Last news in Fakti

11 Април, 2023 17:12 14 185 12

Хитринки как да сварим великденските яйца, без да се спукат

  • яйца-
  • варене-
  • великден-
  • хитринки

Пресните яйца има по-голяма вероятност да се счупят, когато ги варите

Хитринки как да сварим великденските яйца, без да се спукат - 1
Снимка: Shutterstock

Колко яйца ще варите за Великден? А колко от тях ще останат здрави? За да е изпълнена мисия варене на яйца успешно, много домакини използват различни трикове, за да задържат яйцата здрави и повечето от тях да обагрят в разнообразни цветове и с различни техники.

Чували ли сте от вашите майки, че яйцата трябва да се варят, когато са престояли известно време в хладилника. Купете яйцата два-три дни преди варенето (но не и повече, за да не се развалят). Пресните яйца има по-голяма вероятност да се счупят, когато ги варите.

Извадете яйцата от хладилника поне 1-2 часа, за да престоят и да изравнят температурата си с тази на стаята.

След това можете да ги сложите и в малко по-топла вода на котлона, без риск да се напукат или счупят.

Поставете яйцата в тенджера и залейте най-добре със студена вода.

Тя трябва да покрива около един сантиметър над повърхността на яйцата. Директното им поставяне от хладилника в тенджерата с топла вода, в повечето случаи причинява напуквания.

Важно е също при поставянето в съда, в който ще варите, просто да ги положите на дъното, без да ги пускате рязко и от високо, нищо, че отдолу има вода, която ще омекоти удара.

Не претъпквайте с яйца съда, в който ще ги варите.

При самото варене яйцата се местят и подскачат, и могат неволно да счупят някой съсед, така че оставете малко пространство между тях. Също е добре съдът да не е прекалено голям.

И както сте чували от мами и баби – най-доброто превантивно средство против напукване на яйца е оцетът. Сложете и няколко супени лъжици в тенджерата преди да е завряла водата.

Добавянето на сол пък няма да позволи на част от белтъка да изтече, ако случайно някое от яйцата се спука.

При самото варене е важно да не завъртате копчето на котлона на най-високата температура, защото в този случай яйцата ще „подскачат” и ще се напукат. По-разумно е да оставите на средна температура.

Някои изпитали метода на безопасната игла горещо го препоръчват – от едната страна на яйцето (където обикновено се намира въздухът) се пробива с острото на безопасна игла.

Перфектното време за сваряване на едно яйце е между 4 и 6 минути. От съществено значение е и котлонът, на който готвите, но след 5-та минута можете да очаквате твърдо сварени яйца. Най-добре използвайте специални таймери.

Друг метод, от който можете да се възползвате, е не да варите, а да "изпечете" яйцата във фурната.

Температурата не трябва да е висока. Можете да ги сложите във формичка за мъфини, а вкусът се запазва същият като при варенето, пише ladyzone.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 0 Отговор
    В САЩ този Великден варят картофи вместо яйца че се дигнали много.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Хаха

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А ти какви ще вариш?
  • 3 Теб

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не те бърка цената на яйцата,така си набузил цените в заведението,че можеш да си позволиш 2 кори яйца!
  • 4 ПУСНАХ ГАЗ

    9 4 Отговор
    И когато пускате яйцата във водата дигайте онова което е между тях. Че ще стане една.... не е за приказване.
  • 5 прокопи

    6 3 Отговор
    На снимката- така изглеждат 10лв. в тенджерка...
  • 6 Гошо

    9 8 Отговор
    Обезателно във фурна…може и в микровълнова.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 без съмнения

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    Да, и ще ги събираш със салфетка по стените...
  • 9 зайко байко

    21 2 Отговор
    На дъното на тенджерата се слага хавлиена кърпа и на слаб огън за да не подскачат.
  • 10 Божеее, Божееее

    13 0 Отговор
    И що ма.Божидарке, що да ги дупчим с острото на безопасна игла. С една обикновена не може ли? Ами децата както обичат да чукат яйцата, не толкова да ги изядат, а заради емоцията кой ще е.победител? А?
  • 11 Не ям

    4 8 Отговор
    яйца и не боядисвам - нямам грижи. О, и козунак не плюскам. Готино.

    Коментиран от #12

  • 12 Пен Шон

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не ям":

    ТИ значи си некво био еко веган етно мюсли