Last news in Fakti

25 Февруари, 2023 10:48 9 398 9

Археолози откриха два скелета със следи от елементарна мозъчна хирургия, извършена върху тях

  • археолози-
  • бронзовата епоха-
  • мегидо-
  • мозъчна хирургия

Проучването изследва останките на двама богати братя, живели през бронзовата епоха в град Мегидо

Археолози откриха два скелета със следи от елементарна мозъчна хирургия, извършена върху тях - 1
Снимкa: Shutterstock

Не е нужно да си мозъчен хирург, за да знаеш, че мозъчната хирургия е изключително сложна и трябва да се извършва от най-знаещите лекари с най-добрата технология. Ето защо е особено удивително откритието за високочувствителна хирургия, извършвана далеч преди да е била достъпна съвременната медицина, каквато я познаваме. IFL Science съобщи за проучване, установило, че процедура, известна като трефинация, е била извършвана още през бронзовата епоха, съобщава NOVA.

Проучването изследва останките на двама богати братя, живели през бронзовата епоха в град Мегидо, сега в днешен Израел. Авторите на изследването откриват, че единият скелет е с изрязана дупка в главата, което изглежда е опит за мозъчна операция за облекчаване на някакво заболяване, което са имали и двамата братя. Разбира се, изследователите отбелязват факта, че костите далеч не показват напредък в оздравяването. Операцията е била пълен провал.

Както е отбелязано в изследването, това е най-ранната регистрирана процедура за трефиране, записана в този район на света. Това поставя опита за мозъчна операция някъде през XV или XVI в. пр. н. е. Макар да е интересно, че изобщо е бил направен опит за тази драстична процедура, ясно е, че технологиите и познанията в областта на медицината все още не са били на такова ниво, че да успеят. Вероятно това е било доста отчаяно последно средство за брата, който е страдал от болестта.

Макар че това е най-ранният пример за този вид мозъчна операция в тази част на света, има примери за трефиране, които датират още от неолита. Неолитният период е известен още като новата каменна ера.

Авторите на изследването отбелязват, че братята са имали лезии и възпаления по мембраните на костите, което ги кара да смятат, че вероятно са имали проказа.

Трефинацията е една от най-старите познати форми на мозъчна хирургия и обикновено се е извършвала за освобождаване на налягането в мозъка. Въпреки че процедурата може да изглежда архаична, подобна интервенция, наречена краниотомия, се използва и днес (разбира се, с много по-добра техника) за лечение на епидурални и субдурални хематоми, тумори и др.

В изследването се отбелязва също, че този вид мозъчна хирургия може да е бил лесно достъпен само за богатите. Авторите посочват, че е малко вероятно по-бедни хора да издържат толкова дълго, колкото братята със заболяванията, които са имали. С опустошените си от болестта скелети те явно са живели по-дълго, отколкото биха могли, ако нямаха достъп до хирурзи, лекарства и други ресурси.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ББРАТЯ

    2 6 Отговор
    ПУ.РУ.ФИЛИ...
  • 2 Чудо голямо !

    6 1 Отговор
    Такива трепанаций са правени от маите и атцеките.
  • 3 Цончо

    11 8 Отговор
    Еееее а в Русия по тва време вече имали ядрени ракети и са изнасяли газ за целия свят!

    Коментиран от #7

  • 4 Реалист

    9 0 Отговор
    Трепанация мъ ква трефинация.
  • 5 А случайно некой

    6 0 Отговор
    да не им е резнал черапите нарочно, а днешните псевдо-учени да си мисляч, че са въртяли хирургична търговия? Ония пък с майте отгоре, знаели, че маите са се появили 3000 години след това? То ние българите сме по-стари от маите, бре!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Някой

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Цончо":

    XV или XVI в. пр. н. е? !!!! Преди новата ера!!! Какви ядрени ракети имали казваш😂?
  • 8 ДЯДО ПОП

    3 4 Отговор
    На снимката е черепа на злото, путлер, със всички белези на увреждания, нали !?!
  • 9 Доктор Тиам

    3 1 Отговор
    Аз извършва съща хирургия на капачка на Каранга, но и на череп на продажни политици от Харвард