Last news in Fakti

28 Април, 2023 16:15 5 242 14

Колко струва най-скъпото уиски в света?

  • уиски-
  • най-скъпото-
  • диаманти

Най-скъпото уиски в света към момента е Islay на Isabella и струва колкото средно 37 апартамента в София

Колко струва най-скъпото уиски в света? - 1
Снимка: Shutterstock

Дестилираната алкохолна напитка от уиски се прави от ферментирала зърнена каша. В процеса обикновено се използват зърна като ечемик, царевица, ръж и пшеница. Интересно е да се знае, че през 18 век в Америка уискито е предпочитана валута сред жителите на Пенсилвания. По-интересното е, че повечето от скъпите бутилки уиски са на високи цени не само поради тяхната възраст, качество или вкус, но и поради бъчвите, които ги съдържат.

Най-скъпото уиски в света към момента е Islay на Isabella, което се продава на цена от 6 200 000 долара или около 11 млн. лева. Ако го обърнем в апартаменти у нас, то това уиски струва колкото средно 37 апартамента в София. Високата цена на уискито се дължи на декантера, който го съдържа. Той включва 8500 диаманта, 300 рубини и изящно бяло злато. Говорейки за уискито, то е едно от най-добрите досега и е олицетворение на луксозното шотландско уиски.


Второто най-скъпо уиски е The Emerald Isle Collection на цена от 2 милиона щатски долара. Продадена през февруари 2021 г., колекцията Emerlad Isle беше продадена в кутия, съдържаща седем части, включително 30-годишно уиски, поръчково келтско яйце Fabergé, ръчно изработено от изумруд и 18-каратово злато, часовник Faberge 22k злато и Cohiba Siglo VI Пура Grand Reserva с позлатен нож. Създаден е от ирландското семейство Брадли и е произведен от най-рядкото и най-старото тройно дестилирано уиски от най-старата дестилерия в света в Бушмил, Ирландия и поставено в бъчва Pedro Ximenez.


На трето място се нарежда Macallan 1926. През 2019 г. 60-годишна бутилка Macallan беше купена на търг на Sotheby's за 1,9 милиона щатски долара. Първоначално дестилиран през 1926 г., той се продава в оригиналната си бъчва № 263. Това беше първата бутилка с ръчно рисуван дизайн от ирландския художник Майкъл Дилън и беше част от колекцията "The Macallan Fine and Rare“. Наричат го "Свещения Граал на уискито", пише bTV.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Говорете

    35 6 Отговор
    За напитката коя е най хубава и най скъпа заради вкусовите и качества а не защото върви с някви лигни за разглезени джендър богаташчета
  • 2 Трътката

    21 4 Отговор
    Жула пърцуца и не ми дреме за сингъл малц.
  • 3 Последния Софиянец

    7 14 Отговор
    Имах ги и трите в заведението, не са нещо особено!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Роки

    13 2 Отговор
    А аз за 5 лева пием половин кило ракия.
  • 6 Пич

    25 3 Отговор
    Значи , теоретично , ако някой гепи диаманта Кулинан , и го гмурне в един буркан с неговата домашарка , това автоматично става най скъпото питие в света !? Егати тъпата класация !!! Няма нищо общо с качеството на самото питие , диаманти и изумруди ли оценяваме , или питие ???!!!
  • 7 Прочетох

    14 1 Отговор
    само това: "Дестилираната алкохолна напитка ОТ УИСКИ се прави от ферментирала зърнена каша"??
    Същото ли е като:" Дестилираната алкохолна напитка ОТ РАКИЯ се прави от ферментирала ПЛОДОВА каша"?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 И лев няма да дам за тази пърцуца!

    9 2 Отговор
    Правя си двоен дестилат от качествено грозде и ми е много гот.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тиквето 🎃

    3 3 Отговор
    Къде сте ръгнали бе,тулупи ! У зайчарника имам от сите.Колко сме изпил с аверите докато цъкам белотче...Ехеее! И колко кубински пури...
  • 13 Подвеждащо и ???

    8 3 Отговор
    Най– скъпото уиски или най– скъпия маркетинг? На дядо ( Светла му памет!) домашната ракийка отпреди 50 години, запазена по надлежния начин в дамаджана, със сигурност ще се котира на макс по световните аукциони и търгове).
  • 14 Тома

    5 2 Отговор
    Тези бутилки съм ги виждал на видеото с бате бойко когато спеше гол с отворено чекмедже пълно с евро и злато