Last news in Fakti

6 Май, 2023 15:40 8 290 12

3 начина да изкарате хормоните и антибиотиците от пилешкото месо

  • пилешко месо-
  • хормони-
  • антибиотици

Бабини методи, които ще ви помогнат да изчистите пилето от натрупаните отрови

3 начина да изкарате хормоните и антибиотиците от пилешкото месо - 1
Снимка: Shutterstock

Пилетата, които купуваме, съдържат хормони и отрови. Но колкото и да ги избягваме, понякога ни се дояжда пилешко месце. Много домакини искат да изчистят пилето от антибиотиците и отровите, но не знаят как. Мина времето, когато пилетата се разхождаха свободно в двора и приемаха чиста храна под формата на зърно и пасяха зелена тревичка.

Всички купешки пилета, които хапваме, са пълни с вредни неща, защото така ги отглеждат в птицефермите. Как да бъдем сигурни, че купеното пиле от магазина е чисто и годно за употреба и не съдържа токсини и антибиотици? Това всъщност е напълно невъзможно да го разберете, но можете да направите много неща по въпроса.

Тук във ваша помощ идват няколко бабини метода, които ще ви помогнат да изчистите пилето от натрупаните отрови, преди да го сложите в тенджерата за готвене. Хормоните и отровите могат да се задържат в пилето седмица и дори повече, затова трябва да го обработите по най-безопасен начин и да не изложите на риск здравето ви.

Първи начин

Когато сварите пилето, изхвърлете получения бульон. При положение, че в пилето е имало отрови, бульонът също ги съдържа и той става вреден за здравето ви.

Втори начин

Не гответе цялото пиле. Предварително извадете вътрешностите му. В бъбреците и черния му дроб остават най-много отрови. Затова е важно да ги отстраните първо тях. Ако искате пилето да е напълно чисто и безопасно, махнете трътката и кожата му. Чак след това можете да си го сготвите или опечете.

Трети начин

Накиснете пилето в специален разтвор. Той трябва да съдържа литър вода за пиене, няколко супени лъжички сол и сок от четвърт или половин лимон. Пилето трябва да преседи в него около 2 часа. После е добре да излеете водата и да подготвите същия разтвор, в който да накиснете пилето още няколко часа. Накисването с обикновена минерална вода е полезно, защото тя също изчиства пилето и го омекотява, което го прави доста удобно преди да се сготви или опече.

Спазвайки тези методи, вашето пиле ще е много по-здравословно за консумация, отколкото във вида, в който сте го купили, пише woman.bg. Така ще знаете, че ядете изчистено от отрови и хормони пилешко месо.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъпанари

    32 2 Отговор
    Защо ги вкарвате?
  • 2 Мдааммм

    40 2 Отговор
    По времето на бабите ни едва ли са отглеждали пилетата(кокошките) на двора и са ползвали антибиотици и хормони
  • 3 смяххх

    21 4 Отговор
    В "Т-маркет"-а, на щанда за готвени ястия продават пържени,пилешки трътки. Да паднеш от смях!

    Коментиран от #5

  • 4 Един Човек

    34 2 Отговор
    За авторката. Опитай да сложиш някакво отровно вещество в тенджера с вода и примерно сурови картофи, после изхвърли водата и консумирай картофите... Примерът който даваш е подобен. Можеш да опиташ с магнезиев сулфат (английска сол). Имам чувството, че даже и не четеш и не мислиш какво пишеш. Сигурно ще кажеш това е хейт, е да ама не. Не може да махнеш отровните вещества без да ги преобразуваш, може с химична реакция - лимоненаната киселина сигурно ще реагира за 2 часа с натриевият хлорид, може с топлинна реакция да се разпаднат на други вещества, но написаното в статията е под всякаква критика...

    Коментиран от #6

  • 5 ГОЛЯМ СМЯХ

    24 6 Отговор

    До коментар #3 от "смяххх":

    ами много са вкусни пържените пилешки трътки , а колко бира се изпива само с кеф... ама вие вярвайте на божидара дето една манджа не е сготвила
  • 6 ужас ужасен

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "Един Човек":

    евала човече но тука пишат мисирки дето една супа не може да направят за жалост те вече масово са такива

    едно време поне бъркани яйца можехме да правим сега и това не могат
  • 7 Бъзиктар

    23 0 Отговор
    Ако можеше със сол и лимонов сок да се изчиствате от хормони и антибиотици,докторите нямаше да се тревожат за "антибиотична резистентност" и нямаше да има 67 пола.Щяха да им оправят хормоналния баланс с два-три лимонови коктейла.
  • 8 ганю

    3 3 Отговор
    най чистото в магазина или супермаркета е едно парче от продавачката
    и после маорска манджа
    вие сте като Трикател

    Коментиран от #9

  • 9 Гого

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "ганю":

    А хапчета днес пихме ли?
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 5 Отговор
    Хормоните са скъпи неща и пиле на цена 4-5 лева/кг, изчистено и пакетирано, няма как при тази цена да е хранено с хормони...

    Коментиран от #12

  • 11 Шамара

    3 0 Отговор
    Божидаро, баба никога не е правила подобни неща, по нейно време си купувах ме пилета от пазара от друга бабичка домашнооооо .........!
  • 12 Дедо

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    На село ако оставим бройлерите на самотек и стават по 3-4 кг.Без антшбиотици и хормони. Тия с ,,хормоните" в магазина са по кило и половина средно.Явно некви нови ,,хормони" им дават за да остават с ниско тегло.