Last news in Fakti

10 Март, 2023 09:41 1 299 4

Гинеколог: Има шанс да забременеете по време на цикъл

  • гинеколог-
  • забременяване-
  • овулация-
  • менструация

Все пак партньорите имат най-висок шанс за забременяване по време на овулация и няколко дни преди или след нея

Гинеколог: Има шанс да забременеете по време на цикъл - 1
Снимкa: Shutterstock

Разпространеното твърдение за невъзможността да забременеете по време на менструация не е напълно вярно, тъй като все пак има малка вероятност, заяви гинекологът Илона Агрба. Тя разсея този популярен мит в интервю за Lenta.ru.

Според гинеколога менструацията е резултат от липсата на бременност в настоящия момент и сексът през този период наистина се счита за най-безопасен. Въпреки това, все пак има малък риск или шанс (в зависимост от репродуктивните планове на двойката) за зачеване.

Агрба каза, че партньорите имат най-висок шанс за забременяване по време на овулация и няколко дни преди или след нея. Това се дължи на факта, че яйцето е способно да се опложда в рамките на един ден след овулацията, а сперматозоидите могат да останат жизнеспособни до пет дни след полов акт. При класически 28-дневен цикъл овулацията настъпва на четиринадесетия ден - този и следващите дни ще бъдат оптималното време за зачеване, обясни лекарят. Рискът от забременяване по време на менструация се увеличава, ако жената има кратък цикъл.

При 24-дневен и по-кратък цикъл овулацията, както обикновено, ще настъпи 14 дни преди менструацията, което означава, че ще се случи на деветия или десетия ден. Съответно сексуалният контакт в последните дни на менструацията ще бъде опасен. Също така, жените, които не планират да имат деца, трябва да използват предпазни средства, ако имат нередовен цикъл, тъй като в този случай обикновено е трудно да се предскаже овулацията.

Освен това, според специалистът, изложени на риск от зачеване по време на менструация са жени с обикновено редовен цикъл с внезапна загуба или наддаване на тегло, стрес, хормонални промени и в ситуации, в които цикълът може да се обърка.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ром Бакарди

    6 0 Отговор
    Вкарваш го чист, измит- сичку е точну, а го вадиш......ай бегай отука! Идна тръ.ба и напрежението утслабва.
  • 2 асенка комбалестата

    4 0 Отговор
    занчи има надежда и за мен
  • 3 дядо поп

    5 2 Отговор
    Четиво за евро джендъри!
  • 4 Абе

    4 1 Отговор
    Кой такова повреме на цикъл??