Last news in Fakti

17 Април, 2023 10:18 2 064 19

Любопитни подробности за облеклото на крал Чарлз III и кралицата-консорт Камила по време на коронацията

  • крал чарлз iii-
  • камила-
  • облекло-
  • коронация

Кралят ще заложи на по-модерно облекло за церемонията

Любопитни подробности за облеклото на крал Чарлз III и кралицата-консорт Камила по време на коронацията - 1
Снимкa: БГНЕС

Крал Чарлз III и кралицата Камила ще бъдат короновани на 6 май - очаква се церемонията да бъде голямо световно събитие.

Бъкингамският дворец съобщи в изявление, че церемонията ще се състои в Уестминстърското абатство и ще бъде ръководена от архиепископа на Кентърбъри, пише "Daily Express", цитиран от dir.bg.

"Коронацията ще отразява ролята на монарха днес, с поглед към бъдещето, но ще се усеща и духа на дългогодишните традиции, паради", добавиха от двореца.

Предполага се, че кралят ще заложи на по-модерно облекло за церемонията. Вместо традиционните копринени чорапи и бричове, носени при коронациите в миналото, се той ще бъде коронясан във военната си униформа.

Следователно се очаква роклята на Камила също да бъде по-съвременна в сравнение с предишните версии, които обикновено включваха богати, пищно украсени дизайни и материи.

Последният път, когато Великобритания видя такава рокля, беше по време на церемонията по коронясването на покойната кралица Елизабет II през 1953 г.

Тя носеше рокля от копринен сатен с къси ръкави и обемна пола, включваща сложни бродерии и редуващи се линии от златни мъниста, диаманти и перли. Тя е проектирана от Норман Хартнес, който обедини два от осем дизайна, които представи на кралицата, за да създаде нейната рокля.

През февруари стана ясно, че Камила е избрала приятеля си Брус Олдфийлд да проектира нейната рокля за коронацията.

Британският дизайнер работи често с кралското семейство и беше любимият дизайнер на покойната Даяна, принцесата на Уелс, през последните години преди кончината ѝ.

Дизайнът на роклята Олдфийлд е проектирал в сътрудничество с Камила, но ще остане в тайна до деня на церемонията.

Източник казал пред "The Telegraph": "Камила е много близки отношения с Брус, които датират от години. Така че той е естественият и очевиден избор. Камила се доверява на Брус, защото я обличал с рокли, които тя харесва за много важни поводи в последно време".

Кралицата-консорт носеше изцяло бяла рокля, украсена с бели мъниста и диаманти от Олдфийлд, когато присъства на откриването на парламента през 2016 г., по време на което тя все още беше херцогиня на Корнуол.

Тя носеше тоалет на Олдфийлд и на премиерата на филма за Джеймс Бонд от 2021 г., "Смъртта може да почака", когато се появи в ефирна синя рокля с мъниста.

Традиционно монарсите и техните съпруги носят "драматични" рокли за голямото събитие, свързано с трона.

Мантиите, обличани за коронации, са доста екстравагантни, обикновено изработени от коприна, кадифе и дантела и гарнирани или подплатени с хермелин.

Покойният принц Филип носеше такава от червено кадифе по време на коронацията на кралица Елизабет Втора, която имаше хермелин по своята.

Но дали днешните крал и кралица ще облекат традиционните одежди остава под въпрос, тъй като се предполага, че Чарлз желае, както споменахме, големият ден да има по-съвременно звучене.

През февруари беше обявено, че кралицата-консорт ще носи короната на кралица Мери за събитието, но в преработена версия без диаманта Кохинор - един от най-големите шлифовани диаманти в света, иззет от Индия по време на колониалната епоха и подарен на кралица Виктория. Той е вграден в корона, която за последен път е носена от бабата на Чарлз по време на нейната коронация. Камила иска да бъдат поставени бижута, които отразяват нейния стил.

Бъкингамският дворец каза, че Камила ще бъде първата съпруга, която ще използва повторно корона на коронация, вместо да поръча нова, от 18-ти век насам. Последната благоверна, която постъпва така, беше кралица Каролайн, съпругата на крал Джордж II.

От "Crown Jeweller извършват "незначителни промени и допълнения" към короната, която ще бъде освежена с диамантите Кулинан III, IV и V. Те бяха част от личната колекция от бижута на покойната кралица.

Камила вероятно ще носи церемониален пръстен, известен като пръстена на "Queen Consort", за да символизира това, че е "омъжена" за хората.

Чарлз ще има специален пръстен, поставен на безименния му пръст, което ще символизира същото. Пръстенът "Queen Consort" е направен през 1831 г. за кралица Аделаида, съпругата на крал Уилям IV.

За последен път е използван за коронацията на кралицата-майка със съпруга си|, крал Джордж VI, през 1937 г.

Когато крал Чарлз бъде коронясан на 6 май, той бъде до жената, която обича, точно като неговия дядо крал Джордж VI. Камила ще му вдъхва увереност. За разлика от дядо си, Чарлз цял живот се е готвил за тази роля.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питане

    12 0 Отговор
    Облеклото включва ли кюлоти и памперси
  • 2 тоз папардaк

    10 0 Отговор
    откога е крал на корпорация БЪЛГАРИЯ?
  • 3 ТИРбушон

    10 1 Отговор
    Чарлз се бил готвил цял живпт за тази роля😀😀😀
  • 4 долна излагация

    14 1 Отговор
    докато света се вълнува от парцалите на някакъв си изкуфял рептил няма да тръгнат на добре нещата !!! не е важна корицата а съдържанието драги ми мисирки които се опитвате да правите новина от подобна глупост..!
  • 5 гост

    8 3 Отговор
    ми то и Бойко Борисов е.. крал.. ама никой не го коронясва още
  • 6 .../..\..

    7 0 Отговор
    Доклад, изготвен от Оксфордския университет и Имперския колеж в Лондон за правителството на Обединеното кралство, разкрива, че всички летища ще бъдат затворени, яденето на говеждо и агнешко месо ще бъде обявено за незаконно и строителството на нови сгради няма да бъде разрешено, за да се изпълни правният ангажимент на нулеви емисии до 2050 г
  • 7 Кралица

    11 1 Отговор
    е, и остава Даяна, камилите са само камили.
  • 8 Гошо

    6 1 Отговор
    Кралицата консорт прилича на доячка на крави от пернишките села

    Коментиран от #14

  • 9 чурно ми е

    5 1 Отговор
    каква е тази титла КРАЛИЦА ТИРЕ КОНСОРТ,пропуснал съм, я знаещите да пояснят накратко

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Механик

    11 0 Отговор
    Кепостните селяни от България ви благодарим, че в този светъл ден, така информирано-информативно ни свеждате до информация, информацията за това как ще бъде облечен нашият нов крал и неговата консортка (сурогатна кралица).
    След новината за Азис и "приятелят" му, дето си чукат яйцата в един басейн, тази е най-значимата за нас в този светъл ден.
  • 12 Механик

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "чурно ми е":

    Много е просто.
    Представи си сирене, ама в него не е ползвано мляко! Е, това е "сирене-консорт".
    Уж е сирене, ама не е .
  • 13 бай Иван

    8 0 Отговор
    Ама хора, не се хабете да четете статии за коронясването. Ще го гледаме през целия ден по /ББТ/ Британската Българска Телевизия с милото участие на Петя Дикова и включвания от цялото земно кълбо, на де що има журналисти и изследователи на кралският протокол.От сега са впрегнати , преводачи,познавачи и всякакви палячи. Между впрочем аз вече знам повече за този протокол, отколкото за протокола в нашето НС. Благодаря ти Петя ! Да си жива и здрава и да можеш да ни представиш подобаващо и коронацията на Уйлям. Това е смисъла на живота ти, не се предавай и дерзай, за да можем всички да вкусим от прелестите на анлийският кралски двор и да се почувстваме истински благородници със сина кръв.Кралският двор те обича и вярва в теб. Поколения ще помнят твоите знаменателни предавания.
  • 14 ФНМ

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Защо сравняваш семейните жени работнички с с тази дърта никаквица.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Нашийник

    1 0 Отговор
    А със старата какво става? Оправи ли се вече жената?
  • 18 пенко

    2 0 Отговор
    МОЖЕ И НА ДЕВЕТИ МАЙ -НА "ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД " - В МОСКВА --- ТРЯБВА ДА ИМА НЯКАКВО ШОУ --- ПА БИЛО ТО И ПО ЕВРЕЙСКИЯ КРЕТЕНЕЗЪМ - ГЛИСТИАНСТВО / ХР. /
  • 19 Абе

    0 1 Отговор
    Изключително гадна двойка!Горките англичани!Не могат да се отърват от това тунеядно и безполезно семейство!Фалш,алчност и злоба,!