек са РУ.КИ 🍌МЕНТЕТА,А🤔
  • 11 Рошко

    74 23 Отговор
    С каквато и цифра да започват все тая, с тях дойде и "димокрацията" и се продадох е за жълти стотинки дето са вика за банани а каквото и да пише всичко е лъжа и измама, без тор на село в градинката

    Коментиран от #12, #24

  • 12 Диетолог

    53 39 Отговор

    До коментар #11 от "Рошко":

    " без тор на село в градинката" Кого лъжеш? :)) Без тор нищо не става като хората. Даже и по времето на "великия" КомунизЪм :)))

    Коментиран от #15, #22

  • 13 Сивата котка

    54 9 Отговор
    Защото треба се спазва новта партийна линия - кот кажат, туй ша ядем. И га рекът.
  • 14 специалист

    28 28 Отговор

    До коментар #7 от "Диетолог":

    Това за прекаралите инфаркт и инсулт го казват Специалистите - не аз и ти .
    Хиперкалиемия пък е състояние, причинено от излишния калий в кръвта и се идентифицира чрез симптоми като неравномерен пулс, гадене и неравномерен сърдечен ритъм, които дори могат да доведат до инфаркт. Затова трябва да се внимава с количеството банани, което се консумира.

    Имайки високи нива на нишесте, бананите могат да причинят сериозен разпад на зъбите. Според някои изследвания те са по-вредни за вашето устно здраве в сравнение с шоколадите и дъвката.

    Коментиран от #25, #35, #52, #58

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Букайо не Сака

    77 12 Отговор
    Ееее стига бе, българинът живее за единия банан, вие искате да му го вземете
  • 17 да ти имам диетата

    46 5 Отговор

    До коментар #7 от "Диетолог":

    За бананите.
    За да не причинят вреда на тялото, те не се препоръчват да се вземат в следните случаи:

    При обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт, за да се избегне увеличаване на болния синдром и метеоризъм.

    С венозно заболяване и склонност към тромбоза. Витамин К, съдържащ се в бананите, спомага за увеличаване на съсирването на кръвта.

    С наличието на захарен диабет . Това е продукт с високо съдържание на естествени захари, поради което не се препоръчва за диабетици.

    Бананът е трудно смилаем продукт, така че не трябва да претоварвате и храносмилателните органи.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тизе

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "Диетолог":

    Па , различни глупости , но завинаги
  • 21 бай тошо

    49 4 Отговор
    колкото по-перфектен изглежда даден банан или плод толкова по генно модифициран е, ама кво ви дреме, в БГ ядем всякакви боклуци

    Коментиран от #27

  • 22 Без тор нищо

    26 8 Отговор

    До коментар #12 от "Диетолог":

    Не се постига! Все една, човек да не се храни, а да е жив! Липсата на храна, тор, торене е жизнено важна. Целта, да се рекламира отказ от торене, е по-ниски добиви и обогатяване на вносителите
  • 23 Искаш да кажеш,

    51 20 Отговор

    До коментар #5 от "Кольо,":

    Че байТошо е бил много загрижен за здравето на българина, като пускаше банани само за Нова година. В смисъл, да не преяждаме с банани и да не се поболяваме. Бря, тоз правешки селендур бе...

    Коментиран от #36

  • 24 През соца

    41 17 Отговор

    До коментар #11 от "Рошко":

    Колко се тореше, дори в огромни, над необходимите дози. Особено в ссср при отглеждане на памука, обичащ тор и вода! Каква демокрация те гони? Виж ябълките от Полша и нашите, селските, натуралните , без тор! Без тор ябълките раждат през година! Факт!

    Коментиран от #26

  • 25 Диетолог

    37 11 Отговор

    До коментар #14 от "специалист":

    Ти му пишеш, че нормалните хора не ядат промишлени количества банани месечно, то джвака ли джвака. Абе, другаре, КОГА ще ЗАПОЧНЕТЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТОВА, КОЕТО ВИ СЕ ПИШЕ? НИТО става дума за "болни", нито става дума за КОЛИЧЕСТВА изядени банани. Става дума за нормална употреба на тия плодове, което е максимум бананче на ден, а за някои и на няколко дена. Заедно с други плодове за разнообразие те са напълно здравословна и разумна храна. Ако става дума за опасност, има НАИСТИНА заболявания, при които е ОПАСНО да се ядат банани, като например ДИАБЕТ, но ТОВА Е СЪВСЕМ ДРУГА ТЕМА,
  • 26 Диетолог

    32 26 Отговор

    До коментар #24 от "През соца":

    Аааа, не, през "соца" всичко беше по-по-най. Нищо, че една от гордостите на "великата" социндустрия бяха БАШ ТОРОВИТЕ ЗАВОДИ. Къде ли се е ползвала тяхната продукция, та соцносталгиците ни убеждават, че сме яли "чиста храна" тогава?

    Коментиран от #28

  • 27 От външният вид,

    12 1 Отговор

    До коментар #21 от "бай тошо":

    Ка изглежда , не само плодовете, а и животните се преценява здравето му! Ако е здрав плодо, или животното е позволено да се консумира! И ветеринар и фитосанитарният контрол ще го пусне на пазара!
  • 28 Че не знаят,

    26 37 Отговор

    До коментар #26 от "Диетолог":

    Не е грях, но че твърдят, видиш ли, колко здравословна храна сме яли , от детството си, а умират в ранна възраст. Родените през царство България живеят над 80 години, а тези , родени, през соца? Не доживяват до пенсия! Честито бръснене, комунета!
  • 29 Най-здравословната

    40 2 Отговор
    Храна, е от местен произход ! Това за бананите е платена реклама!

    Коментиран от #31

  • 30 Ссссс

    10 31 Отговор

    До коментар #3 от "Радио Козяк":

    Ти можеш ли да мислиш и смяташ. За да е органична цялата храна която консомираме и да няма гмо за да се изхранване трябва да се обработва цялата земя + и луната територията, сега с гмо има толкова много гладни хора а без него ще е още по зле. Ама нали сме уж, най хитрите.
  • 31 Хихи

    5 23 Отговор

    До коментар #29 от "Най-здравословната":

    "Храна, е от местен произход !" Абсолютна глупост за неуки.
  • 32 стария моряк

    31 10 Отговор
    Навремето в "Океански риболов" имахме един помполит , (първи помощник капитан по политическата част) бивш агроном изкарал партийната школа и хоп на кораба , пълен профан. Един ден един зевзек го пита , кой тор е по добър и безвреден , естествения или изкуствения. И вуйчо (така им викахме на помполитите) авторитетно се произнася , че това е естествения. Тогава зевзека му казва , ами да , личи си , че ти само от лай.. разбираш!
  • 33 И какво като е ГМО?

    17 23 Отговор
    Генетично модификации не могат да се предават през храната и водата. Не могат да се предават от организъм на организъм. Ако страховете побеждават знанието значи сме в средните векове.

    Коментиран от #63

  • 34 Култура на хранене

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "много ги разбираш":

    Звучиш тенденциозно некомпетентно.
  • 35 Вал

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "специалист":

    Чудесно! Както е тръгнало да ми направиш един хранителен режим, че да не взема да преям с банани..
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Един

    21 4 Отговор
    Много тенесисти включае Гришо, по време на паузите хапват бананче, така че не ми разправяйте колко била вреден. Сигурен съм, че докторите им разбират доста повече от форумните Ентелегенти...и най-вече ония с гниенето в стомаха. Всичко в големи количества е вредно, дори кислорода.

    Коментиран от #43, #59, #86

  • 38 Историк

    13 26 Отговор

    До коментар #36 от "пметник във всеки град трябва да има":

    "Беше простоват душевно, но родолюбец - сърдечно." Беше такъв "родолюбец", че предлови да станем 16та реСпублика на Империята на Злото.

    Коментиран от #68

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 НикогаПовечеСДС-Чума

    32 14 Отговор
    Откакто СДС-Шайката изкорми,окраде и продаде народ, държава и Родина,превръщайки ни слуги и роби на англо-краварските терористи, и тяхна добре преджобена колония,ние се храним все с Г.О.В.Н.О,, пардон -с ГМО - кога с англо- краварско производство,когаa,евро-джендърско.
    Извод:Никога вече СДС-Чума!

    Коментиран от #69

  • 41 Келеме

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Диетолог":

    ТИ АКО СИ ДИЕТОЛОГ ЗНАЧИ АЗ СЪМ КОСМОНАВТ!
  • 42 бушприт

    13 0 Отговор
    Не мога "да погълнете стикера", тъй като бананови кори не ям.
  • 43 Знайко

    9 2 Отговор

    До коментар #37 от "Един":

    Тенесистите от щата Тенеси ли идват? Или играят малко тенИс понякога? Аман от неграмотни разбиралковци!

    Коментиран от #73

  • 44 Снежана

    9 2 Отговор
    Аз "банана" го ползвам за други дейности!

    Коментиран от #50

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Не коректна "Реклама" на бананите от

    9 2 Отговор
    Вносителите на портикали и мандарини! ТЪРГОВСКА ВОЙНА!!
  • 47 До 24 Памука, не се тори, а само полива,

    15 3 Отговор
    Този на полето нее Захарен, не се яде!! Полските Ябалки имат вкус на Талаш!! НЯМА КЪДЕ ДА СЕ ИЗНАСЯТ, Руския пазар го Закриха за Полските ябълки,! Никой не тори овощни градини!! Темата тие непозната!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Един

    6 0 Отговор
    абе някой да е виждал не-"органични" банани , които да са за ядене? Нещо терминологията ... е грешна!
  • 50 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Снежана":

    😆Nо:25см😅

    Коментиран от #77

  • 51 Коко Н

    4 1 Отговор
    Преди ни казваха,че био-бананите не се различават от другите,защото еднакво ги отглеждали.
    Сега нови 20.
    Истината е,че плодовете съдържат фруктоза,която не задейства задстомашната жлеза и,затова направо отива в черния дроб.Това не ни го казват,за да употребяваме повече плодове,които са полезни в малки количества,колкото в една шепа дневно.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ашколсун, бре

    8 1 Отговор
    ПЛОДЪТ МЕЧТА на късния кУмОнизъм и ранната демокрация...И изведнъж се оказа болестотворен
  • 54 Бананарама

    2 3 Отговор
    Божидара, вие не белите ли бананите преди да ги ядете?
    Обяснете ми, моля как може да глътнете стикера?
    "Друго, което е важно да знаете, че лепилата за стикерите върху плодовете са напълно безопасни. Така че дори да погълнете стикера, няма да ви стане нищо."
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 И какво

    4 2 Отговор
    Като са гмо, екстра са си. Не са вредни.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Коледар

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "специалист":

    Ти имаш ли представа, колко банани и за какъв срок трябва да изядеш за да ти паднат зъбите? Иначе, да, бананите са отличен източник на витамин К и не трябва да се злоупотребява с количествата. Аз лично изяждам около 10 банана на година.
  • 59 Бодир

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Един":

    Аз съм виждал спортисти да хапват грепфрути по време на паузи или да смучат пликчета с мед. Вида плод няма нищо общо с въздействието му в конкретния момент. Джокович, ако иска, може да хапне и шопска салата в антракта, ако има време.
  • 60 Колер

    14 3 Отговор
    Сектантите от ДБ ядат бананите с етикетите! Статията е за тях.

    Коментиран от #70

  • 61 Иван Радоевв

    5 3 Отговор
    Ясно, единственото истинско нещо е цената. Да живее ЕС и братски американски народ
  • 62 Лорда

    4 3 Отговор
    На моя банан пише TAXI.
  • 63 Ъио

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "И какво като е ГМО?":

    Всички.
    Всички!
    Банани са ГМО.
  • 64 Уса

    3 1 Отговор
    Такава цифра 8 в сащ няма и дали изобщо има нужда да бъде слагана е друга тъжна тема
  • 65 ТУф

    2 4 Отговор
    Как ядете тоя боклук. Яште по добре пъпеши. Пак така гадно смърдят.
  • 66 йхнкхйких

    10 1 Отговор
    А сега имате банани хахахахаха айде яжте либерастната банана и не се оплаквайте !
  • 67 Оооии

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Че те почти всички банани у нас са от Еквадор,и много малка част са от Коста Рика,други не съм срещал
  • 68 Хахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Историк":

    И какво като е предложил!?Нима сега републиката ти не е част от империя!?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Ляв бек

    4 0 Отговор
    А катеричките е добре да започват с:.7,8,9....
  • 73 Чичо Мартин

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Знайко":

    В спортната редакция на радиото от "Дондуков" , всички хаирлии спортни "журналисти ", казват тенес,тенесистката,тенесиста.....Поне да беше" Пенес ".....Забавник каза че са полуграмотни.
  • 74 Чичо Мартин

    2 0 Отговор
    В спортната редакция на радиото от "Дондуков" , всички хаирлии спортни "журналисти ", казват тенес,тенесистката,тенесиста.....Поне да беше" Пенес ".....Забавник каза че са полуграмотни.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Асен

    6 0 Отговор
    Банана е супер полезен плод! Съдържа магнезии което е полезно за сърцето. Обожавам банани и ги правя на бананови шейкове---превъзходни са! А вие малоумници не ги яжте. Пийте си хаповете там и вярвайте на всички глупости дето четете.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Асен

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "много ги разбираш":

    Естествено, че са здравословни. Писал си абсолютни глупости. Банана, доказано, е супер полезен плод. Съдържа магнезии и е полезен за сърцето. Написаното от теб се отнася до кренвиршите с които се тъпчеш.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Явор

    2 3 Отговор
    Ей, само за бананите не бяхте писали простотии, сега и тях хванахте. Това очевидно е някаква политическа поръчка. Дядо Путин ли я заръча че да ни подготви за завръщането на соца, не знам, но знам че сте яко изпаднали поръчкови драскачи.
  • 81 Българин🇧🇬

    3 0 Отговор
    Яжте банани маймунки мръсни да ви пораснат големи ушите казваше Милен Цветков светла му памет всичко е химия и преди и сега преди не се знаеше сега знаем но нищо не може да се направи био продуктите нямат вид и вкус тези които имат вид не са био а прикрити с етикети за шараните които ги купуват скъпо всички е мафия и строй и преди и сега го има кое не разбирате живота бил гаден всичко скъпо и некачествено ами докато се блее пастирите ни строяват ще е така колкото до бананите не прекалявайте с тях и изобщо с всичко като алкохол храна и т.н. И ще сте си добре честита нова година 2023 на всички и дано ви донесе повече здраве и размисъл за бъдещето каквото си го направите това ще е вие сте народа силата е ваша
  • 82 Шостакович

    1 0 Отговор
    Какъвто Ви го подадем, такъв ше го дъвчете!
    Ааайде, матриала у лево, моля!
    Претенции! Да не сте ми у Шенген и първо качество та искате ораник фууд?!
    Облачайте си официалните анцузи и на свадба у хоремако! С домашна шльокавица и вмирисано зелье! И не посегайте, че общата кака се ожени!
  • 83 Таковата Начи

    2 0 Отговор
    Кюлчетата за нас, к......тата за Вас!:)
  • 84 Чичо

    5 3 Отговор
    Виждаме ви какви пу..ки сте. Пет пъти на ден съобщавахте за големите успехи на бойното поле на натовската сбирщина от наемници, а когато играта загрубее ни продавате банани както в "хубавия ден за българската демокрация". Лека полека вашите "факти" ще отидат там където им е мястото заедно с каубоите от САЩ, които считат всички останали за индианци.
  • 85 Том

    1 0 Отговор
    Странно е внушението на този материал, че ГМО е "много опасно"
  • 86 Банана

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Един":

    Ако всичкия този кометар се изписа заради банана като плод и неговите плюсове и минуси( не че прочетох нещо за неговите плюсове) . Ще посоча существа със много голям % ДНК сходен на "Човека "който е главната тема като цяло,като потребител.
    Та говорим за маймуните и пак идваме до бананите. Какво за техните зъби, гниене в стомаха или диабета,съсирването на кръвта - кой им чете лркции на тях за праеилно и еко чисти храни.
    Или сега е ред на ГМО ... остана ли детствена земя, въздух ,вода...Микробите мутират и еволират...
    И какво до тук, ние си вредим сами на себе си.Толкова писане .....Кучетата си лаят кервана си върви.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.