Last news in Fakti

31 Януари, 2023 12:00, обновена 31 Януари, 2024 09:05 8 976 53

Руската водка празнува рожден ден ВИДЕО

  • русия-
  • водка-
  • дмитрий менделеев

На 31 януари 1865 г. Менделеев защитава дисертация “За съединяването на спирта и водата”

Руската водка празнува рожден ден ВИДЕО - 1
Снимка: Shutterstock

На 31 януари 1865 г. Дмитрий Менделеев защитава докторска дисертация “За съединяването на спирта и водата”. И тази дата става рожден ден на легендарната високоалкохолна напитка, известна в цял свят. И още един повод за празнуване, на който се радват братушките. Едва ли великият учен е подозирал как масово ще се прилага докторската му дисертация, и че съединението на спирта с водата ще се превърне едва ли не в национална черта и начин на живот. Менделеев работил цели две години в Санктпетербургският университет над това историческо съединение. Той открива идеалната пропорция, благодарение на която се появява популярната и до днес 40 градусова руска водка. Всъщност в дисертацията си Менделеев си поставил за задача да изследва въздействието на съединенията на спирта и водата върху човешкия организъм.

Легендата гласи, че именитият химик е рискувал собственото си здраве чрез куп експерименти в името на науката. Погълнал всякакви различни субстанции, за да установи, че идеалната водка е точно 40 градуса. През 1884 година е издаден първият патент на руската водка, а по-късно от руското правителство я признават за национална напитка. Според историците обаче въпросът е спорен. По неоспорими данни водката се е появила по руските земи 5 века по-рано. Проблемът обаче тогава бил, че хората не са умеели да установяват точните градуси, при които консумацията на “огнената вода” въобще не била безопасна. През XIV век европейски търговци внасят в Русия винен спирт. До този момент в страната не е произвеждан по-силен алкохол от т.н. “Медовуха” – напитка от мед, напомняща съвременната бира. И тъй като в Русия не се отглежда масово грозде, хората варили алкохол предимно от зърнени култури, като ръж и ечемик. Откъде обаче произлиза името “водка” и до днес не се знае със сигурност. Предполага се, че идва от вода, защото е прозрачна като водата. Любопитен факт е, че през 1977 г. Полша започва да оспорва правото на Русия да претендира, че е родина на водката. Поляците се опитват да докажат, че на тяхна територия са се произвеждали първите количества от прозрачната спиртна напитка. Тезата им обаче остава недоказана. И така, чуем ли думата водка,

веднага си представяме “руски мужик” с голяма пълна чаша
а до нея задължителното мезе сельодка, кисели краставички и руски черен хляб.

Тази картинка вече трайно се е запечатала в подсъзнанието на всеки един от нас.
Освен родина на водката Русия е и най-големият износител на този алкохол в света. Много са марковите водки, предпочитани дори и от самите американци, като “Белуга” и “Русский Стандарт”, които се произвеждат специално и само за чуждите пазари. А иначе марките и наименованията на водките са толкова, че не може да им се хване началото и края.

Първата бутилка на най-известната водка “Столичная” излиза на пазара през 1941 г. в обсадения Ленинград. Сега “Столичная” е синоним на качествена, истинска руска водка. Нова мода е напоследък пиенето да носи име на политик. Има водка “Дипломат”, “Президентская”, “Путинка”, "Калашников" има и “Жириновки”. За дамите пък измислят водка с еликсир от сок на бреза – “На березовых бруньках” или водка от клюква и червена боровинка. За баровците в Русия пуснаха водка с плуващи истински люспи от злато. А любителите на био продуктите се радват на питие от шишарка, борови връхчета и кедър. Водката се е превърнала не само в част от националната традиция на руснаците, но и неведнъж е изиграла ключова роля и е диктувала руската история, играейки решаваща роля в сублимни моменти.

Из народа се носи мълва, че дори Кремъл е построен върху земя, пропита с водка

Когато погледнем цифрите не е трудно да разберем защо. Според доклада на Световната здравна организация от 2014 г. Русия е на четвърто място в класацията по консумация на алкохол в света. Данните са от 2014 г., но руснаците имат славата на любители на алкохола отдавна, и то с право. Нека отново да надникнем в записките на историците, където са засвидетелствани някои важни решения в Руската история, които са повлияни от “водата на живота”. Ето какво гласят легендите.

През 1223 г. монголските нашествия притискат Русия и разбиват огромната руска армия. Скоро разбират кой е бил катализаторът на този погром: алкохолът. Руските военни служели на бойното поле пияни, за да превъзмогнат страховете си, да си вдъхнат кураж, да не изпитват болка. Монголците обаче не проявяват симпатия към пияните си противници. Те взимат редица княгини и графове и ги увиват в килими, които подреждат като основа за маса, върху която победителите да пируват. Представителите на руската аристокрация си отиват с викове, докато се задушават в импровизираната маса на жестоките монголци.

Алкохолът обаче, твърдят историците, помага при избора на официална религия.

Когато в края на Х в. на княз Владимир I му идва до гуша от езичеството, той решава, че е време за официална религия. Изпраща свои хора да проучат религиите в близките държави, за да може да вземе най-доброто решение за тогавашната Киевска Рус.

Веднага отхвърля юдаизма, но започва да се колебае между исляма и християнство. В исляма княз Владимир вижда един огромен минус – забраната да се консумира свинско и алкохол. Когато пратениците на княза му съобщават, че сред мюсюлманските общества не виждат никаква радост и щастие, той казва: “Пиенето е радостта на русите”. Накрая Владимир избира най-празничната религия, която може да открие: Източното православие.

Иван IV Грозни е първият руски управляващ, овладял печалбите от водката.

Той създава таверни, където да се сервира водка и всички печалби да отиват директно в хазната на царската власт.

До 1684 г. една трета от мъжете в държавата имат дългове към тези кръчми
С времето Иван Грозни започва да прекалява с алкохола. Нещата достигат връхна точка, когато жена му внезапно умира – той изпада в дълбока депресия, която дави в пиене. Смята се, че докато армията води военни действия за разширяване на руските граници, княз Иван IV превръща покоите си в място за извратени мъчения, пиянство и странни молитви.
Руските лидери идват и си отиват, но алкохолът остава, както и приходите, които той носи на страната си. В най-силното време на Руската империя през XIX в. приходите от алкохола и данъците от него са една трета от бюджета на страната, достатъчно за да осигуряват най-голямата армия в Европа.

И докато печалбите подпомагат ръководенето на армията и разширяването на империята, малко по малко Русия става зависима от тях. За да увеличи приходите, царското семейство дава регионални права за продаване на водка на най-висока цена, което позволява монополизирането на пазара. Властта обаче извръща поглед, когато тази система създава затворен кръг от порочни практики.

През 1994 г. Русия губи 55 000 души заради алкохола, а продължителността на живота при мъжете спадна до 57,6 г.

Проучвания на здравни организации сочат, че проблемът на Русия с водката води до повече от половината случаи на преждевременна смърт в страната през 90-те. Дори и днес един от четири руснаци има шанс да загуби живота си заради алкохола.
Всичко това води до демографска криза, която Владимир Путин нарича “Най-тежкият проблем, срещу който се изправя нашата държава днес”. С пристрастността на руснаците към алкохола са се опитвали да се борят още в царска Русия, а по-късно и в Съветския съюз.

През 2006 г. Путин прави реформи спрямо алкохолната политика.

Те налагат затягане на регулацията на производството и продажбата на алкохол.
Докато промяната в начина на живот на хората и икономическата нестабилност в страната може би също оказват влияние върху употребата на водка при руснаците, то регулацията на президента Владимир Путин вероятно също има своите безспорни заслуги: консумацията на алкохол спада с една трета, а вероятността от преждевременна смърт преди 55 драстично намаля. След време Путин въведе още по-затягащ контрол върху всички вещества и препарати, съдържащи дори малък процент алкохол в съставките си.

Каквото и да говорим, добро или лошо за този еликсир, който днес празнува своят рожден ден, водката винаги е имала водещо място в живота на руснаците. Възпята дори в песните.


Без водка не се сяда на маса, независимо от това, какъв е поводът – весел или тъжен. Цяло изкуство е начинът на пиене на водка по руски и мезенето. А това, че днес е рожденият ѝ ден, допълнително засилва апетита към нея. Така че – наздраве!

Правила за пиене на водка по руски

„После первой не закусывают!“ – След първата не се мези! Това е правило, което сте длъжни да спазвате, иначе много бързо ще се напиете. Първо, поемете дълбоко дъх и издишайте бавно. Второ, независимо дали са ви сипали 50гр или 100 гр изпийте ги на екс. В противен случай обиждате домакините. Трето, след първата изпита чашка се взима парче черен хляб, желателно руски „Бородинский“ и бавно се помирисва. След това вече е лесно. Изпивате втората чашка на екс и отхапвате кисела краставичка. След третаа чашка руснаците мезят със сельодка с лук и лимонени резенчета и кисели краставички. Черният хляб и варените картофи са задължителни. И така, до безкрай!

Автор: Оля Ал-Ахмед

Снимки: авторката

Водката е немислима без сельодка и варени картофи

Водката е немислима без сельодка и варени картофи

Водката е немислима без сельодка и варени картофи

Водката е немислима без сельодка и варени картофи

Водката е немислима без сельодка и варени картофи

Водката е немислима без сельодка и варени картофи

Студена пача / "холодец" / с хрян върви ръка за ръка с водката

След като водката в чашите намалее, се пристъпва към основното изтрезвително - горещия борш в издълбан черен бородински хляб

Мариновани гъбки с лук са едно от най-предпочитаните мезета на руснаците

Когато вече са добре пийнали, руснаците боцкат по-солидно мезе - пелмени

Студената пача с хрян върви ръка за ръка с водката


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 51 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Водката е опасна за вашето здраве !

    18 35 Отговор
    Новозеландски лекари спасиха с уиски 65-годишен мъж, който ослепял от водка, съобщава Ориндж нюз, цитиранa от БТА.

    Денис Дюти бил на тържеството по случай 50-годишнината от сватбата на родителите си, когато внезапно напълно ослепял. Причина за слепотата му била водката, която мъжът изпил. Тя реагирала с лекарствата му за диабет.

    Близките му веднага го откарали в болницата на базата Таранаки. Лекарите предположили, че е получил формалдехидно отравяне.

    Този тип отравяне се получава в резултат на приемането на метанол. Лекуването може да се осъществи с етанол, какъвто съдържат спиртните напитки. В болницата обаче нямало достатъчно етанол, за да излекуват Дюти. Поради тази причина човек от персонала отскочил до местния магазин и купил бутилка уиски. Лекарите, вместо да почерпят пострадалия, вкарали уискито със сонда направо в стомаха му.
    Пет дни по-късно, когато се събудил, Дюти виждал “все едно нищо не е било”. “Уискито е било добро. Джони Уокър черен етикет”, допълва той.

    Коментиран от #3, #6, #13, #26

  • 2 ХАХАХА

    21 15 Отговор
    Ама на този Менделеев не му ли бутнаха паметника? А не, на Ломоносов го събориха укрите. .
  • 3 И ти ши ослепееш,

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "Водката е опасна за вашето здраве !":

    ако приемаш самагон.Същото важи и за домашните ракии в Бг,цуйка Романов,санагоните разни там на изтокКрайна,У- крайна,роусс(п)ия,и т.н.

    Коментиран от #10, #30

  • 4 хмммм

    18 11 Отговор
    тези данни от 2014г. година дали имат нещо общо със завладяването на окрайна от америка през същата година…?
  • 5 тираджия

    54 9 Отговор
    преди години руснак ми каза че в русия си имат нещо като поговорката при нас ” …да се напиеш като руснак…” само че тяхната гласи ”… да се напиеш като поляк…” тогава не му повярвах но сшедващите години живота ми го потвърди само колегите ще ме разберат за какво говоря

    Коментиран от #9

  • 6 горкия как са те заблудили

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Водката е опасна за вашето здраве !":

    според твоите теории един мой познат трябва да се е върнал в отробата на майка си … ако си имаш на представа по колко водка пие на ден и ще си обърнеш мирогледа с тези пропагандни мисли…
  • 7 Сандо

    26 12 Отговор
    А тук някои твърдят, че Русия не е дала нищо на света.Препоръчвам ви книгата "Водка", интересна е и много неща ще научите,вкл. и за спора с наглите поляци.

    Коментиран от #23

  • 8 ха ха

    18 40 Отговор
    Киевска Рус не е Русия, а Украйна.

    Коментиран от #15, #18, #24

  • 9 Сандо

    39 3 Отговор

    До коментар #5 от "тираджия":

    Във Франция израза "пиян като поляк"е равен на нашия "пиян като свиня".
  • 10 Водка не пия, навремето

    18 19 Отговор

    До коментар #3 от "И ти ши ослепееш,":

    имаше една хубава водка - черен етикет "Търговище".
    Инсталацията беше испанска, а не руска !
  • 11 Солей

    16 36 Отговор
    Най-великия "учен" на тия е известен с две неща: че е откраднал най-великото си научно постижение, и че е сложил началото на алкохолизма на ват ниците. :)))))

    Коментиран от #41

  • 12 Солей

    23 36 Отговор
    Впрочем, хубавите водки отдавна не са руски. Тия и конкурентна водка вече не могат да правят.
  • 13 Психопат

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Водката е опасна за вашето здраве !":

    Аз, съм в Раднево! А, ти къде си?! Ще се радвам да се запознаем!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Човека КоZа

    29 12 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха":

    Окрайна е Русия

    💤

    Коментиран от #17

  • 16 алооо

    25 2 Отговор
    Идеалното съотношение за разреждане на спирт с вода доказано от Менделеев е 37,5 алкохолни градуса а не 40 както сте написали.След като въвеждат така наречения акциз върху спирта в Русия приемат за по-удобно при изчисляването на налога алкохолния градус да е 40.И в момента има доста водки които се произвеждат с 37,5 алкохолни градуса а не с 40.
  • 17 ха ха

    12 16 Отговор

    До коментар #15 от "Човека КоZа":

    Прав си. Московското блато е полегнало на монголите... Киев е истинската Рус.
  • 18 Гост

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха":

    И Къркларери не е Къркларери, а е Лозенград.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тошко Африкански без бански

    9 10 Отговор
    Някои со Моде -атор става смешен с руската пропаганда.
  • 23 Бай Яни

    12 25 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    Руссия само краде идеи ,нищо руско няма в откритието на водка,запърви пъд дестилат от ечимик с нисък грсдус на алкохола е направен в началото на 15 век от италиански абати. Водката я откриха както откриха и елкрушката.😉👻
  • 24 Рошко

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха":

    А хахо соросов чий е бря? 🙄
  • 25 Калпазанин

    10 3 Отговор
    А аз от статията разбрах че в оля имало нещо руско, следващия път да ни пише нещо и за от бащината си страна
  • 26 Бай тоз

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Водката е опасна за вашето здраве !":

    Боже, колко глупости, събрани на едно място!

    Коментиран от #28

  • 27 От високо алкохолните напитки

    33 0 Отговор
    водката е с най-ниско съдържание на метилов спирт или още метилов алкохол. Има два важни ензима отговорни за реакцията на организма към алкохола. единият е алкохол дехидрогенератора а другият е алдехид дехидрогеназа. Накратко първият е отговорен за реакциите на организма при употребата на алкохол, а втория за т.н. "махмурлук" . Генетично първият е процентно слабо застъпен или липсващ при някои от азиатците. Наблюдавал съм колеги с китайски произход почти пияни от половин бира. Не е майтапя! Те пък се чудят как мога да изпия бутилка вино и да не ми личи, че съм пил. Нека да уточня: Изобщо не съм пияч - рекордьор. И аз се напивам при известни количества алкохол и ме цепи зелката на другия ден, особено ако съм смесил питиетата.
    Един съвет: Не употребявайте алкохол със съмнителен произход. Освен метилов алкохол/действащ избирателно на зрителният нерв/ в алкохола може да се съдържат ацетонни и кетонни групи които действат изключително вредно на черния дроб.
    И накрая: Наздраве и да сте живи и здрави!
  • 28 Изобщо не са глупости

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "Бай тоз":

    Заглавието е подвеждащо но описания случаи не. В организма на човека няма ензим отговорен за директното разграждане на метанола /метилов алкохол/. Същият действа избирателно на зрителния нерв и предизвиква временна или постоянна слепота. В казармата имах глупостта да пия метилов алкохол приготвен по определен начин и смесен с алтай/безалкохолна напитка за тези които на са запознати/. В резултат на така приготвеното питие при консумация на около 250 - 300мл почти загубих зрение. Чувах чудесно какво говорят от отсрещната страна на масата /стандартна маса 1х1м/ но не можех да ги видя. Не виждах на повече от педя - толкова ми се влоши зрението. И това което виждах бяха само контури. За щастие на другата сутрин зрението ми се възвърна напълно.
    При алкохолно отравяне в миналото лекарите са практикували кръвопускане. Основен метод за намаляване на токсините в организма.
    Даването на известни количества чист етилов алкохол при отравяне с метилов е медицинска практика. За съжаление не си спомням точно механизма по който това помага. Ако има някои токсиколог или запознат в детайли моля да коментира.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сталинчо

    18 16 Отговор
    Водката е Полски патент , а убйствата грабежите и изнасилванията руски
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 !!!?

    14 3 Отговор
    Менделеев и Медведев - съединяването на спирта с кисела краставица !!!?

  • 34 Българин

    13 6 Отговор
    Колкото ракията е българска напитка, толкова и водката е руска напитка
  • 35 Аз съм тъпо копеуе

    4 4 Отговор
    Името "водка" идва от запада. Петър1, кани западни дипломати в построения Петроград. На събирането им раздават по една чаша с тази течност. Дипломатите отпиват по - много малко. Петър1 вижда това и изпива на екс чашата си и им казва - "Вот так нада". Германския дипломат, след прибирането си, носи една бутилка и обяснява на свои близки как се пие. Малко обърква "вот так" на "вод ка". Та така...
  • 36 Селянин

    16 1 Отговор
    Алкохолизмът наистина убива. В селото в което живея няма пиянка да изкара до 60 години. От сутринта са в хоремака и пият кафе с водка. Пият каквото има и докато има, после се молят на комшите да ги черпят. Мине не мине малко време и ги виждаш прежълтели и с изцъклени кравясали очи и след още малко време камбаната бие. Отделно всички са с вид на непрокопсаник, брядясали, мръсни. Гнусна работа. И аз пия понякога по някое питие с повод, но с ясното съзнание, че това е отрова. Единственото питие с което си нула на нула като полза вреда е малко количество качествено червено вино заради ресвиратрола в него. Всичко друго е отрова и трябва да се избягва.

    Коментиран от #44

  • 37 Историк

    12 9 Отговор
    Руснаците ги извади от пиянството не Путлер, а две други неща:

    - надеждата да живеят нормален живот както народите на Запад

    - навлизането на западните фирми в Русия които въведоха стандарти несъвместими с впиянчените ватнишки представи. Който искаше възможност за професионално развитие и успех при тях, трябваше да се откаже да идва пиян на работа.

    Путлер си приписа заслугите за тези неща, а сега ще ги върне пак в първи клас.

    Неслучайно консумацията на алкохол започна пак да се покачва със всяка изминала година: надеждите да живеят като западняци се изпариха, а западните фирми, двигател на тези тенденции - се изтеглят. Това ще доведе до масово алкохолизиране, както беше по времето на СССР и преди това.
  • 38 Мишел

    5 0 Отговор
    Всъщност Менделеев изследва при каква концентрация на етилов алкохол обонянието най силно се чувства миризмата на страничните вещества в алкохола . Установил е, че това става при 42 обемни процента етилов алкохол . Така е създаден един метод за оценка на чистотата на алкохола.
    Водка е имало отдавна, но Менделеев е препоръчал стандарта на водката да е 42 обемни процента., за да може да се сравнява по аромата, доколко тя е от чист алкохол.
  • 39 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 3 Отговор
    За много години, Оля! Да си жива и здрава, щастлива година и да ни радваш с твоите статии! Честит празник на водката!
  • 40 ???

    7 6 Отговор
    Също като парната нашина, електрическата крушка, радиотелеграфа и много други неща сега ни убеждаватм че водката е открита от руснаците. Истината е, че водка се дестилира от 15 век. В Русия я внася Петър първи от Швеция и нарежда да се пие водка, а не вино и медовина. Той е бил много "убедителен" :). Технологията за производство на водка навлиза в Русия едва в началото на 19 век. Иван Грозни въвежда акциза върху производството ѝ.

    Коментиран от #47

  • 41 Хохо Бохо

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Солей":

    Рожден ден на фентанила кога да чакаме в южните щати? Паметник на откривателя му кога? Фентанила за месец прави това, което водката за десетилетия. Найс а?

    Коментиран от #45

  • 42 ХАРОН

    5 1 Отговор
    Най- употребяваното питие в Света към ден, днешен. Няма нация от умерения към полярния климатични пояси да няма своя марка водка .
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Селянин":

    А защо напусна града? Нз, каква е тази химия на червеното вино, но вземи четчица и си направи най-добре макиаж с червено вино на прах. Свалят се килограми.
  • 45 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Хохо Бохо":

    Зайлазинът. Ретард.
  • 46 Медведев

    2 0 Отговор
    Я люблю тебя
  • 47 Хронология

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "???":

    Иван IV Василиевич Грозни - роден през 1530 г., починал през 1584 г.
    Петър I Алексеевич Романов - роден през 1672 г., починал 1725 г.

    Та пишеш, че Петър я е внесъл в Русия, а Иван след него я е обложил с акциз?!?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Да ви кажа..

    8 5 Отговор
    Водката е финландско изобретение.. руско е самагона..
  • 50 Кибрит

    7 4 Отговор
    Полша им даде водка,Леон Наган им даде винтовката,Хуго Шмайзер им даде АК-47/автоматична карабина/,китайците им дават"Москвич"а те само пият защото друго не могат.Некадърници!

    Коментиран от #51

  • 51 Юрий

    2 5 Отговор

    До коментар #50 от "Кибрит":

    Алексеевич Гагарин кой им го даде , шматарок измислен...

    Коментиран от #52

  • 52 Хи Хи Хи

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Юрий":

    Абе, каиш.. и що го утрепаха... ми щото много пиеше водка и не знаеше после какво бръщолеви. Та профиолактично го премахнаха да не би в състояние на препиване да се издаде, че не е летял..
  • 53 В.В.П.

    1 1 Отговор
    Евала на Менделеев..!.