Last news in Fakti

5 Февруари, 2023 22:30 3 266 14

Експерти: Ето колко често трябва да перете пижамата си

  • пижама-
  • пране-
  • микроби-
  • експерти

„Близостта до кожата, до нашето тяло от 6 до 8 часа на ден в леглото ги прави идеална среда за размножаване на микроби“, обясняват специалисти

Експерти: Ето колко често трябва да перете пижамата си - 1
Снимка: Shutterstock

Британска марка за домашно облекло разкри оптималната честота на пране на пижами. Експертните коментари са предоставени от Express.co.uk., предава БГНЕС.

Според специалистите за предпочитане е това да става, ако сте прекарали 3 или 4 нощи с една пижама. „Близостта до кожата, до нашето тяло от 6 до 8 часа на ден в леглото ги прави идеална среда за размножаване на микроби“, обясниха представителите на марката.

В същото време те отбелязаха, че ако пижамата се носи само след вана или душ, тогава посоченият период може да бъде увеличен до 5-7 дни. Ако обаче тази вещ от гардероба се използва не само през нощта, но и при прекомерно изпотяване или чувствителна кожа, тя трябва да се пере след всяка употреба.

През октомври 2022 г. модният редактор на Reader's Digest PJ Gach, в съавторство с експерти, разкри оптималната честота на пране на дънките. Препоръчително е това облекло да се хвърля в пералнята след носене от 3 до 10 пъти.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гацо

    11 3 Отговор
    Язе неам пижама...Спим с кофражо оти сабахлем стаам да доим овцете...

    Коментиран от #3

  • 2 Доцент

    25 3 Отговор
    Хигиената има много важна роля в съвременното общество. Затова бельото трябва да се сменя често. Поне веднъж в месеца трябва да се сменя бельото също и най малко един път в месеца трябва да се взима един душ поне. Става дума за Лятото. Защото през лятото температурите са високи и човек се поти. През зимата не е нужно къпане и пране. Примерно аз съм с бельо от края на ноември и все още не съм го сменял. Вече към края на Март - началото на Април.

    Коментиран от #6, #7, #8, #12

  • 3 Браво

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гацо":

    Възхитен съм,че отглеждаш животни защото вече почти никой не го прави и затова на пазара се предлагат имитиращи продукти заради които траурните агенции направиха състояние.
  • 4 Ами

    3 0 Отговор
    След всяко н.......не
  • 5 Бай Дън

    7 3 Отговор
    Какво е пижама?
  • 6 ха ха

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Доцент":

    Разсмя ме!
  • 7 Нема да абиме сапуна я.....

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Доцент":

    И после към Ноември... пак.

    Коментиран от #9

  • 8 Грешиш

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Доцент":

    Аз не нося бельо защото така се хващат гъбички и разни патогени но всяка вечер преди лягане се подмивам и вече 55г. не ми се е налагало да се драпам по чатала.
  • 9 Доцент

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Нема да абиме сапуна я.....":

    Единствено трябва да се внимава някоя жена да не седне върху непраното бельо защото вероятността от нежелана бременност е голяма.
  • 10 Бате Енчо

    11 1 Отговор
    На англичаните като им знам хигиената наистина им трябва някой да им напомня да се операт!
  • 11 Експерт

    8 1 Отговор
    Чорапите считат за мръсни чак когато станат достатъчно корави да можеш да ги забиеш в балатума.
  • 12 Колега

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Доцент":

    На прав път Сте, но тъй като ние учените имаме много по– важни и значими занимания, да Ви споделя– Къпаньето е задължително за Коледа и Великден. Ако има благоприятни климатични условия, може да осъществите дейноста и за Гергьовден и Димитровден. По извънредност– за рождения и/ или имения Ви ден, око не съвпадат с горепосочените случаи.Важи и за праньето, защото тъканите се похабяват от извънредно често третиранье. Обърнете внимание– НЕ е задължително да използвате сапун и др. под., защото алергизират кожата. Без вода– още по– благоприятно за кожния микробиом (все пак, това е най– големият човешки орган и трябва да се грижим адекватно за него). Да не пропусна– не гледайте и не четете материали, свързани с личната хигиена и съответните продукти – унижтожават така важните мозъчни клетки! До ново къпанье!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Йовко

    2 0 Отговор
    Абе то и бельото трябва да се сменя всеки ден. И след работа или разходка трябва да се къпеш, ама... лична хигиена.