Last news in Fakti

29 Май, 2023 17:16 1 508 7

Отпразнуваха 70 г. от първото успешно изкачване на Еверест в Непал (СНИМКИ)

  • непал-
  • еверест-
  • деня на еверест-
  • празник-
  • юбилей-
  • годишнина-
  • изкачване

Денят на Еверест се празнува в чест на Едмънд Хилари и Тензинг Норгей, които изкачват най-високия връх на 29 май 1953 г.

Отпразнуваха 70 г. от първото успешно изкачване на Еверест в Непал (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Правителството на Непал отбеляза 70 години от първото успешно изкачване на връх Еверест, съобщи АП.

Церемонията за Деня на Еверест в Катманду отдаде чест на алпинистите и ветераните водачи шерпи. Стотиците участници в празненството развяваха знамена и се разхождаха в центъра на непалската столица на фона на музика, изпълнявана от военни оркестри, допълва БТА.

Сред алпинистите, които бяха почетени на днешния празник, бяха водачите Ками Рита, който постави рекорда за най-много успешни изкачвания на Еверест (28 изкачвания), и Сану Шерпа, който е изкачил 14-те най-високи върхове в света два пъти. Непалските власти отдадоха почит и на Хари Буда Магар – първият човек с ампутирани крака над колената, изкачил Еверест.

Новозеландецът Едмънд Хилари и неговият шерпски водач Тензинг Норгей изкачват 8849-метровия връх за първи път в историята на 29 май 1953 г. Непал започва да чества годишнините от това първо изкачване след смъртта на Хилари през 2008 г., като нарича празника Деня на Еверест.

От изкачването на Хилари и Норгей хиляди алпинисти са се опитали да достигнат върха, много от които са загубили живота си. Само през тазгодишния сезон за катерене стотици алпинисти и техните водачи изкачиха Еверест успешно, а 17 души изчезнаха или загинаха.

Сезонът за катерене в Хималаите обикновено започва през март и продължава до май – през месеците след това мусоните, дъждът и температурите, при които снегът се топи, правят планините твърде опасни за катерене.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джомолунгма

    2 6 Отговор
    Да ама първо се изкачил някой шерп, да им спусне въже.
  • 2 светльо

    6 0 Отговор
    Първият шерп Тензинг Норгей не е бил водач, водач е бил Едмънд Хилари, непалците ги е било страх дори да приближат Еверест. Първите алпинисти осмелилили се да катерят Еверест са англичани и новозеландеца, шерпите стават водачи на много по късен етап...

    Коментиран от #5

  • 3 факти

    3 0 Отговор
    Джордж Малори и Еди Ървайн достигат почти до върха цели 30 години преди Едмънд Хилари с вълнено сако и панталони а шерпите не са посмелила да се качат повече от 7000 метра. Това се Пионерите, всички останали вървят по техните стъпки...
  • 4 също така

    3 0 Отговор
    Камерата която Джордж Малори е носел все още не е открита, може да се окаже че той е бил първият на покрива на света
  • 5 РЕАЛИСТ

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "светльо":

    Нилари въобще не се е изкачил. Припаднал под върха. Тензинг казва, че му е помогнал и двамата заедно са се качили едновременно, но никой не вярва в тази история. Който плаща музиката, той води хорото. Експедицията е финансирана от Нова Зеландия. До последно са питали шерпа, кой е бил пръв, но той не признава.
  • 6 също така

    1 0 Отговор
    Джордж Малори е видян за последно на около 200 метра под върха влизайки в облаци. Тялото му е намерено 60 години по късно, липсвала е камерата, но и снимката на съпругата му, която се е зарекъл да остави на върха ако успее
  • 7 някой жени никога

    3 0 Отговор
    Няма да пипнат хубав мъж в тоя живот!