Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 09:50 6 134 5

Диетата за здраве и дълголетие на Тесла

  • никола тесла-
  • диета-
  • закуска

"Не можете да очаквате машината да работи добре, ако не ѝ осигурите адекватно гориво“, казва изобретателят

Диетата за здраве и дълголетие на Тесла - 1
Снимкa: Shutterstock

Никола Тесла много внимавал какво яде и как спортува, защото смятал, че е важно да остане активен възможно най-дълго, пише Zdrave.to.

В книгата си „Моите изобретения: автобиографията на Никола Тесла“ той заявява, че обикновено закусва с мляко и яйца, пропуска обяда и особено обича зеленчукова супа.

„Най-важният елемент от плана ми за живот е моята диета. Не можете да очаквате машината да работи добре, ако не ѝ осигурите адекватно гориво“, казва Тесла, но също така посочва, че с времето е видял, че две хранения на ден са напълно достатъчни.

„Две хранения на ден подобриха здравето ми и изостриха апетита и вкуса ми. Не знаех какъв е животът, докато не премахнах обяда от диетата си. Днес, на 78-годишна възраст, се наслаждавам и на двете ястия в същата степен, както когато бях 16-годишно момче, и нямам проблеми с храносмилането“, казвал изобретателят.

За закуска обичал да пие мляко, защото е богато на протеини, и да яде яйца, особено белтъци, защото те също са богати на протеини. Той също обичал ориз, но не и сирене.

"Зеленчуците са от съществено значение, въпреки че не съдържат много протеини. Не дава много енергия, но регулират червата, дават на организма витамини. Обичам да ям хубава супа от лук и нарязана целина, приготвена с много масло. Тази комбинация е лесна за смилане и я ям от години."

Тесла похвалил и плодовете, а за захарта казал, че не е опасна в малки количества, като не трябва да забравяме, че в плодовете я има много.

Яде месо два пъти в годината

На въпрос дали е вегетарианец или не, Тесла казал: „Ям месо много рядко, веднъж или два пъти годишно. То е богато на протеини, но рибата е почти еднакво богата на протеини и мазнини и е много по-лесно смилаема.

Съдържащият се в нея фосфор е отличен за нервната система. Но фосфорът, въпреки че подхранва мозъка, предизвиква киселинност в тялото. И месото, и рибата ни дават бърза енергия.

Тези храни са необходими на хора с определени професии, въпреки че съкращават живота ни поради състава си. Въпреки това, докато сме живи, те ни дават много енергия“.

А какво казва за съня?

"Да спя ли? Почти не спя. Произхождам от семейство на дълголетници, които са известни с това, че не спят много. Надявам се да достигна рекорда на моите предци и да живея поне 100 години.

Липсата на сън не ме притеснява. Понякога подремвам по час. Въпреки това, понякога, на всеки няколко месеца, получавам 4 до 5 часа сън. След това се събуждам напълно зареден с енергия, като батерия.

След такава нощ нищо не може да ме спре. Тогава усещам огромна сила. Няма съмнение, че сънят е възстановяващ, животворен и повишава енергията.

„От друга страна, не вярвам, че е необходимо за нечие здраве, особено ако става дума за някой, който обикновено спи малко."


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    10 0 Отговор
    Бедност... Умира от артериална тромбоза.
  • 2 Трифонов

    6 1 Отговор
    Като махнем съвета му да се пие прясно мляко и този да не се яде месо повече от 2 пъти годишно, останалото е вярно. От опит и за себе си установих, че повече от 4-5 часа сън на денонощие, са напълно достатъчни. Е, не съм Тесла и не мога хич да не спя, хах
  • 3 Хранителната диета на

    5 1 Отговор
    Тесла е само една част от странния му начин на живот. Тесла не е водил сексуален живот, въздържал се е от контакти с жени, макар те да са го харесвали. Контактувал е само с една жена и се твърди, че тая връзка е на духовна основа. Начинът му на мислене, че всичко е енергия определя и подходът му към живота. Не се знае, може би е прав.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кокорчо

    4 0 Отговор
    Интересно, как като е ял малко месо- т.е. не мазни неща - как са му се запушили кръвоносните съдове защото умира от тромбоза.
    За мен истинската диета е да си ядеш всичко, но БАЛАНСИРАНО и да не се преяжда.:⁠-⁠)