Last news in Fakti

8 Април, 2023 11:16 2 219 9

Мистериозен червен кръг проблесна в небето над Италия (СНИМКИ)

  • червен кръг-
  • мистерия-
  • италия-
  • elve-
  • природен феномен-
  • нло

Природен феномен или НЛО?

Мистериозен червен кръг проблесна в небето над Италия (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Огромен ореол от тайнствена червена светлина, сякаш излязла от научнофантастичен филм, проблесна в небето над Италия. Мистериозният диск се появил и изчезнал за секунди, поради което повечето хора са го пропуснали.

Явлението е уловено от фотографа Валтер Биното. Той успял да заснеме сияйния ореол в небето над град Посаньо, северна Италия, на 27-ми март, въпреки че това не е било точното местоположение на феномена., пише vesti.bg. Всъщност, кръгът с диаметър 360 км., се е появил над Централна Италия и Адриатическо море. Заради перспективата, в която е заснет, ореолът изглеждал сякаш е увиснал над града.

Този феномен е познат като ELVE. Това е електрически разряд, който се излъчва нагоре от върха на купесто-дъждовен облак по време на гръмотевична буря, обясняват учените.

"Излъчване на светлина и много нискочестотни смущения, дължащи се на източници на електромагнитни импулси“, дават своето обяснение за феномена и от Spaceweather.

ELVE представлява рядък вид стратосферно или мезосферно смущение, резултат от интензивно наелектризиране при гръмотевична буря. Червените кръгове се получават когато електромагнитните импулси, излъчени от мълния, ударят йоносферата на Земята - йонизираната част от горната атмосфера, простираща се между 80 и 644 км. над земята.

Заради краткотрайния им характер, тези тайнствени ореоли са „видими“ само за обикалящите около Земята сателити. Това е и причината да са открити едва през 1990 г., благодарение на камерите прикрепени върху космическите совалки на НАСА. Според Spaceweather, снимката на Биното е най-добрата на феномена, направена от Земята.

Биното смята, че ELVE се е образувал от електромагнитни импулси, генерирани от голяма гръмотевична буря край Анкона, град на 280 км. югоизточно от Посаньо.

Обикновено, светкавиците не излъчват електромагнитни импулси, защото нямат достатъчно електрически заряд. Но по време на тази буря се е появила необикновено мощна светкавица, 10 пъти по-силна от обикновените, която произвела електрическа ударна вълна, а тя ударила йоносферата, казват от Spaceweather. Когато електроните от електромагнитните импулси се ударили в йоносферата, заредените частици намагнетизирали азотните атоми, което придало червения отблясък на кръга.

Биното е заснел стотици ELVE и подобни на тях преходни светлинни явления, откакто започнал да ги снима през 2019 г., но това е едно от най-големите, които е виждал.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от стадото

    10 2 Отговор
    оня от Харпа пак обърка посоките. Жакданиелса не прощава
  • 2 Гледам

    8 1 Отговор
    Гледам и не виждам купесто-дъждовни облаци на снимката,освен няколко малки бели облачета.
    Да бяха измислили някъкъв друг вид "научно" обяснение поне според това което се вижда,а не така-по инерция.
  • 3 Мира

    8 4 Отговор
    Бях сигурна и убедена ,че те идват! Сега е време да се запасим с антибиотици, консерви и тоалетна хартия. Също трябва да се окопаем в бункери и да заживеем в тях. Защото те идват гладни и жадни за човешка кръв.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Божа работа

    3 2 Отговор
    Все пак Великденски празници са за католиците
  • 5 Гюлшен

    3 2 Отговор
    Анаааааа... Мен ми и страх бииии.

    Коментиран от #8

  • 6 Параной Патологин

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мира":

    Не изпадайте в паника. Не се бутайте в магазините като украинци във дрехи втора употреба. Важно е да сте първи на опашката. Те идат.
  • 7 ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мира":

    ЕГН-то не прощава! Запаси се с шоколад, казват, че замествал други работи ...
  • 8 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гюлшен":

    Еийй нема се стресирваш Гюлшен азе ще те земем в частния ми бункер пет звезди и ше те гушкам там за да не изтреперваш от стресирване
  • 9 Я го знам ...

    4 0 Отговор
    Това е дзурлата на Сатаната ! Идва да прибере Папата !